UE pur si simplu nu are respect fata de utilizatorii de tigara electronica!

La sfarsitul saptamanii trecute, a aparut pe internet o propunere confidentiala a Comisiei Europene cu privire la reglementarea tigarilor electronice. Documentul a fost trimis numai la cei care negociaza viitorul pentru tigari electronice in spatele usilor inchise de la Bruxelles, adica reprezentanti ai Parlamentului European si Consiliului European. Aceasta nu este o propunere finala, dar prezinta cateva subiecte pe care negociatorii ar trebui sa le dezbata. Site-ul Nicotine Science and Policy a obtinut documentul si l-a facut public aici: http://nicotinepolicy.net/documents/policy/Article%2018%20-%20Electronic%20cigarettes%20-%20Commission%20proposal%2022%20Nov%202013.pdf . Propunerile din acest document sunt lipsite de orice bun simt, nu au nicio legatura cu sanatatea publica si nu tin cont, nici pe departe, de votul europarlamentarilor care a avut loc acum o luna. Daca vor fi adoptate aceste propuneri, in forma in care sunt acum, tigara electronica va fi interzisa in piata, iar dezvoltarea de noi produse este aproape imposibila.

Iata cateva dintre propuneri:
– Folosirea numai a cartuselor de unica folosinta. Fara clearomizoare si tankuri reincarcabile, adica cele mai eficiente rezerve vor fi scoase de pe piata.
– Folosirea numai a aromelor deja aprobate pentru utilizarea in produsele de renuntare la fumat. Cu alte cuvinte controlul aromelor va fi in mainile companiilor farmaceutice.
– Densitatea nicotinei limitata la maxim 20mg/ml fara nicio justificare, cu alte cuvinte eliminarea e-lichidele puternice, care sunt si cele mai utilizate de catre fumatorii inraiti.

– Limitarea continutul de nicotina din orice recipient la doar 10mg/unit….foarte putin. Aceasta propunere este lipsita de logica.

– Permite numai dispozitivele care „livreaza doze de nicotina in mod constant si uniform”, o reglementare complet inutila, severa si derivata din reglementarea medicamentelor – spre deosebire de medicamente, utilizatorii de tigari electronice pot controla doza.
– Interzicerea publicitatii in presa sau publicatii tiparite, la radio, televiziune si alte servicii audiovizuale si pe internet. Aceasta propunere cred ca este mai mult in interesul companiilor de tutun, deoarece si ele au aceleasi restrictii.
– Interzicerea vanzarii la distanta (ca de exemplu pe internet), in contradictie clara cu obiectivele pietei interne.

Practic, Comisia Europeana incerca sa introduca cat mai multe dintre reglementarile la medicamente, plus cele mai restrictive aspecte comerciale din industria de tutun, la tigara electronica, singurul produs promitator. Exista unul sau doua lucruri acceptabile in noua propunere, dar lucrurile foarte rele enumerate mai sus le fac total lipsite de importanta.

Adoptarea acestor propuneri va duce la:

– eliminarea singurei alternative existente pe piata care are intr-adevar capacitatea de a-i ajuta pe fumatori sa renunte
– aducerea in faliment a multor companii din Europa si nu numai
– eliminarea potentialului de a salva milioane de vieti si de a avea o viata mai sanatoasa.

Aceasta propunere ignora modul de functionare al tigarilor electronice si de ce au succes. Pare ca este mai mult o refulare a Comisiei care nu si-a indeplinit obiectivul de a reglementa tigarile electronice ca medicamente, in octombrie. Mai mult, se vede clar lobby-ul facut de companiile farmaceutice si cele de tutun.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s