Tigari electronice | Ghid de utilizare a bateriilor

Dupa aparitia acelui incident cu bateria de tigara electronica (petrecut in FLORIDA, USA) care a explodat multe persoane se tem sa nu pateasca la fel. Le inteleg frica si tocmai de aceea am facut cateva cercetari si am gasit mai multe informatii despre bateriile litium-ion.

Riscurile de explozie ale bateriilor de tigari electronice litium-ion sunt foarte rare, dar nu imposibile. Litium este un metal alcalin care reactioneaza violent in contact cu apa iar in baterii este combinat cu electroliti fara apa. Exista o serie de baterii de tip litium iar rezultatul defectiunilor sau abuzurilor depinde de tipul bateriei insa, toate sunt periculoase. Mai jos aveti un tabel cu tipuri de abuzuri si posibile consecinte:

Tip de abuz

Consecinta

Supraincarcare

aerisire, incendiu,   explozie

Incarcare initiala

aerisire, incendiu,   explozie

Descarcare fortata

aerisire

Scurtcircuit

aerisire, incendiu

Incingere/supraincalzire

aerisire, explozie

Daune fizice

eliberare de   materiale periculoase, aprindere spontana

Bateriile de tip litium-ion sunt folosite la multe bunuri electronice de consum si sunt sigure prin design. Cu toate acestea, au fost raportate destule incidente si nu se poate garanta ca sunt 100% sigure. Dar daca sunt folosite cum trebuie si sunt respectate regulile producatorului astfel de incidente pot fi doar minore. In plus, la bateriile de tigari electronice trebuie sa aveti grija sa:

– descarcati bateria complet atunci cand o puneti la incarcat pentru prima data
– cand incarcati pentru prima data sa lasati bateria la incarcat 8 ore
– respectati timpul de incarcare pentru fiecare baterie de tigara electronica
– nu lasati in priza incarcatorul dupa ce ati scos bateria de la incarcat
– tineti bateriile departe de surse de caldura mari
– achizitionati baterii de la companii care vand tigari electronice recunoscute ca fiind serioase si care vand produse de calitate
– intotdeauna incarcati bateria cu incarcatorul care v-a fost furnizat in pachet (Articol publicat pe forumtigaraelectronica.wordpress.com)

Stiu ca aceste posibile incidente s-ar putea sa ii sperie pe unii dintre noi insa, chiar daca ele sunt posibile asta nu inseamna ca de fiecare data cand duceti tigara electronica la gura sa stati cu emotii ca va exploda. Este ca si cum ati sta cu emotii de fiecare data cand duceti telefonul la ureche sa purtati o conversatie. Cate cazuri de telefoane explodate ati auzit?

Nu trebuie sa ne facem griji cu bateriile de tigari electronice atata timp cat respectam niste reguli pe care practic le respectam la toate electronicele care sunt pe baza de baterii litium ion.

Toate bateriile pentru tigara electronica au cip-uri de supraincarcare. Riscurile apar daca incercati sa modati bateriile sau faceti experimente fara a cunoaste principiile electronicii.

Eu vapez tigari electronice de peste 2 ani, prietenii mei la fel… nici macar n-am ars o baterie! Aud tot felul de probleme de la utilizatori de tigara electronica, cum li s-au ars bateriile, cum n-au mai functionat, insa de mai bine de 2 ani in Romania n-a explodat niciuna… Au mai fost cazuri cand s-au ars in incarcator. Si aici, daca aveti grija sa nu infiletati prea tare bateria, stergeti contactele cu un servetel, de urmele de lichid sau condens… nu pot aparea probleme.

Deci sa nu exageram, pentru ca un iphone 4S, de ultima generatie, a explodat in avion, laptopuri au explodat de-a lungul timpului… oameni au fost trazniti de fulger… toate aceste evenimente nu trebuie sa ne duca la concluzia ca tigara electronica ar fi o „bomba” :))

4 comentarii

  1. Salutari. Pentru cei curiosi sa stie din ce este compusa o tigara electronica pot arunca o privire aici: http://www.youtube.com/watch?v=GEUe_CtRL64&feature=related

  2. Buna seara. Am cumparat un DSE910 pentru mama mea si dupa o zi au aparut probleme cu bateria. Se pare ca ledul se aprinde fara ca bateria sa fie utilizata (tigara fiind demontata in tabachera). Oare care sa fie problema? Precizez ca tigara a fost cumparata de pe site-ul recomandat de dumneavoastra.

    • Foarte posibil sa fi ajuns lichid in baterie. Numai atunci se declanseaza singura. Exista o sansa sa fie salvata… daca nu a intrat mult lichid. Suflati in baterie ca la nai si vedeti daca isi revine. Pentru a nu strica baterie de 901 trebuie citit manualul. Acolo sunt scrise sfaturi. Tigara electronica nu trebuie tinuta compusa, vertical. In timp se poate scurge lichid in baterie. De asemenea nu trebuie pus lichis in abundenta si tinuta nefolosita. Ideea este ca lichidul sa nu ajunga in baterie si in aceste cazuri enumerate mai sus, poate ajunge. PS> Daca nu a curs lichid in ea, vorbiti ca v-o schimba la garantie.

      • multumesc mult


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s