Comparatie intre inhalatorul cu nicotina si tigara electronica

Dragi vaperi, de mult timp incerc sa fac un articol in care sa va prezint care este nivelul substantelor „cancerigene” care se gasesc in tigara electronica in comparatie cu nivelul acelorasi substante din inhalatorul cu nicotina. Trebuie sa stiti ca acest inhalator cu nicotina este recomandat in programul STOP FUMAT, finantat de Guvern si UE, iar de multe ori, medici ca Dna Magdalena Ciobanu sustin ca acesta este mai sigur decat tigara electronica.

In primul rand, ca sa putem face o comparatie trebuie sa stim exact ce este fiecare. Pentru cei care inca nu stiu ce este tigara electronica, Wikipedia ne ofera cateva informatii pe scurt, le aveti AICI  .

Inhalatorul cu nicotina de la Nicorette ajuta fumatorul sa renunte la tigari, completand cantitatea de nicotina din organism fara a recurge la tigara. Inhalatorul este format dintr-un tub de plastic ce contine un cartus cu nicotina in interior. Spre deosebire de alte tipuri de inhalatori, care furnizeaza cea mai mare parte a dozei spre plamani, inhalatorul de nicotina furnizeaza vaporii de nicotina spre cavitatea bucala. Nicotina este eliberata in cavitatea bucala, intr-o doza bine reglata. Deoarece fiecare organism reactioneaza diferit, pentru un tratament reusit este recomandata folosirea a 6 – 16 cartuse in fiecare zi, timp de 16 saptamani. Un cartus de nicotina se termina cam in 20 de minute daca este vaporizat incet.

Un lucru esential pe care trebuie sa il retineti este ca, un utilizator de tigara electronica obisnuit inhaleaza aprox. 150 de pufuri/zi (aprox un cartus, in functie de brand si de cat de mult vapeaza utilizatorul), un utilizator obisnuit al inhalatorului cu nicotina foloseste cam 16 cartuse/zi. Desigur aceste cifre variaza de la utilizator la utilizator, dar este rezonabil sa presupunem ca un vaper inhaleaza 150 de pufuri/zi, in timp ce un utilizator al inhalatorului cu nicotina poate folosi 16 cartuse/zi.

Din moment ce ne intereseaza sa aflam care este expunerea la substante toxice, trebuie sa luam in calcul numarul de cartuse folosite pe zi. Tinand cont de cele precizate mai sus, iata care ar fi expunerea zilnica la cateva substante chimice diferite.

Tigara electronica Inhalator cu nicotina Rata expunerii zilnice
Formaldehyde 28.2 32.0 0.9
Acetaldehyde 7.4 17.6 0.4
Acrolein 11.5 NE
o-methylbenzyne 3.9 11.2 0.3
Toluene 0.8 NE
p,m-xylene 0.1 NE
NNN 1.5 NE
NNK 6.6 NE
Cadmium 0.09 0.48 0.2
Nickel 0.19 3.0 0.1
Plumb 0.09 0.64 0.1

NE=nu exista

Din acest tabel puteti vedea ca expunerea zilnica estimata la sase substante considerate ca fiind cancerigene este substantial mai mare la inhalatorul cu nicotina in comparatie cu tigara electronica.

Dupa cum se observa din tabel, un utilizator al inhalatorului cu nicotina este expus la sase agenti cancerigeni la un nivel mai mare decat este expus un utilizator de tigara electronica. Expunerea la nichel este de aproape 16 ori mai mare. Expunerea la plumb este de aproape sapte ori mai mare. Expunerea la cadmiu este de cinci ori mai mare. Iar expunerea la o-metil-benzen este de trei ori mai mare.

Ca sa fim clari, am vrut sa va prezint aceasta analiza pentru a va demonstra ca cei care sustin ca inhalatorul cu nicotina este mai sigur decat tigara electronica sunt niste mincinosi si denatureaza adevarul. In niciun caz nu sustin ca aceasta analiza este suficienta pentru a trage concluzia ca tigara electronica este mai sigura decat inhalatorul cu nicotina.

Vreau sa retineti patru lucruri importante :

In primul rand, aceasta analiza se bazeaza pe presupunerea ca un utilizator de tigara electronica inhaleaza un numar de 150 de pufuri/zi, in timp ce un utilizator al inhalatorului cu nicotina foloseste 16 cartuse pe zi. Scopul acestei analize este de a arata, pe baza presupunerilor de mai sus, care este expunerea zilnica la anumite substante cancerigene, tinand cont si de cercetarile realizate pana in prezent.

In al doilea rand, cei mai multi fumatori nu folosesc inhalatoare cu nicotina pentru perioade lungi de timp (de obicei, numai pentru o perioada de cateva luni). Durata de utilizare este, de asemenea, importanta in determinarea riscului.

In al treilea rand, aceasta analiza este doar o mica parte din cercetarile care trebuiesc efectuate pentru a ajunge la o concluzie sigura. Eficacitatea acestor produse reprezinta, de asemenea, un aspect important. Inhalatoarele cu nicotina sunt destul de ineficiente.

In cele din urma, vaperii nu ar trebui sa isi faca prea multe griji deoarece cartusele de tigari electronice au avut o medie de 8,1 micrograme de nitrozamine specifice tutunului (NNN si NNK), in timp ce in inhalatorul cu nicotina nu exista. De ce? Pentru ca, s-a constantat prin diferite studii ca guma si plasturii cu nicotina au niveluri detectabile de NNN si NNK si aceste niveluri sunt comparabile cu cele din tigarile electronice. De exemplu, un studiu a constatat nivelul nitrozaminilor specifice tutunului este de 8,0 ng la plasturii cu nicotina, comparativ cu 8,2 ng / g la tigari electronice.

In concluzie, sunt necesare in continuare discutii amanuntite pentru a verifica exact cat de sigura este tigara electronica in comparatie cu alte metode de renuntare la fumat aprobate. Insa, nu este corect ca anumiti medici sau experti sa sustina ca aceste terapii de inlocuire a nicotinei, care sunt aprobate, sunt mai sigure decat tigara electronica. Dupa cum ati vazut cifrele ne indica altceva.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s