Tigara electronica poate salva vietile a multor oameni

Trebuie sa recunosc ca nu am fost foarte inspirat in alegerea titlului de astazi. Probabil ca va ganditi ca deja stiati ca tigara electronica poate salva multi fumatori de la moarte, dar si multi fumatori pasivi care mor nevinovati. Insa, nu stiu daca multi dintre voi stiu ca decesele provocate de tutun s-au triplat in ultimul deceniu. Sau faptul ca numarul deceselor provocate de tutun, declarate oficial, sunt mai putine decat in realitate. Pentru ca mie personal, acest lucru mi se pare de-a dreptul ingrijorator.

Potrivit Fundatiei Mondiale a Plamanilor motivul triplarii numarului de decese provocate de tutun se datoreaza cresterii in popularitate a tigarilor din tutun in tarile in curs de dezvoltare, unde acestea nu sunt foarte bine reglementate. Sa luam exemplul tarilor din Europa, in curs de dezvoltare, precum Bulgaria, Croatia si chiar Romania. Cu toate ca in ultimii doi ani, numarul celor care au renuntat la fumat cu tigara electronica a crescut foarte mult sa nu uitam ca legea privind interzicerea tigarilor clasice in locurile publice este relativ recenta. Ca sa nu mai spunem ca stim cu totii in ce masura se respecta aceasta lege in restaurante, baruri si alte locuri. Aburitor de tigara electronica fiind degeaba incerci sa te „cureti” de drog daca intrii intr-un bar si acolo toata lumea fumeaza, tot inhalezi si tu fumul. Oricum tot e bine ca macar in restul timpul, pe care sunt convins ca nu il petrecem pe tot in baruri si restaurante, aburim tigari electronice pentru a ne mentine sanatatea.

Referitor la faptul ca numarul deceselor provocate de tutun, declarate oficial, este subestimat sunt foarte convins ca da. In primul rand pentru ca este destul de greu sa spui cu certitudine ca o persoana a murit doar din cauza fumatului, trebuiesc facute cercetari amanuntite si cheltuiti multi bani. Iar in al doilea rand, cred ca atat autoritatile cat si producatorii de tigarete nu sunt interesati sa afle adevaratul numar. Cu toate acestea, potrivit Dr. Joel Nitzkin, de la Asociatia Americana de Sanatate Publica, „Daca vom convinge toti fumatorii sa treaca pe tigari electronice, am reduce numarul deceselor din SUA de la mai mult de 400.000 pe an la mai putin de 4.000, poate chiar in jur de 400.”

Cu siguranta ca tigara electronica ar putea sa ajute milioane de fumatori sa treaca pe un stil de viata mai sanatos. Cu siguranta ca tigara electronica ar putea salva milioane de vieti. Cu siguranta ca tigara electronica ar putea aduce contributii la bugetul de stat dar si in buzunarele consumatorilor. Insa, toate aceste ipoteze sunt in zadar daca nimeni nu face nimic pentru a o promova!

Reclame

1 comentariu

 1. Un banc pe aceasta tema sa ne mai destindem putin:
  „Cinci scheleţi intr-un cimitir, jucau poker. Dintr-o dată, un betiv incepe să facă scandal si gălăgie pe lângă cimitir.
  Scheletul cel mai bătrân îi spune celui mai tânăr:
  -Du-te şi sperie-l.
  Scheletul se duce si incepe bu-hu-huuuu! bu-hu-huuuu! Beţivul nimic.
  Se întoarce dezamăgit la ceilalţi şi le spune că nu a reuşit.
  Scheletul cel bătrân îi dă o tigară, îi spune sa-i ceară un foc, şi când îi va vedea faţa se va speria.
  Scheletul face exact aşa: se duce, îi cere un foc, beţivul îi dă, si plin de mâhnire îi spune scheletului:
  -Măi tată, dacă vezi că-ţi face rău, de ce nu treci pe tigara electronica?!”
  :))


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s