Compusii organici volatili la tigara electronica. Studiu

Un nou studiu publicat online arata rezultatele unei comparatii intre nivelurile de compusi organici volatili emisi de tutun fata de cei emisi de tigari electronice. La acest studiu au participat atat fumatori dar si utilizatori de tigari electronice care, fie au fumat, fie au vapat, separat intr-o camera. Concentratiile compusilor organici volatili au fost masurate cu ajutorul spectrometriei in masa/cromografiei de gaze.

Pe baza emisiilor din camere au fost inregistrati 20 de compusi organici volatili in fumul de tutun. Dintre acestea 6 au fost descoperiti si in aburii produsi de tigara electronica. Aerul expirat de utilizatorii de tigara electronica a fost, de asemenea, testat. Singurele substante detectate au fost cantitati mici de nicotina si arome, un nivel moderat de glicerina si niveluri ridicate de propilen glicol. (probabil ca lichidele erau pe baza de propilen glicol)

Studiul demonstreaza ca tigara electronica reduce semnificativ expunerea utilizatorului la o gama largă de produse chimice din fumul de tutun. Putinele substantele la care utilizatorul este expus raman la niveluri mult mai joase decat in fumul de tigara… practic inofensive.

Singurul compus care a trezit motive de ingrijorare a fost formaldehida, dar nivelurile sale au fost intre 5 si 10 ori mai mari in fumul din tutun decat in aburul dat de tigara electronica. O ipoteza ar fi ca formaldehida poate rezulta din incalzirea propilen glicolului. Desigur probabil in cazul lichidelor pe baza de glicerina vegetala nu mai este valabila aceasta teorie. Dr. Michael Siegel, realizatorul studiului, a declarat „Sentimentul meu este ca pe terment lung toate tigarile electronice vor fi pe baza de glicerina vegetala. Utilizarea glicerinei ar evita, probabil, productia multor compusi organici volatili detectati in acest studiu dar si orice probleme cu privire la iritarea cailor respiratorii.”

De asemenea, Dr. Siegel a mai adaugat si ca, „Nu ma astept ca grupurile anti-fumat sa isi modifice pozitia pe baza acestor dovezi stiintifice pentru ca pozitia lor se bazeaza pe motive ideologice si economice. Cu toate acestea, rezultatele studiului ar trebui sa asigure fostii fumatori, care au renuntat cu ajutorul tigarilor electronice, ca si-au facut un bine singuri reducand riscurile asupra sanatatii. ”

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s