Tigara electronica, statul juridic actual in UE

Scriu acest post pentru ca ieri m-am tot agitat, deoarece am citit un articol in care scria ca lichidele si cartusele de tigara electronica care contin nicotina sunt interzise in Germania. Am tot cautat sa vad daca e adevarat sau nu. Din pacate, germana mea cam lasa de dorit si am cautat doar in engleza articole legate de subiect.

Cu aceasta ocazie am intalnit un aburitor de tigara electronica pe un chat, caruia ii multumesc, care mi-a prezentat pe scurt statul juridic pe care il au tigarile electronice in cateva state din UE.

In Germania, tigara electronica nu este interzisa, in totalitate. De o luna Ministerul Sanatatii din Germania a dat o lege prin care permite comercializarea lichidelor si cartuselor cu nicotina decat daca cei care le vand au o autorizatie speciala. Insa, pana acum nu s-a dat nici o autorizatie. Ca rezultat multe magazine au fost inchise, iar de ceva vreme aburitorii de tigari electronice sunt in panica deoarece nu isi mai pot lua consumabile. Pot folosi tigara electronica insa, cu lichid si cartus fara nicotina. (Acest articol este publicat pe forumtigaraelectronica.wordpress.com . Cine mai copiaza articole, va avea parte de reclama negativa!!!)

In Danemarca, Agentia de Medicina Daneza clasifica tigara electronica ca un dispozitiv medical ce contine nicotina. Astfel, este necesara o autorizatie pentru a putea vinde sau promova tigari electronice. Pana acum nu a fost data nici o autorizatie… In schimb Agentia a clasificat tigarile electronice care nu contin nicotina ca fiind dispozitive pentru prevenire si tratament al bolii, nu ca medicament.

In Finlanda, tigara electronica cu cartuse fara nicotina poate fi comercializata. Vanzarea de cartuse cu nicotina este interzisa, deoarece nicotina este o substanta ce necesita reteta pentru a putea fi luata. Dar autoritatile finlandeze au hotarat, daca aceste cartuse contin mai putin de 10 mg nicotina iar lichidele cu mai putin de 0,42 de mg de nicotina pe sticluta, pot fi introduse in tara pentru a le folosii in privat.

In Letonia, Minsiterul Sanatatii a avertizat ca tigara electronica poate cauza dauna cardiovasculare, hepatice si renale. Cu toate astea, se comercializeaza tigari electronice in majoritatea centrelor comerciale dar si pe internet, mai putin persoanelor sub 18 ani.

In Olanda, comercializarea de tigari electronice este permisa insa, publicitatea este interzisa conform legislatiei in curs din Uniunea Europeana.

In Norvegia, pot fi importate tigari electronice doar din tarile din Aria Economica Europeana dar, doar pentru uzul personal.

Cam astea ar fi cazurile speciale, ca si zic asa…Va spun sincer ca pe mine ma ingrijoreaza in special Germania. Este o tara care are un cuvant de spus in UE dupa cum ati observat in ultima vreme.

In restul statelor nu sunt probleme, tigara electronica are acelasi statut ca si la noi.

Nu pot decat sa zic ca sper sa se imbunatateasca lucrurile pentru utilizatorii de tigari electronice.
Se vede cu ochiul liber ca producatorii de tigari clasice nu stau cu mainile in san…

Publicitate

4 comentarii

  1. Buna! Ce parere ai despre folosirea lichidelor fara nicotina? Au acestea vreun efect negativ asupra sanatatii sau nu?

    • Sandy… nu, nu au ce efect negativ sa aiba. Oricum daca esti fumator si vrei sa te lasi… nu-ti recomand din prima lichide fara nicotina… ca nu vei simti nimic. Poti merge pe Low la inceput si pe urma treci la zero nicotina. Succes!

  2. Locuiesc în Germania de 3 ani. Săptămâna trecuta am cumpărat tigare electronica și e lichid cu nicotina 18 mg din magazin specializat. Deci NU este interzis nimic în germania. Este posibil sa fie interzis în unele regiuni din germania deoarece aici legea diferă de la land la land. Deci Mit Busted…pufăiala plăcută …


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s