Nicotina din tigari electronice pare sa nu fie atat de „rea”

Dragi abutori de tigari electronice se pare ca exista o sansa ca nicotina din tigara electronica sa nu provoace atat de multa dependenta, spre deosebire de cea prezenta in tigarile traditionale. Se prea poate ca in tigarile traditionale celelalte substante sa faca nicotina sa provoace dependenta, potrivit unui cercetator din Wellington.

Nicotina este un compus care se gaseste natural in planta de tutun, iar cea prezenta in tigari electronice este extrasa. Cu toate acestea, nicotina este una dintre cele 4000 de substante prezente in tigara clasica, care a fost analizata. Katie Brennan, de la Scoala de Psihologie din cadrul Universitatii Victoria, ale carui interese de cercetare includ caracteristicile farmacologice si comportamentale ale dependentei de droguri, a constatat ca nicotina nu este atat de vinovata de dependenta, precum se crede.

Nicotina ajunge la creier in 7-10 secunde dupa ce a fost inhalat fumul de tigara clasica. Aceasta se poate lega apoi de numeroase celule ale creierului in diferite regiuni ale creierului, ceea ce poate provoca eliberarea a numeroase substante, cum ar fi dopamina, serotonina sau acetilcolina. Dopamina este asociata cu multumirea si dependenta, serotonina cu starea de spririt si pofta de mancare, in timp de acetilconina afecteaza functia cognitiva. De aceea nicotina produce un efect stimulent in creier, de crestere a memoriei si a excitarii, care poate afecta capacitatea de stocare si regasire.

Provoaca nicotina dependenta? Este la fel nicotina din tigari electronice?

Nu chiar. Nu exista rapoarte care sa dovedeasca ca oamenii au devenit dependenti de Terapiile de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii, guma sau spray-urile nazale. Absorbtia de nicotina prin piele (plasturi) sau gura (guma) ajunge la creier mai tarziu decat nicotina furnizata de o tigara clasica. De aceea tigara electronica nu a fost aprobata de FDA ca un medicament pentru tratarea fumatului.

Tigara electronica a fost creata pentru a satisface pofta de nicotina a unui fumator. Desigur ca inca sunt necesare studii asupra ei pentru ca inca nu se stiu suficiente lucruri. Insa, Dr. Katie Brennan, este de parere ca tigara electronica este un inlocuitor mai bun decat orice altceva disponibil, si nu crede ca provoaca atat de multa dependenta ca si tigarile clasice. (Acest articol este publicat pe forumtigaraelectronica.wordpress.com)

Katie Brennan incearca sa descopere daca nu cumva alte substante prezente in tigara clasica accentueaza dependenta de nicotina. Aceasta incearca sa compare caracteristicile unei solutii apoase de tutun cu nicotina pura pentru a vedea daca si alti compusi din tutun au un rol important in provocarea dependentei.

Tind sa cred ca rationamentul doamnei doctor poate fi unul bun. Daca ceea ce sustine se va dovedi adevarat, tigara electronica va avea de castigat. Si chiar noi aburitorii de tigari electronice avem sanse sa descoperim lucruri noi care ne vor putea ajuta pe viitor…

4 comentarii

  1. Tigara electronica mentine dependenta de nicotina insa intr-un mod mai ….sanatos, sa spunem. Nu cred ca exista mai mult sau mai putin dependent, oricum totul se petrece in capul nostru si un asemenea rationament ne-ar ajuta pe noi, fumatorii de tigara electronica sa nu mai punem atata pret pe nicotina si poate….sa ne lasam de ea. In cazul asta ar putea fi tigara electronica cu adevarat un medicament de a te lasa de fumat si….ceva exista din moment ce multi au diferite simptome cand renunta la tigarile clasice in detrimentul celor electronice, simptome care nu ar trebui sa existe daca ar fi doar nicotina cauzatoare de adictie pentru ca ea este prezenta si in electronice. E logic….

    • Ma refer la simptome gen insomnii, sevraj desi mi se pare cam mult spus…

      • dorm mai bine si sunt mai calm de cand fumez tigara electronica,nu am insomnii ci din contra a inceput sa mi se regleze metabolismul ca atunci cand m-as lasa de fumat,sper sa nu ma mai apuc in veci de tzigari si sa termin definitiv cu banii aruncati pe ele..faceti si voi un calcul 2 pachete pe zi x12.5ron=25 lei x 30 de zile= 750 ron….merita?..mai bine iti faci rate la o masina sau altceva..ca exemplu divers

  2. Eu nu am auzit de sevraj cauzat de trecerea de la anloage la tigara electronica. Si nici nu cred ca e posibila. Cat despre insomnii… eu am inceput sa dorm mai bine de cand am renuntat la analoage si am trecut pe electronice 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s