Scrisoare catre europarlamentarii romani privind tigara electronica

Domnule Vadim Tudor,

Va adresez aceasta scrisoare in calitate de vaper (utilizator de tigara electronica). Am fost fumator timp de 16 ani si am incercat de multe ori sa renunt la tigarile din tutun. Am incercat orice metoda de renuntare la fumat existenta pe piata, insa rezultatul a fost mereu acelasi: intotdeauna am revenit la tigari.

In octombrie 2009 mi-am cumparat o tigara electronica cu intentia de a o utiliza doar in casa sau in situatiile in care nu puteam sa fumez. Din momentul in care am inceput sa folosesc tigara electronica, fara niciun efort, am renuntat complet la fumat si am inceput sa vapez. De atunci, nu am mai tusit dimineata si nu mi-am mai facut griji ca le pun in pericol viata celor din jur.

Am fost atat de fascinat de acest dispozitiv si de usurinta cu care am renuntat la fumat, incat mi-am facut un blog pentru a-i ajuta si pe alti fumatori sa renunte la fumat. Ca sa va convingeti de veridicitatea acestor informatii, aici aveti un articol pe care l-am scris cand am implinit trei ani de cand nu am mai fumat: https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/10/23/la-multi-ani-mie-trei-ani-de-aburit-tigara-electronica/ . Tot pe blogul meu puteti citi si alte povesti trimise de alti fumatori, care au reusit la randul lor sa renunte cu ajutorul tigarilor electronice.

Cu ceva timp in urma, Parlamentul European a anuntat ca intentioneaza sa reglementeze tigara electronica ca produs medicamentos. Toti cei care vor produce sau vor comercializa aceste produse vor trebui sa aibe o licenta. Aceasta masura ar fi una benefica pentru noi cei care vapam, daca ar fi posibila. Insa, se estimeaza ca procurarea acestei licente va dura ani de zile si va costa sute de mii de euro. Avem deja un exemplu in acest sens, al unei companii din Marea Britanie care a incercat sa obtina o astfel de licenta. Dupa patru ani si 250.000 de lire cheltuite nu a obtinut-o!

Tigarile electronice functioneaza bine pentru fumatori deoarece sunt dispozitive inovatoare, variate si interesante. Aproape in fiecare zi apare un nou produs pe piata. Vaperii au facut un hobby din acest obicei, iar in mediul online exista numeroase comunitati (precum cea formata in jurul blogului meu), unde acestia discuta despre noile gadget-uri aparute si ofera sfaturi celor care doresc sa renunte la fumat. Astfel, reusim cu totii sa stam departe de tigarile din tutun.

Decizia de a reglementa tigarile electronice ca produse medicamentoase este complet nejustificata, deoarece aceste produse nu vindeca nimic si nu previn vreo boala. Noi nu suntem bolnavi! Costurile si legile implicate vor aduce pe majoritatea comerciantilor existenti pe piata in pragul falimentului, iar productia si inovarea de noi produse va stagna sub greutatea birocratiei implicate in introducerea lor pe piata. Nu ne vor mai ramane decat produsele de renuntare la fumat. Nu ma indoiesc ca singurele companii care isi vor putea permite sa obtina licenta pentru produsele lor, vor fi companiile, care de ani de zile, si-au marit profiturile prin uciderea fumatorilor (ma refer aici la companiile din tutun), sau cele care nu au reusit sa ne ajute de la bun inceput sa renuntam la fumat (companiile farmaceutice, deoarece 95% dintre produsele lor sunt ineficiente).

Nimeni nu ne-a intrebat pe noi vaperii ce parere avem. Parlamentul European nu intelege, in mod clar, nevoile fumatorilor, iar daca tigarile electronice vor fi reglementate ca produse medicamentoase, majoritatea vaperilor vor fi nevoiti sa revina la tigarile din tutun. Multi isi vor procura consumabile de pe piata neagra (inevitabil), iar altii probabil ca isi vor face stocuri masive, care sa le ajunga pentru cativa ani de zile.

Tigarile electronice sunt considerate a fi cu 99% mai sigure decat tigarile din tutun. Tigarile electronice sunt un produs bun, nu doar pentru fumatori, dar si pentru sanatatea publica. Aceste produse ar trebui sustinute si nu eliminate de pe piata.

V-am scris aceste randuri in speranta ca dvs. ne veti da ascultare si noua, vaperilor, cei care vom avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei decizii.

Astept cu nerabdare parerea dvs. privind aceasta situatie!

 

Cu sinceritate,

Un fost fumator!

 

 

 

P.S. Cei care doriti sa trimiteti scrisori catre europarlamentarii romani, aici gasiti adresele lor: https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/09/20/adrese-de-contact-ale-europarlamentarilor-romani/

Un comentariu

  1. Si eu sunt curioasa, daca dau curs cererii… Pe zi ce trece sunt tot mai multi vaperi care se simt bucurosi, ca nu mai au aceleasi senzatii care le aveau atunci cand fumau. O sa urmaresc cu interes, aceasta postare. 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s