Nitrozamine la tigari electronice, ar trebui sa ne facem griji?

Ar trebui sa ne facem griji in privinta nitrozaminelor din tigara electronica? Raspunsul este nu! Si o sa va arat de ce.

Mai intai sa reamintim cum a inceput aceasta poveste o nitrozaminelor in tigari electronice.

In 2009, intr-un studiu realizat de FDA au fost gasite urme de nitrozamine intr-un e-lichid. La scurt timp dupa, ziarele din intreaga lume au inceput sa scrie ca tigarile electronice sunt la fel de rele ca si cele din tutun, in ciuda faptului ca:

–          nitrozaminele identificate erau cu mult sub limitele recomandate

–          nitrozaminele au fost, de asemenea, la niveluri de 14.000 de ori mai mici decat cele gasite in tigarile Marlboro

–          nitrozaminele nu au fost detectate in vapori, numai in elichid

–          niciuna dintre celelalte 56 de substante cancerigene din fumul de tutun nu a fost gasita in tigarile electronice

Cateva lucruri despre nitrozamine

Nitrozaminele sunt un compus chimic. Intr-o anumita cantitate acestea pot deveni cancerigene.

Suntem deja expusi regulat la nitrozamine si nitrati prin alimentele si bauturile pe care le consumam, chiar si apa plata contine nitrati. Deoarece nu se pot elimina nitrozaminele, guvernele au stabilit anumite cantitati permise.

Niveluri ridicate de nitrozamine specifice tutunului se gasesc in tigarile din tutun, iar acestea sunt una dintre substantele cancerigene care se gasesc in fumul de tutun.

Nitrozaminele din tigarile obisnuite vs. nitrozaminele din tigarile electronice

Conform unor studii efectuate, cele mai multe tigari electronice nu par sa contina nitrozamine. Cahn si Siegel (2011) au analizat mai multe studii care au fost efectuate pe tigari electronice si au constatat ca doar doua au detectat urme de nitrozamine in ingrediente (dar nu in vapori). Nivelul maxim de nitrozamine gasit a fost de 8,2 ng/g. Fiecare ng este egal cu o miliardime dintr-un gram, deci concentratia maxima de nitrozamine detectata a fost de 8.2/ 1.000.000.000.

Acest nivel este similar cu cel al plasturilor cu nicotina, care cantaresc 8 parti dintr-un milion. Iar acestea, dupa cum stiti, nu au fost asociate cu cancerul.

In schimb, tigarile Marlboro contin niveluri de nitrozamine de 11,190 pe miliard.

Cine doreste sa citeasca studiul realizat de Cahn si Siegel il gasesc aici: http://www.palgrave-journals.com/jphp/journal/v32/n1/pdf/jphp201041a.pdf

Putem scapa de nitrozamine?

Din pacate, nu. Multe legume contin nitrat pe care bacteriile din gura noastra le transforma in nitriti, care apoi interactioneaza cu sucurile gastrice si cu alimentele care contin amine (branza, vin sau ciocolata cateva dintre alimentele care care probabil ca nu vreti sa renuntati) pentru a crea nitrozamine.

In concluzie, nu trebuie sa ne facem prea multe griji in privinta nitrozaminelor din tigarile electronice. Chiar daca acestea exista, nivelurile sunt atat de mici inca nu reprezinta un pericol pentru noi.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s