Prohibitia la tigari electronice ca o reflectie a prohibitiei la alcool

prohibitieIn 1920, vanzarea, productia si transportul de alcool a fost facuta ilegal in Statele Unite. Treisprezece ani mai tarziu prohibitia a fost anulata, dar nu inainte de a face criminali din cetateni de buna credinta, de a corupe oficiali guvernamentali si de a face loc pentru crima organizata nemaivazuta inca in SUA. Daca FDA sau UE continua cu aceeasi atitudine, s-ar putea ca interdictia la tigari electronice sa nu fie departe de ceea ce s-a intamplat cu cea la alcool.

Prohibitia debuteaza cu intentii bune pentru unii si cu intentii nu atat de bune pentru altii. Multi conservatori au vazut alcoolul ca pe o substanta distructiva oferind prea putin in schimbul relelor de care se facea responsabila. Prohibitia a inceput ca o miscare protestanta impotriva barurilor, a numeroaselor pacate si a imoralitatii, grupul de coordonare din spatele prohibitiei a fost chiar numit Anti-Saloon League (Liga Anti-Salon). Liga s-a folosit de mass-media si de comunicatiile in masa pentru a convinge politicienii ca obiectivele lor reprezinta si dorinta populatiei generale.

Acest lucru nu este diferit de faptul ca eforturile impotriva tigarilor electronice sunt conduse de diferite grupuri politice sau stiintifice care sustin ca tigarile electronice nu ofera niciun beneficiu ci reprezinta un nou mod de a ademeni potentiali fumatori. Problema este ca persoanele din spatele acestor eforturi nu inteleg deloc comportamentul fumatorilor.

In general, prohibitia a compromis legitimitatea guvernului si a condus la crearea primelor grupuri puternice de crima organizata din SUA. A fost pentru prima data in SUA cand crima organizata detinea un loc in piata publica fara a concura cu afacerile legitime. In cazul in care oamenii ar fi vrut sa bea, nu trebuia decat sa cumpere de pe piata neagra.

Acest lucru este (sau cel putin ar trebui sa fie) o preocupare majora pentru autoritatile care iau in considerare eliminarea de pe piata a tigarilor electronice. Reglementarile FDA si directiva UE vor face in esenta vanzarea si producerea de tigari electronice imposibila in termeni legali. Acest lucru va crea probabil o piata neagra puternica, una careia clientii ii vor fi loiali si recunoscatori. In general, utilizatorii de tigara electronica considera ca acest produs este mai sigur decat tigarile din tutun, indiferent daca este reglementat sau nu.

O piata neagra nereglementata care se ocupa cu substante chimice (cum sunt in acest caz elichidele) este un lucru periculos. Dar daca vaperii sunt de parere ca folosirea de tigari electronice ii salveaza de la o moarte lenta cauzata de tigarile din tutun, acestia vor face orice va fi nevoie ca sa obtina consumabile pentru tigari electronice.

Nu putem face comparatii la toate aspectele legate de prohibitie, dar ar trebui ca oamenii, in general, sa priveasca tigara electronica ca pe un mijloc de a pune capat vanzarilor de tigari traditionale. Scoaterea de pe piata a tigarilor electronice nu va duce decat la cresterea vanzarilor de tigari traditionale.

Desigur ca prohibitia este un scenariu ipotetic, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla. Scoaterea definitiva a unor produse de pe piata nu este o masura potrivita, tocmai de aceea consider ca autoritatile ar trebui sa se gandeasca bine inainte sa actioneze astfel.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s