Tigarile electronice prinse in razboiul gigantilor tutunului si industriei farma

S-au scris multe teorii ale conspiratiei si mi-ar placea sa nu scriu si eu inca o astfel de teorie. Cum stiti toti cei care ma cititi, sunt preocupat de tigarile electronice si incerc sa va deschid ochii prezentandu-va tot ce nu se spune in presa “libera”.

V-am tot povestit in ultimul timp despre votul Parlamentului European ce va da unda verde tigarilor electronice in farmacii sau in tutungerii. V-am scris si ca votul a fost in favoarea tigarilor electronice, oarecum, in sensul ca s-ar fi propus sa fie incadrate la produse din tutun. Acest razboi inca nu s-a terminat, desi multi am crezut astfel. Toata treaba sta inca in jocul negocierii. Prin acest vot s-a amanat un deznodamant. Dar ce se ascunde in spatele lucrurilor si faptelor vizibile?

Sunt doi giganti, industria tutunului si industria farmaceutica, giganti care de-a lungul timpului s-au luptat continuu… Intr-un fel “Farma” are nevoie de tutunari, pentru ca le furnizeaza boli pe banda rulanta, boli ce trebuiesc tratate cu medicamente… bani in buzunarul farmaceutic. Nu stiu daca v-ati dat seama, insa acum a aparut o jucarie revolutionara pe care fiecare dintre cei doi o vor in “gradina” lor. Tigara electronica este un produs prea nou care sa afecteze real, in acest moment, cele doua industrii. Insa le poate afecta in viitor.
Tutunarii, producatorii de tigari clasice, au mutat primii, cumparand fabrici de tigari electronice si “amenintand” cu lansarea de produse noi pe piata… la tigari electronice ma refer, desigur. Tigara electronica Marboro… sau Kent… wow, poate revolutiona marketingul latent al tigarilor clasice.

Pe de alta parte Farma (care se pare ca sunt si ei pregatiti in aceasta directie, doar ca nu au anuntat nimic) s-au gandit ca printr-o lege adoptata la nivelul Uniunii Europene, prin care sa fie incadrate tigarile electronice in categoria produselor farmaceutice, i-ar face mat pe tutunari. I-ar transforma direct in singurii posibili producatori de tigari electronice. Ar putea ei face ulterior o simulare din ce ar castiga bani mai multi, de pe urma mortilor cauzate de tutun sau din vanzarea tigarilor electronice.

Un aspect care ar putea schimba perceptia multora, este ca propunerea legislativa europeana cuprinde multe reglementari pentru tigarile clasice, interzicerea tigarilor mentolate si slim… etc. Cateva fraze fac referire la tigara electronice. Oare de ce a fost incadrata tigara electronica in aceasta propunere legislativa? De ce nu au fost tratate separat tigarile electronice, ele nefiind incadrate inca la produse din tutun???
Simplu sau complicat, cei doi giganti se lupta pentru ea, poate pentru ca-i prevad un viitor. De ce unele guverne se opun propunerii legislative? Nu, nu se gandesc la tigara electronica, se gandesc la banii pe care-i pierd prin interzicerea tigarilor mentolate si slim… la asta se gandesc.

Si uite cum intr-un razboi epocal… un razboi care a fost tot timpul ascuns, un razboi rece intre o industrie producatoare de placere si moarte in acelasi timp si o industrie care face bani de pe urma mortii, a iesit la suprafata. Manevrele si lobby-urile care se fac sunt mult peste priceperea noastra si puterea de intelegere.

Ceea ce putem intelege este ca ele exista si ca tigarile electronice sunt prinse la mijloc. Cine va castiga? Tutunarii au castigat prima runda sustinuti fiind de banii pe care-i platesc ca taxe, tarilor implicate in vot. Farma poate castiga a doua runda… cine stie? Stiti ca doctorii au puterea unei religii… cand spune doctorul ceva, trebuie sa asculti. Juramantul lui Hipocrat pe care ei l-au depus este demult uitat de conducatorii lor.
Acest articol nu e pamflet si nu e o terorie a cospiratiei, este putin dintr-un adevar pe care nici eu nu-l cunosc in intregime dar ma straduiesc sa-l aflu.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu