Tigara electronica interzisa minorilor

O interzicere privind vanzarea de tigari electronice minorilor a intrat in vigoare joi, in America. Vanzatori de tigara electronica vor fi amendati daca sunt prinsi ca vand minorilor sub 18 ani dar si acestia la randul lor vor fi amendati daca sunt prinsi folosind.

Interdictia a fost luata in America, mai exact in Spokane County dar am inteles ca si in Statul Colorado exista aceasta restrictie.

Ciudat lucru este ca, din cunostintele mele, la noi in Romanica nu s-au vandut niciodata tigari electronice minorilor (cel putin din ce afiseaza comerciantii pe site-uri). Acest lucru il stiu de cand am auzit de tigara electronica. Ba chiar mai mult, stiu ca si pe unele lichide ( cele de calitate ) este precizat, in engleza sau in romana, ca este interzisa comercializarea minorilor.

Motivul acestei interdictii, cel pe care autoritatile din Spokane County il proclama, este de a feri minorii de efectele nocive ale nicotinei. Nu stiu daca este neaparat, un lucru rau sa interzici tigara electronica minorilor, insa motivul interdictiei mi se pare pur si simplu, si de-a dreptul stupid!!! Mai degreaba un motiv ar fi sa nu devina dependenti de nicotina si sa nu treaca pe tigari clasice. Daca ar fi sa ne luam dupa motivul specificat de ei, ar insemna sa interzicem saracilor minori sa mai manance si cartofi, si rosii, si ardei si vinete etc.

Si daca stau bine sa ma gandesc, numai in Romania, in urma unui studiu facut in 2009 de Agentia Nationala Antidrog si Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, se arata ca  jumatate dintre elevi fumeaza. Cum obtin acesti elevi tigari daca ele le sunt interzise? Sa inteleg ca guvernele trec cu vederea acest lucru. Pe de alta parte, guvernele din America s-au gandit sa interzica tigara electronica pe motiv ca aceasta contine nicotina. Desigur, pentru un minor ar fi ideal sa nu fumeze de nici un fel insa, intre tigara electronica si tigarile clasice eu zic ca ar fi ideal ca elevii sa aleaga sa renunte la fumatul clasic.

Felicitari! Sincer ma asteptam la noi sa avem parte de interdictii pe astfel de motive dar se pare ca, nu numai la noi se practica, ci si la americani.

Si sa nu uit sa mentionez, amenda pentru minorii care sunt prinsi aburind tigara electronica, in loc sa fumeze ( ironic vorbind, pentru cei care nu inteleg aluzia), este de 50 de dolari, iar pentru comercianti este de 250 de dolari. Cred ca statul ar putea castiga mai multi bani din taxe, daca ar incuraja comercializarea de tigari electronice in loc sa o interzica. Dar cum se iau deciziile acestea de alesii poporului, numai ei stiu.

Probabil ca functioneaza pe sistemul, cine da mai mult e primul servit. 🙂

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s