Cateva lucruri care s-au spus despre tigara electronica la audierea FDA

Ieri, sustinatorii si cei impotriva tigarilor electronice au discutat despre potentialul FDA de a aproba sau de a elimina aceasta industrie. Am urmarit in mare parte ce au declarat fiecare si pot sa va spun ca experienta a fost destul de interesanta si incurajatoare pentru industria de tigari electronice.

Au fost o serie de argumente bine documentate pentru reglementarea mai putin agresiva a tigarilor electronice. Merita multe multumiri cei care au mers si au avut curajul sa arate adevarata fata a acestei industrii in fata FDA. Iata cateva lucruri pe care le-am remarcat si care cred ca merita sa fie precizate intr-o prima faza.

Toata lumea vrea promovare rapida

Un subiect important in cadrul sedintei a fost daca sau nu, terapiile inovatoare de inlocuire a nicotinei si ajutoarele de renuntare la fumat ar trebui sa fie rapid promovate. Un argument destul de simplu a fost prezentat de mai multe ori. Tigarile ucid aproximativ 50% dintre utilizatorii lor. In SUA, asta inseamna 443.000 de decese pe an, adica aproximativ o cincime din totalul deceselor. Nu exista alternative la fumat care ar putea fi, eventual, la fel de rele ca tigarile obisnuite. Din acest motiv, un numar de vorbitori au declarat ca promovarea rapida catre alternativele la fumat ar trebui sa fie o optiune.

Promovarea accelerata ar functiona pe doua niveluri. In primul rand, produsele pe care FDA ar fi tentata sa le interzica, de obicei, fara sa fie facute teste clinice inainte, ar putea sa fie introduse pe piata si sa fie observate pe parcurs dupa ce au patruns pe piata. Statistic, fiecare tigara fumata scade durata de viata a unui fumator. Introducerea pe piata a celor mai experimentate produse (cu cateva examinari preliminare) este bine sa fie facuta mai din timp decat mai tarziu. In al doilea rand, promovarea accelerata ar putea permite noilor produse inovatoare, sa fie etichetate in conformitate cu scopul lor – asta inseamna ca, tigarile electronice ar putea sa fie comercializate cu intentia de a ajuta oamenii sa reduca numarul de tigari fumate, sa renunte la fumat, sau sa reduca efectele nocive ale fumatului. Mesajele de promovare ar putea fi actualizate in functie de testele care apar pe parcurs.

Aceasta schimbare – daca se va face – ar insemna ca cei care comercializeaza tigari electronice nu vor mai fi nevoiti sa aleaga un anume mesaj de transmis: daca acestea ajuta la renuntarea la fumat sau daca sunt doar un substitut. Acest lucru iar face mult mai competitivi cu tigarile din tutun si sunt putini care cred ca aceste mesaje de promovare ar fi daunatoare pentru sanatatea publica.

Chantix pare sa fie ceea ce tine pe loc tigara electronica

Chantix a fost mentionat de multe ori in timpul discutiei. Pentru cei care nu stiu, acesta este un medicament folosit pentru a trata dependenta de fumat, care a fost propulsat rapid pe piata datorita succesului (ne)demonstrat de a ajuta fumatorii sa renunte – sau de a-i ajuta sa se sinucida, depinde cum privesti situatia. Deoarece au aparut atat de multe efecte secundare dupa ce a fost lansat pe piata (schimbari masive de dispozitie, suicid, tulburari ale somnului, boli cardiovasculare) FDA a fost nevoita sa ceara dovezi mai concludente atunci cand un produs a fost lansat pe piata.

Orice lucru care are de-a face cu chimia creierului, probabil, nu ar trebui sa fie promovat rapid pe piata. Nu poti sa compari un medicament care schimba complet comportamentul cu un dispozitiv care simuleaza ceva care exista deja pe piata. Si cu toate acestea, cei prezenti au sustinut ca, ori se aplica promovarea rapida la toate produsele, ori la niciunul, chiar daca asta nu mai inseamna promovare rapida. Promovarea accelerata nu va ajuta produsele actuale daca vom fi nevoiti sa asteptam trei ani pana cand procesul va fi revizuit si analizat.

Asadar, s-ar putea sa treaca ceva timp pana cand tigarile electronice promovate ca dispozitive de incetare a fumatului sau de inlocuire a nicotinei vor fi promovate legal. Mie unul mi se pare foarte buna aceasta promovare rapida deoarece da sansa tigarilor electronice sa ajute fumatorii, sa reduca efectele nocive ale fumatului. Chiar daca poate nu sunt 100% sigure, faptul ca reduc efectele nocive si ca au posibilitatea de a ajuta fumatorii sa scape de tigarile obisnuite, care reprezinta apogeul efectelor nocive – mai rau de atat nu se poate – eu zic ca merita sa le acordam o sansa.

In continuare voi incerca sa va tin la curent cu ce se mai intampla, urmariti https://forumtigaraelectronica.wordpress.com  .

4 comentarii

 1. INTERESANT,DAR VA MAI TREBUI SA EVOLUEZE TIGARA ELCTRONICA PT A FI MULTUMITA TOATA LUMEA,SUNT UNELE CHESTII CARE NEMULTUMESC PE UNII LEGAT DE ,BATERIE,SIGURANTELE DE NICHELINA,SNURUL SCHIMBAREA LOR,ETC,DAR PROGRESELE INCEP SA APARA AN DE AN

  • Cristi… normal ca dupa ce cheltuiai peste 300 de lei pe luna pe tigari clasice… sa ti se para mult 100-120 de lei…? Mie nu mi se pare normal.. si-mi schimb la timp clearomizoarele si n-am probleme. Ati vrea sa vapati mocca… inca nu s-a inventat dispozitivul. Si vorbesc in general… nu ma adresez tie… sa nu o iei personal.

 2. Buna! Au aparut stiri despre propunerea Comisiei Europene privind comercializarea produselor din tutun. Printre altele se face referire si la tigarile electronice:
  ,,Produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag de nicotină sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise doar în cazul în care sunt autorizate ca
  medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.”
  Este doar o propunere!!!

  • Da, corect… este o propunere tampita, care cred eu ca n-are cum sa se legifereze in aceasta forma. Cum sa pui pe tigari electronice avertismente… cand nu au facut nici un rau… ce avertismente sa pui… cel mult: consumul de nicotina nu este recomandat minorilor… sau interzis.. altceva, ce sa pui? E clar ca le-ar placea lor sa le bage in aceeasi categorie cu tigarile… dar sper eu sa nu reuseasca aceasta manevra.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s