Va amintiti de faza cu antigelul la tigara electronica?

Toata povestea cu tigara electronica care este periculoasa si cancerigena a pornit de la studiul realizat de FDA care a concluzionat ca exista antigel in tigarile electronice. Antigelul fiind toxic pentru organismul uman s-a dedus desigur, ca si tigara electronica este toxica, periculoasa, cancerigena, daunatoare etc…si cate or mai fi. Insa sunt putine persoane care stiu defapt cum a inceput toata situatia asta si cum s-a ajuns la aceasta panica a oamenilor, creata de cei din mass-media bineinteles.

Pentru ca nici la mine nu era foarte clar, am studiat care e faza… si cum a aparut aceasta divagatie de la adevar.

Povestea incepe undeva prin anul 2009 cand FDA (Food and Drug Administration) a realizat un studiu pe tigari electronice testand 18 cartuse de la 2 companii din industrie. In urma testarii s-a constatat ca unul dintre cartuse, doar unul, continea o contitate mica (de aprox. 1%) de dietilen glicol. In urma acestor rezultate FDA a dat un comunicat de presa prin care a concluzionat ca „tigara electronica este toxica!”

In afara faptului ca oricum aceasta testare a fost neconcludenta si atunci a fost singura data in istorie cand s-a gasit intr-un singur cartus de tigara electronica dietilen glicol, aceasta testare a fost proclamata de Curtea de Apel SUA ca fiind invalida deoarece nu au fost respectate normele de testare. Dupa acest studiu realizat de FDA au mai fost realizate multe altele, pe mai multe branduri de tigari electronice, insa nu s-a descoperit la niciunul prezenta acestei substante. Dar lasand la o parte aceste aspecte „neimportante” pentru multi, haideti sa vedem totusi ce este dietilen glicolul si cum a ajuns in acel cartus?

Dietilen glicol (DEG) este un lichid incolor, inodor, cu gust dulceag, toxic doar în cantităţi foarte mari. Chiar daca nu este aprobat pentru a fi utilizat ca aditiv alimentar, spre deosebire de propilen glicol, este încă aprobat pentru a fi utilizat în industria alimentară, de tutun, şi farmaceutica, ca parte a procesului de fabricaţie. Asta înseamnă că urme ale acestei substante se găsesc în mai multe elemente pe care le utilizaţi în fiecare zi, cum ar fi pasta de dinti si aspirina. Aceste urme care pot ramane, nu sunt toxice şi sunt defalcate şi eliminate din organism. Dietilen glicolul este un umectant folosit pentru a elimina umezeala din tutun, deci este un produs natural al procesului de producţie al tigarilor din tutun si prin asociere si in procesul de fabricatie al nicotinei. Cu toate acestea, nicotina este rafinată pentru a elimina toate urmele substanţei dietilen glicol.

Atat dietilen glicolul cat si propilen glicolul (care nu este toxic) sunt substante folosite la producerea antigelului. Cele mai noi antigeluri folosesc acum PG deoarece nu este toxic. Propilen glicolul este o substanta aprobata de FDA care se foloseste de foarte mult timp in industria alimentara si farmaceutica. Cu toate acestea, cand vine vorba de antigel multe persoane confunda propilen glicolul cu etilen glicolul, care este toxic. A nu se face confuzie intre niciuna dintre substante.

In compozitia tigarilor electronice intalnim doar propilen glicol, substantele dietilen glicol sau etilen glicol nu exista! Numai un cartuş de tigara electronica a fost găsit vreodată să conţină dietilen glicol. DEG găsit în acel cartuş a fost găsit doar în cantităţi foarte mici, mult mai scazute fata de concentratia la care ar putea fi toxice. Ca sa facem o comparatie, concentratia este de 1/10 fata de cat am intalni intr-o aspirina şi de 1/40 fata de cat am găsi într-o ţigară de tutun. Chiar dacă un cartuş ar conţine o concentratie de dietilen glicol aceasta ar fi încă de 40 ori mai sigur decât o tigara din tutun. Dar dietilen glicol nu este în fiecare cartuş, aceasta nu a fost găsit decat într-un singur cartuş. Stiu ca sunt stresant ca repet acest lucru insa vreau sa intelegeti foarte bine situatia.

Asadar, concluzia este ca in tigara electronia gasim propilen glicol, o substanta pe care o intalnim zilnic in toate produsele pe care le folosim, printre care si antigelul, deoarece nu este toxica. Nu trebuie sa ne facem probleme deoarece tigara electronica nu este toxica. Tigara electronica este mai sigura decat tigarile din tutun!

Si-am incalecat pe-o sa si v-am explicat una dintre cele mai agresive idei lansate pentru a combate tigara electronica.

8 comentarii

 1. Ma bucur ca am ajuns sa citesc aceasta explicatie. Si eu am tigara electronica si multi prieteni imi spun ca este cangerigena, dar acum m-am linistit.

 2. nu stiu ce sa cred dar nu mai inteleg nimic este sau nu cancerigena

  • Nuuu… normal ca este. Vezi ca am mai multe articole pe aceasta tema si sunt bine argumentate. Citeste-le si convinge-te.

   • si atunci de ce spun ca sunt sanatoase cand ele sun cancerigene

    • Mai Lucian, nu pricepi ca nu sunt cancerigene??? Nu are ce sa fie cancerigen la tigari electronice. Te-am rugat sa citesti articole pe care le-am scris… cele pe acest subiect. Minciunile care apar din cand in cand in mass media sunt datorate intereselor producatorilor de tutun si celor de medicamente. Daca nu te informezi mai mult, nu ai cum sa intelegi iar aici nu-ti voi transcrie toate articolele pe acesta tema.

     • salut ma numesc ionel din galati in urma cu 2 saptamani am cumparat o banala tigara electronica la 15 le. da am scri bine 15 lei noi, tin sa mentionez ca pana in ziua in care am cumparato fumam la zi un pachet la zi parca erau bomboane. ma simtem foarte bine si relexat cand fumam . am zis hai sa incerc si tigara electronica si am reusit sa ma tin de ea sper ca nu prea mult sa ma las si de ea si sa devin un om normal fara tigari. este ardere de bani aiurea am fumat de 15 ani. bafta incercati si voi

     • Cum te-ai lasat cu acea tigara, puteai si fara. Acea tigara electronica nu e buna de nimic… pesemne ca te-a ajutat doar psihic. Majoritatea fumătorilor care isi cumpara tigari electronice ieftine se intorc la cele clasice, pentru ca nu simt nimic. Tu esti un caz izolat… crede-ma.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s