Organizatii anti-fumat vor sa ne convinga ca tigara electronica este tot „fumat”

Intr-un articol aparut recent pe BBC News despre tigarile electronice, trei organizatii de top anti-fumat incearca sa convinga publicul ca vapatul este o forma de a fuma si ca utilizarea de tigari electronice este, in esenta, acceptarea si adoptarea fumatului.

„De cand au aparut pe piata americana, vanzarile din Statele Unite au crescut de la 5 milioane de dolari la 250 de milioane de dolari, conform ultimelor estimari. Cei care se opun fumatului privesc aceste dispozitive cu precautie. „Stim ca legile care interzic fumatul incurajeaza fumatorii sa renunte” spune Danny McGoldrick, vicepresedinte de cercetare de la Campaign for Tobacco-Free Kids. Daca tigarile electronice ajuta oamenii sa fumeze in continuare atunci cine va mai renunta la fumat, acest lucru este daunator spune ei.”

„Pare ca ceea ce incearca ei sa faca este sa restabileasca o norma ca fumatul este in regula, ca fumatul este plin de farmec si acceptabil ”, spune Cynthia Hallett, director executiv la Americans for Nonsmokers’ Rights.

Reclamele la tigari electronice fac apel la spiritul de rebeliune al fumatorilor pe care l-au avut atunci cand s-au apucat de fumat in adolescenta, spune David Abrams, director executiv al Schroeder Institute for Tobacco Research and Policy Studies at Legacy, o organizatie anti-tutun. Sfidand profesorii si parintii, reclamele incurajeaza fumatorii sa se razvrateasca impotriva normelor recente anti-fumat. Se focuseaza pe ceea ce adultii fumatori ar trebui sa spuna: `nu lasa societatea sa iti spuna ce sa faci!`. Aveti libertatea de a fuma!”

Ceea ce toate aceste trei organizatii anti-fumat din SUA nu au inteles este ca vapatul nu este tot una cu fumatul. Dimpotriva, acesta impiedica utilizarea de tigari obisnuite. Motivul principal pentru care fumatorii apeleaza la tigara electronica este pentru ca vor sa elimine sau sa reduca numarul de tigari fumate. De fiecare data cand un vaper foloseste tigara electronica, el sau ea scapa de oportunitatea de a fuma o tigara normala. Prin definitie, utilizarea de tigari electronice reduce utilizarea de tigari clasice. Departe de a promova fumatul, reclamele care promoveaza tigara electronica indeamna fumatorii sa nu mai fumeze, sa renunte la acest viciu folosind tigari electronice.

De fapt, aparitia si cresterea vanzarilor de tigari electronice nu este un avantaj pentru industria tutunului, ci o amenintare serioasa. Pentru a vinde cu succes tigari electronice, companiile au nevoie ca fumatorii sa renunte la cele clasice si sa treaca pe tigari electronice. Aceste dispozitive au fost proiectate pentru renuntarea la fumat sau pentru reducerea utilizarii de tigari. In primul studiu clinic al acestor produse, 54% dintre fumatorii care nu doreau sa fumeze au reusit fie sa renunte definitiv la fumat, fie sa reduca la jumatate numarul de tigari fumate.

Exact opusul a ceea ce au declarat toate aceste trei organizatii. Cum pot aceste organizatii sa minta publicul in asa fel? Raspunsul pare a fi ideologia.

Fiecare dintre aceste organizatii anti-fumat pare a fi orbita de o ideologie care defineste fumatul ca fiind actiunea de a tine in mana ceva care seamana cu o tigara si de a trage din el, indiferent de ce anume se fumeaza. Aparent, chiar si o persoana care a renuntat la tigarile obisnuite complet cu tigara electronica, ea inca fumeaza pentru ca tine ceva in mana.
Sunt aceste organizatii intr-adevar angajate sa salveze vieti, sau incearca doar sa previna ca oamenii sa faca miscari din maini si sa duca la gura diverse obiecte? Din pacate, se pare ca miscarile din mana ii deranjeaza cel mai tare. Nu pot sa treaca peste aceste miscari ale mainii, chiar daca acestea ar putea salva milioane de vieti prin ajutarea fumatorilor sa renunte la un produs care intr-adevar ii poate ucide.

Si in concluzie, marele adevar, asa cum v-am mai spus, aceste asociatii sunt finantate si se intretin cu banii producatorilor de medicamente anti-fumat. Iata ca nu ne asteptam ca lupta intre producatorii de medicamente si producatorii de tigari electronice sa fie asa de apriga…

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s