Popoarele nordice nu agreaza tigara electronica

Este cunoscut faptul ca popoarele nordice au o mentalitate diferita fata de restul Europei si o legatura neschimbata de ani de zile. Pozitia geografica, istoria, limba si cultura pot fi considerate determinanti ai acestei mentalitati. Poate ca din aceasta cauza a fost si tigara electronica reglementata diferit pe teritoriul acestor tari. Dar sa vedem cum sta mai exact situatia:

In Olanda si in Danemarca, Ministerul Sanatatii a interzis vanzarea si importul de tigari electronice, cu exceptia celor care au o licenta medicala. Insa, este permisa comercializarea si importul de tigari electronice fara nicotina.

De ce fara nicotina?

a) pentru ca nicotina este considerata un medicament cu efecte farmacologice iar tigara electronica este un dispozitiv care livreaza un medicament cu efecte mari farmacologice
b) pentru ca acest instrument este comercializat pentru a vindeca o boala (dependenta de nicotina), de aceea este considerat un medicament ce necesita licenta.

In practica, aceasta decizie reprezinta o interzicere, pentru ca vor trece multi ani si vor si cheltuiti multi bani pentru a obtine aceasta licenta. In Marea Britanie costul minim pentru a obtine o astfel de licenta este de 300.000 de lire englezesti. Asta inseamna pentru un singur produs, cu o singura aroma etc. Deci este ca si cum tigara electronica ar fi interzisa…

In Finlanda este permisa comercializarea de cartuse de tigara electronica fara nicotina. Vanzarea de cartuse cu nicotina este interzisa, deoarece nicotina este o substanta ce necesita reteta pentru a putea fi luata. Dar autoritatile finlandeze au hotarat ca, daca aceste cartuse contin mai putin de 10 mg nicotina iar lichidele cu mai putin de 0,42 de mg de nicotina pe sticluta, pot fi introduse in tara pentru a le folosi in privat.

In Norvegia, pot fi importate tigari electronice doar din tarile din Aria Economica Europeana dar, doar pentru uzul personal. Adica comertul cu tigari electronice este interzis. (Articol publicat pe forumtigaraelectronica.wordpress.com)

Minsiterul Sanatatii din Letonia a avertizat ca tigara electronica poate cauza dauna cardiovasculare, hepatice si renale. Cu toate astea, se comercializeaza tigari electronice in majoritatea centrelor comerciale dar si pe internet, mai putin persoanelor sub 18 ani.

Stim cu totii ca acestea sunt doar motivatii ca sa interzica tigara electronica. De ce nu interzic si tigarile clasice??? Pentru ca pierd banii din accize, pentru ca producatorii de tigari clasice cotizeaza din greu la stat.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s