Reactie 2 la reportajul contra tigarii electronice

Cometariu trimis de: Lucian Buhalteanu
facebook.com/lucian.buhalteanu

Cometariul fiind prea lung, ne-am permis sa-l postam ca articol. Apreciem informatiile din material si multumim autorului.

„Salutari comunității aburitorilor. Am început sa urmăresc acest forum și altele de profil acum aproape o luna, iar în urma cu 2 săptămâni am achiziționat, în sfârșit, o țigara electronica. Pe scurt, o consider cea mai buna investiție pe care am făcut-o în cei 14 ani de când fumez, atât din punct de vedere financiar cât și al sănătății.

Revenind la subiect, ‘poate’ fi țigara electronica nociva?

NOCÍV ~ă (~i, ~e) 1) (despre substanțe, mediu etc.) Care poate aduce daune organismelor vii; contraindicat. Substanțe ~e. 2) fig. Care dăunează; cu acțiune negativă; dăunător. Influență ~ă. /

Dacă formulam astfel întrebarea, răspunsul este clar, DA. Si ma voi explica de ce în cele ce urmează. In același timp, nu ‘poate’, ci sigur e mult mai nociv sa bei apa impura de la robinet în unele zone, sa respiri aerul „proaspăt” din centrul orașului la ora de vârf, sa mănânci de la fast-food, sa stai excesiv în fata televizorului sau a calculatorului, sa stai prea mult la soare și nu în ultimul rând, sa fumezi țigări clasice. Multe activități considerate normale și multe produse de consum general fac mult mai rău organismului decât aburul de țigara electronica. In plus, renunțarea la țigări reduce din start riscul de a contracta sute de afecțiuni, crescând în același timp confortul personal și al celor din jur. Toate riscurile asociate țigării electronice și prezentarea distorsionata a acestora nu o pot discredita suficient de mult încât aceasta sa nu apară ca o alternativa la fumat, nu viabila, ci vitala.

A. Pornind analiza de la cartuș, piesa prin care tragem aburul, acesta este un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor, devenind o ‘posibila’- sursa de infecții. Partea buna este ca acesta trebuie schimbat / curățat relativ des pentru a asigura o experiență de aburit corespunzător și spre deosebire de țigara clasica nu suntem forțați sa îl așezam în locuri insalubre (precum scrumierele din baruri, colțuri de mese și alte suporturi improvizate).

B. Atomizorul, în cazul operării incorecte (uscare datorata poziționării țigării cu bateria în sus, alimentarii rare, sau supraîncălzire în urma unui pufăit susținut) ‘poate’ degrada lichidul, materialul de umplere al cartușului sau chiar carcasa de plastic, producând pe lângă aburul normal o serie de compuși toxici – se recomanda atenție la gustul aburului, operarea conform instrucțiunilor din manual și o doza minima de bun simt.

C. Bateria ‘poate’ genera la rândul ei probleme în cazul încărcării incorecte sau supraîncălzirii – din nou e de preferat sa fie folosita în specificațiile producătorului.

D. E-lichidul conține o serie de arome (opționale) si un extract de tutun (sau nicotina purificata) dizolvate într-un lichid purtător, fie 1,2-propilenglicol, fie glicerina. Puritatea substanțelor ce intra în compoziția sa este esențiala, deoarece acestea se regăsesc în aburul pe care il inhalam.
– Aromele folosite la prepararea e-lichidelor sunt utilizate de zeci de ani în industria alimentara, o parte fiind folosite chiar și de producătorii de țigări clasice pentru a da gustul și mirosul specific mărcii. Toți suntem la curent cu cruciada împotriva „E”-urilor, însă adevărul e ca toți le consumam, în cantități mai mici sau mai mari, regăsindu-se în majoritatea alimentelor semipreparate sau conservate. Fără ele, acestea s-ar altera mult mai rapid și nu ar mai avea același gust cu care ne-am obișnuit. Ca o paranteza, un recipient de 2L de suc răcoritor conține o cantitate considerabil mai mare de aditivi sintetici decât e-lichidul necesar pentru o luna de aburit. Efectele administrării intrapulmonare pe termen lung rămân însă un subiect deschis.

– Glicerina si propilenglicolul se regăsesc în multe produse cosmetice (in special săpunuri, creme hidratante și protectoare) și alimentare, având o toxicitate extrem de redusa. Pot provoca iritații și alergii persoanelor cu o oarecare sensibilitate. Se cunoaște un caz de impurificare intenționată a glicerinei exportate de un producător din China cu etilenglicol, similar ca proprietăți, însă mai ieftin și extrem de toxic – regăsit in antigelul dvs. obișnuit. Acest caz este rarisim, aproape un milion de tone de glicerina fiind utilizate la nivel global în fiecare an.

– Extractul din tutun ‘poate’ conține nitrozoamine, regăsite în mod natural în planta de tutun alături de nicotina. Acestea au un cunoscut efect cancerigen prin modificarea structurii ADN-ului. Veștile bune însă sunt ca exista proceduri de purificare a acestor extracte; unii producători folosesc exclusiv nicotina de puritate farmaceutica în formularea lichidelor; totodată exista sortimente de lichid ce nu conțin niciun ingredient provenit din tutun. Dependenta fiecărui fumător tine într-o măsură mai mica sau mai mare de nicotina, drogul în sine (alături de inhibitorii de monoaminoxidaza existenți în tutun ce ii potențează efectul) precum și de gestul de a fuma și modificările comportamentale pe care le aduce. Unii fumători pot ajunge sa își satisfacă nevoia de a fuma aburind un e-lichid cu 0 mg nicotina. Alegerea tine, pana la urma, de organismul individului. Revenind la nicotina, aceasta este un hipertensiv natural, creste ritmul cardiac ducând implicit la o „uzura” mai rapida a inimii, poate da dureri de cap, senzație de uscăciune a gurii, greata etc. De menționat ca o doza de 40~60 mg este letala; în schimb, creste capacitatea de concentrare, energizeaza organismul pe termen scurt și acționează ca un calmant în cantități mai mari. Credeți sau nu, nicotina este recomandata în anumite terapii, și nu doar fumătorilor care încearcă sa renunțe la obicei.

Marii producători de e-lichide furnizează certificate de calitate ce atesta puritatea ingredientelor folosite, iar produsele lor (precum și țigaretele) au fost testate de laboratoare din toata lumea. Sa ne intelegem, campania care se bazează pe afirmația ca „nu se știe ce conține țigara electronica” este abureala, și nu în sensul bun. dacă este permisa afișarea unui link, la http://tveca.com/science.php găsiți o serie de analize pentru unele e-lichide, e-cigs și vaporii produși de acestea.
Aburiți cu plăcere, și, pentru a parafraza celebra campanie publicitara, știți ce aburiți!

Reclame

1 comentariu

  1. Super relevant articolul !!! Bravo, Lucian! Cu simpatie, Cristina M.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s