De ce grupurile anti-fumat sunt contra tigari electronice?

Spagi anti tigara electronica

Multi oameni din lumea intreaga se intreaba de ce grupurile anti-fumat ataca tigara electronica? Multi sunt de parere ca acestea nu ar avea niciun interes sa fie contra tigari electronice decat daca acestea ar fi intr-adevar nocive. Oare asa sa fie?

Au existat 8 organizatii care s-au opus tigarilor electronice si care au cerut ca acestea sa fie eliminate de pe piata. Surprinzator toate cele 8 au primit nici mai mult, nici mai putin, de 2.8 milioane de dolari de la Pfizer in anul 2011 si in prima jumatate a anului 2012.

Potrivit datelor afisate pe site-ul oficial al companiei Pfizer, grupurile anti-fumat care au cerut interzicerea tigarilor electronice au primit milioane de dolari de la producatorul medicamentului Champix, care ar avea de pierdut enorm daca tigara electronica ar fi mai populara. Aceste organizatii nu au dezvaluit niciodata cat de legate sunt de companiile farmaceutice. Iar daca tinem cont de aceste lucruri nu este de mirare ca se opun tigarii electronice.

Fiecare din acest grup a prezentat cate o pledoarie la D.C. District Court pentru ca aceasta sa permita FDA sa interzica tigarile electronice, sau sa le reglementeze. Daca actiunile intreprinse de aceste grupuri ar fi aplicate, literalmente mii de fosti fumatori ar fi astazi fumatori, deoarece tigarile electronice sunt singura modalitate de a sta departe de tigarile clasice.

Banii implicati in acest conflict de interese sunt foarte multi. Fiecare din cele 8 grupuri a primit cel putin 100.000 de dolari pe o perioada de 18 luni, iar suma totala primita de aceste grupuri de la Pfizer, doar pe perioada mentionata, a fost de 2,75 milioane de dolari. Si nu trebuie sa uitam ca Pfizer nu este singurul producator de medicamente, mai sunt si altii.

Acum putem intelege de ce aceste grupuri s-au opus unui produs care practic, pana acum nu a facut altceva decat sa tina fumatorii departe de tigarile clasice.

Cand grupurile de sanatate incep sa se opuna masurilor de sanatate publica, trebuie sa incepeti sa va ganditi ca este vorba de bani. Aceste grupuri de sanatate sunt capabile sa accepte banii de la companiile farmaceutice si sa atace tigara electronica, chiar daca este in detrimentul sanatatii publice si chiar daca incalca principiile etice dupa care se ghideaza.

2 comentarii

  1. Mai, admin, nu asa ne-a fost vorba. Vrem articole, OPTIMISTE, nu din astea sa ne „apara riduri pe fatza, sau piticii pe creier”! Apropo, ma gandeam, ca in vara asta (eu) am vizitat destul de multe locuri din tara, pentru ca am facut economie la tigari (nemaifumand). Eu una, astept de la tine articole, care sa ma bucure, nu care sa ma intristeze, sau enerveze.
    Cu simpatie, Cristina M!

    • Cristina… nu pot sa ma repet foarte mult. Articolele optimiste apar mai rar prin lume… Apar astea nasoale in schimb… daca dai o cautare pe tigari electronice si selectezi stiri, vei vedea ca e plina presa din Romania numai de articole anti tigara electronica. N-am ce sa fac, decat sa le combat… desi eu n-am audienta site-ului Adevarul… Libertatea… etc. Cineva trebuie sa spuna oamenilor de ce apar aceste articole anti.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s