Mai urâţi, mai bolnavi şi mai bătrâni de la ţigări

Riduri, vase de sânge sparte, ten, dinţi şi unghii „pătate”. Toate pot fi mult mai grave la fumători. Le pot trata prin proceduri cosmetice doar cei dispuşi să renunţe la fumat.

Dacă metode imbatabile de întinerire nu au fost încă descoperite, există o metodă sigură de îmbătrânire – fumatul. Diferenţa dintre tenul unui fumător şi cel al unui nefumător poate fi izbitoare: fumatul adaugă ani buni pielii, dinţilor şi părului, pe lângă faptul că scade fertilitatea şi capacitatea de funcţionare a plămânilor, inimii şi a oaselor.

Doctorii atrag atenţia că aceste probleme apar încă din tinereţe şi se accelerează odată cu înaintarea în vârstă.

De la „ridurile fumătorului” la psoriazis şi ulceraţii

Pielea este prima care suportă consecinţele fumatului, fiind şi cea mai „expusă”, la propriu. Atât fumatul activ, cât şi cel pasiv devitalizează pielea şi o ridează. Mărturie stau ridurile „specifice fumătorilor”, din colţul ochilor şi din jurul buzelor, din cauza tendinţei de a ţine ochii întredeschişi (din cauza căldurii provenite de la fumul de ţigară), respectiv de a utiliza intens muşchii din zona gurii.

De asemenea, chimicalele conţinute de fumul de ţigară deteriorează vasele de sânge din această zonă foarte sensibilă. Totodată, fumatul privează pielea de oxigen şi nutrienţi, ceea ce se traduce în timp fie prin paloare foarte pronunţată a tenului, fie prin pigmentare intensă.

„Mecanismele prin care fumatul afectează pielea sunt multiple: vasoconstricţie, prin care este redus fluxul sangvin de la nivelul pielii şi automat sunt alterate fibrele elastice şi rezervele de colagen, prin efectul direct al căldurii şi prin reducerea vitaminei A, responsabilă cu hidratarea pielii”, subliniază conf. dr. Cătălin Popescu, dermatolog la Spitalului Colentina din Bucureşti.

Nu doar tenul este afectat, ci şi pielea braţelor. În plus, fumatul poate favoriza sau agrava diferite afecţiuni cutanate. „Fumatul creşte de trei-cinci ori riscul de psoriazis palmar şi al tălpilor, poate agrava evoluţia lupusului eritematos cronic (descuamarea pielii), favorizează apariţia ulceraţiilor şi întârzie vindecarea acestora”, adaugă dermatologul Cătălin Popescu.

Fumătorii îşi pierd mai repede dinţii şi părul

Îngălbenirea dinţilor este poate cea mai comună problemă în rândul fumătorilor, dar neplăcerile nu se opresc aici. Gingiile deteriorate, respiraţia urât mirositoare şi alte probleme de igienă orală, precum şi posibilitatea de a pierde dinţii (dublă în cazul fumătorilor faţă de nefumători) sunt tot atâtea riscuri.

Tutunul nu „colorează” doar dantura, ci şi degetele şi unghiile. Vestea bună este că acestea dispar odată cu renunţarea la viciu. Părul este următoarea „victimă” a fumatului. Dacă subţierea firului de păr este normală odată cu îmbătrânirea, la fumători procesul este cu mult accelerat, aceştia având un risc mai mare să chelească rapid.
Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s