UE fortata sa interzica tigara electronica, ca sa echilibreze universul

Potrivit unui document aparut recent in Tobacco Journal International, Directiva privind produsele de tutun revizuita de Uniunea Europeana, contine o recomandare de interzicere a comercializarii de tigari electronice. Mai exact, Directiva contine o interdictie privind comercializarea tuturor produselor fara fum, dar care contin nicotina, cu exceptia unui singur produs, a snus-ului suedez. Acest lucru inseamna ca nu doar tigarile electronice, dar si plasturii si guma cu nicotina, ar trebui interzise.

Potrivit unui paragraf din directiva: „Doar produsele care contin nicotina si sunt aprobate ca si medicamente pe baza calitatii, sigurantei si eficacitatii lor, precum si cu un rezultat pozitiv/benefic sunt permise pe piata. Altfel, comercializarea de produse care contin nicotina este interzisa.”

Pentru ca tigara electronica, precum si plasturii si guma cu nicotina, nu sunt aprobate ca si medicamente, nu vor mai fi permise pe piata in conformitate cu aceasta directiva.

Aceasta directiva arata in principiu ca UE isi doreste sa echilibreze universul tutunului, mai exact doreste ca cele mai periculoase produse care contin nicotina (aka tigari din tutun) sa ramana pe piata, iar produsele care contin nicotina mai putin periculoase sa dispara. Aceasta ,in esenta, este o strategie de a creste rata bolilor si deceselor in UE.

Nu vi se pare normal ca UE incurajeaza fumatorii sa renunte la fumat insa, pe de alta parte doreste sa interzica metodele de renuntare la fumat existente pe piata, pe care chiar ei le-au recomandat pana acum? In special tigara electronica, la care pana acum testele au aratat ca este mai putin periculoasa decat tigarile din tutun si ca are cea mai mare rata de succes dintre toate metodele.

De fapt, strategia UE este sa se asigure ca cele mai putin eficiente metode de renuntare la fumat sa ramana pe piata, iar cele care intr-adevar pana acum au arata un potential (tigara electronica) sa dispara de pe piata.

Aceasta propunere protejeaza interesele producatorilor de tigarete si ale unor companii farmaceutice insa, este in detrimentul sanatatii publice. Insa lucrurile probabil ca nu vor ramane asa, vom vedea ce se va mai intampla…

6 comentarii

 1. Cum de gasesti tu, numai articole din astea care sa ma enerveze, pe mine de LUNI? Eu stiu ca vrei sa ne informezi, dar iti spun ceva, ce cu siguranta stii: Cartile din carti sunt scrise, ziarele din alte ziare…. mass-media in general scrisa si vorbita, cam asa face. Eu nu cred, ca mai reuseste sa mai interzica ceva, cineva. Deja este de amploare comercializarea tigarilor electronice. Multe lume s-a trecut la tigari electronice. Este adevarat ca au ramas si cei cu analoage, destul de multi. In general cei care au ramas la analoage, SUNT OAMENII CARE NU VOR SA SCHIMBE CEVA IN VIATA LOR.(astept articole mai optimiste, nu din astea care sa-mi arate ca mai am „pitici pe creier”)
  Cu simpatie, Cristina M!

  • :)))) Cristina, eu le scriu ca sa constientizez publicul necunoscator. Imi pare rau ca te-a enervat articolul. 😛

 2. o sa se vanda la negru si tot o sa se gaseasca

 3. este adevarat ca se cauta metode de interzicere a tigarilor electronice, dar SPER sa nu reuseasca, ar fi prea de tot si chiar daca in Anglia nu au reusit ,in Grecia nu stiu cum s-a terminat la noi ar fi cel mai usor de interzis ca ,personal, nu vad lumea asa unita incat sa sara la gatul autoritatilor in caz de .

  Si HUUUUUUUUUUOOOOOOOO pentru magariiiiiiiiiiiiii (ca sunt prea multi) de producatori de analoage care stau in spatele acestor decizii de interzicere a tigarilor electronice. (scuzati limbajul daca a fost prea bland cu ei).

 4. Nu au cum sa le interzica, cu putin efort poti sa ti-o faci singur acasa.
  Important este ca acum stim ca e mai sanatoasa electronica, solutii se vor gasi.Comandam de la chinezi materiale si facem singuri acasa pentru consum propriu , nu pentru comercializare.Asta nu cred ca au cum sa interzica.

  • Da… dar cu lichidul e mai greu. Nu ai de unde sa iei nicotina pura…. de aceea nici nu au de gând sa interzica tigara electronica, ci sa restrictioneze lichidul.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s