Asociatia Italiana Anti-fumat e pro tigari electronice

Tigari electronice in Italia

Cand am publicat articolul cu minciunile aparute din nou in ziarul Adevarul, v-am promis ca o sa vin repede cu alte vesti bune in ce priveste tigara electronica. Iata la ce m-am referit:

Dupa ce Marea Britanie s-a declarat pro tigari electronice a venit si randul Italiei sa se afirme. Asociatia Italiana Anti-fumat (Lega Italiano Anti Fumo (LIAF)) a anuntat ca urmeaza sa anunte rezultatele unui studiu pe tigari electronice, care se preconizeaza a fi pozitive.

Profesorul Riccardo Polosa, consilier stiintific al LIAF şi profesor de medicina la Universitatea din Catania, a facut un studiu pe tigari electronice, in care a incercat sa vada ce efect au acestea in a ajuta fumatorii sa renunte la fumat. Perioada de examinare a fost de 6 luni. Desigur ca studiile pe tigari electronice nu sunt facute o perioada lunga de timp pentru ca acest lucru este practic imposibil, avand in vedere ca au aparut de cativa ani.

55% dintre participanti au reusit complet sa renunte la fumat sau sa reduca numarul tigarilor. Un procent destul de mare avand in vedere ca vorbim de o alternativa de a fuma. Oricum tigara electronica are cea mai mare rata de succes dintre toate metodele de renuntare la fumat. Dupa parerea mea totusi procentul este destul de mic. Am inteles ca au folosit un brand din Italia de tigari electronice care nu stiu cat de eficiente sunt. Eu cred ca orice fumator, care doreste sa renunte la fumat si foloseste un model de tigara electronica adecvat lui, poate renunta la fumat. Din review-urile cititorilor nstri sustin acest lucru si cred ca procentul de esec in ceea ce priveste tigara electronica este mult mai mic.

Profesorul Riccardo a declarat intr-un comunicat de presa: „ Fumatul este un viciu la care se renunta cu greu. Prin urmare, abordari mai bune pentru renuntarea la fumat sunt necesare. Tigarile electronice pot fi o alternativa sigura. Aceste tigari electronice ofera un mecanism de copiere prin inlocuirea unor gesturi, pentru a determina fumatorii sa devina abstinenti pe perioada de renuntare sau pentru a reduce consumul de tigari.”

(Sursa: Italian No Smoking Association. Puteti vedea comunicatul de presa pe the CASAA site.)

Tot Profesorul Riccardo a declarat ca se pregatesc sa publice primul lor studiu despre siguranta si eficacitatea tigarilor electronice.

De asemenea Profesorul a mai acordat si un interviu din care ne-am permis si noi sa traducem 2 intrebari.

Care este parerea dvs. in ceea ce priveste siguranta tigarilor electronice fata de cele obisnuite?

R: Desi nu exista date sigure ( si nici nu vor fi in urmatorii 5-10 ani ) despre utilizarea pe termen lung a acestor produse, nu exista nici un motiv sa credem ca aburul poate fi mai daunator decat fumul de tigara. De fapt, comparatii toxicologice directe, arata ca o tigara electronica este de 250-270 ori mai putin toxica decat o tigara aprinsa.

Cand va referiti la renuntat, acest lucru include si oamenii care folosesc tigari electronice?

R: Desigur. In studiul nostru am avut persoane care au reusit sa renunte complet dar si persoane care au ramas la tigari electronice.

Faptul ca Italia se declara pro tigari electronice este un pas inainte. Sa speram ca tot mai multe state din Uniunea Europeana vor face aceasta miscare.

Un comentariu

  1. […] in Italia. Acestia au realizat un studiu pe tigara electronica cu ajutorul unor voluntari. (https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2011/10/05/asociatia-italiana-anti-fumat-e-pro-tigari-el… […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s