OMS: Vaporii de tigara electronica nu afecteaza hemoleucograma completa a sangelui

 

tigara electronica hemoleucograma completa a sangelui

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pana in prezent nu a facut altceva decat sa avertizeze ca tigara electronica nu este aprobata de FDA si ca fumatorii nu ar trebui sa incerce acest produs. Probabil ca cele doua organizatii functioneaza dupa modelul „BFF”(Best Friends Forever – Prieteni buni pe viata). Insa, in cele din urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii a venit cu un studiu reprezentativ pentru tigarile electronice. Ce a determinat-o nu mai conteaza, important este ca a facut primul pas spre calea cea dreapta.

OMS a realizat un studiu pentru a verifica siguranta tigarilor electronice. „Am evaluat efectul activ si pasiv al vaporilor de tigari electronice, dar si cel al fumului de tutun, pe hemoleucograma completa a sangelui (CBC)”, a transmis organizatia intr-un comunicat de presa (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005030?v=s5 ). La studiu au participat 15 fumatori si 15 nefumatori. Nu este mult dar, dupa cum am mai zis, este un inceput.

Rezultatele studiului au aratat ca indicii CBC au ramas neschimbati pe parcursul sesiunii de control a vaporilor de tigara electronica, activi si pasivi. Ca sa intelegeti ce inseamna asta o sa va explic pe scurt ce este hemoleucograma completa a sangelui (CBC).

Hemoleucograma completa reprezinta numaratoarea celulelor din sange. Analiza standard include urmatoarele teste: numaratoarea globulelor rosii, numaratoarea globulelor albe, analiza hemoglobinei, analiza hematocritului, media volumului globulelor, media globulara a hemoglobinei, concentratia medie a hemoglobinei si numarul de trombocite. (cam multe nu-i asa?). Practic, hemoleucograma completă reprezintă o analiză de bază efectuată în mod normal pentru o evaluare generală a stării de sănătate.

Multe afecţiuni sau boli rezultă în urma excesului sau deficitului celulelor sângelui. Multe dintre aceste afecţiuni necesită tratament medicamentos, pe când altele se vindecă de la sine; altele, precum cancerul (şi tratamentul cu chimioterapie) poate afecta producţia de celule a maduvii osoase, crescând volumul uneia dintre celulele sângelui în detrimentul celorlalte.

Prin urmare, concluzia studiului este ca tigara electronica nu afecteaza starea generala a sanatatii. Desigur, asa cum incheie si OMS, sunt necesare inca studii pentru a demonstra asta insa studiul macar ne asigura ca, in general, tigara electronica nu afecteaza sanatatea.

Aburiti sanatosi tigari electronice!

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s