Tigara electronica: Ai incercat vreodata sa renunti la fumat si ai esuat? Afla de ce

Majoritatea fumatorilor incearca sa renunte la fumat, la un moment dat, si esueaza. Din pacate, multi dintre acesti fumatori folosesc metode care s-au dovedit a fi ineficiente. De ce?

Companiile farmaceutice care concep aceste produse toarna bani cu galeata in publicitate. Si nu doar bani in publicitate directa, ci si in publicitate ascunsa. Cele mai multe grupuri anti-fumat sunt finantate de companii farmaceutice care produc medicamente de renuntare la fumat si, ca rezultat, recomanda aceste produse.

Pe baza unor dovezi stiintifice vom incerca astazi sa aruncam o privire asupra metodelor de renuntare la fumat existente (plasturi, guma, pastile, tigara electronica) sa vedem cat de eficienta este fiecare – astfel incat, fumatorii care citesc acest post sa poata decide care este mai buna.

Produse de renuntare cu nicotina

Cu toate ca multa vreme terapiile de inlocuire au fost promovate in lume, inclusiv in tara noastra, s-a dovedit ca plasturii si guma cu nicotina au o rata de succes de 0,8%. De asemenea, din 568 de oameni care au incercat sa renunte la fumat folosind plasturi cu nicotina, doar 5 au reusit sa stea departe de fumat mai mult de un an.

Multa vreme aceste produse au fost folosite si ca strategie nationala pentru renuntare la fumat si inca sunt folosite in Romania. Dar daca privim procentul de mai sus nu trebuie sa fim doctori ca sa ne dam seama ca aceste produse nu au ce cauta in strategia nationala de renuntare la fumat.

Renuntarea la fumat fara ajutor

Intrebare:

Cum au reusit 90% dintre fumatori sa renunte la fumat:

  1. Cu ajutorul terapiilor de inlocuire a nicotinei
  2. Cu ajutorul medicamentelor
  3. Fara niciun ajutor

Raspunsul corect este: c.

Un studiu publicat recent in Medpage concluzioneaza: „Fumatorii nu au mai multe sanse sa renunte cu ajutorul terapiilor de inlocuire a nicotinei decat daca ar incerca sa renunte fara nimic. Si acest lucru este valabil chiar si cu consiliere. Deci este la fel de probabil sa renunti la fumat cu, sau fara, ajutorul unei terapii de inlocuire a nicotinei.”

Rata generala de renuntare la fumat fara niciun ajutor este undeva intre 3 si 5%, dar in situatiile in care motivatia este puternica poate ajunge si la 11%.

Medicamente

Medicamentele sunt mai eficiente.

Dar pentru unii, rezultatele au venit cu un cost. Iata cateva statistici despre unul dintre acestea:

–          Chantix (Champix) a fost asociat cu mai mult de 400 de cazuri de violenta

–          Chantix a fost asociat cu mai mult de 11.000 de efecte adverse grave

–          Exista 200 de procese intentate de membrii familiei celor care s-au sinucis din cauza Chantix, cu alte 1375 de alte posibile cazuri de urmat

Tigara electronica

Tigara electronica are o rata de succes de peste 50%. Este cea mai mare rata de succes intalnita pana acum la terapiile de inlocuire cu nicotina. Aceasta este mult mai sigura decat tigarile traditionale deoarece produce vapori in loc de fum.

Nicotina prezenta in tigarile electronice are un nivel de risc similar cu cafeaua, mareste temporar tensiunea arteriala, dar nu este cancerigena, si are chiar unele beneficii (cum ar fi imbunatatirea memoriei).

De asemenea, tigarile electronice ofera aceeasi senzatie ca si cand ai fuma, lucru pe care nici terapiile de inlocuire a nicotinei, nici medicamentele nu reusesc sa il indeplineasca. De aceea fumatorii dependenti de gest apreciaza foarte mult tigara electronica.

Metoda Allen Carr

Fumatorul inrait Allen Carr fuma 100 de tigari pe zi. Apoi, dupa 30 de ani de fumat, a renuntat. Metoda lui nu utilizeaza medicamente sau terapii de inlocuire a nicotinei. In schimb, se concentreaza pe schimbarea modului de gandire si a viziunii despre fumat.

Din nefericire, metoda lui nu a fost promovata de grupurile de renuntare la fumat, iar aceasta nu satisface dependenta de gest (cum o face tigara electronica).

Dintre toate metodele enumerate mai sus, pentru mine, singura care a functionat a fost tigara electronica. Va las pe voi sa decideti ce cale doriti sa urmati pentru a renunta.

Reclame

Un comentariu

  1. Ohhh, din metodele enumerare de tine, am folosit si eu: fara nimic – fara succes,metoda lui Allen Carr, i-am citit cartea trimisa de cineva pe net – fara succes, plasturi, guma cu nicotina nu am incercat. Singura metoda pe care am incercat-o si chiar a avut un succes din prima luna de zile de la 2-3 pachete zilnic, am ajuns la nicotina 0 in prima luna. In primele 3 saptamani am aburit (lichid de concentratie mare, medie si slab), iar in ultima saptamana nicotina 0. Este adevarat, ca nu mi-a fost usor, sa renunt la tigara clasica cu tigara electronica, mai ales ca am avut si cateva senzatii (dureri de cap si stari de nervi, nu stiu daca sa le asociez cu sevrajul). Trebuie sa ai „vointa”, chiar si cu tigara electronica.
    Mult succes celor care doresc sa-si achizitioneze tigara electronica.
    Cu simpatie, Cristina M!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s