Care este concentratia ideala de PG sau VG in e-lichidul de tigara electronica?

propilen_glicol_vs_glicerina_vegetalaPe masura ce citesc si scriu mai mult despre tigari electronice, imi dau seama ca intrebarile legate de aceste produse se incadreaza in doua categorii: cele care au un raspuns exact si cele, precum aceasta, al caror raspuns este: „depinde de tine”.

In majoritatea cazurilor, concentratia de PG – propilen glycol sau de VG – glicerina vegetala se rezuma la propriile preferinte. Cu toate acestea, exista si cateva lucruri legate de PG si VG de care ar trebui sa tinem cont.

 1. Alergie la PG sau VG-ul din lichidele pentru tigara electronica

Esti alergic/a la PG sau la VG? Acesta este primul lucru de care ar trebui sa tinem cont atunci cand stabilim ce raport PG/VG alegem. Au existat cateva cazuri in care vaperii au fost alergici la PG. Potrivit statisticilor, alergiile la PG sunt foarte rare, insa se pare ca au existat cativa utilizatori de tigara electronica alegici la aceasta substanta. In ceea ce priveste VG-ul, eu personal nu am auzit pe nimeni care sa fie alergic la aceasta substanta.

Uneori simptomele de sevraj pot da impresia de alergie, cum ar fi: tusea, transpiratia, greata sau durerile de cap.

 1. PG = aroma mai intensa, VG = aburi mai multi

Se stie deja ca e-lichidele pentru tigari electronice care au o concentratie mai mare de PG tind sa ofera un gust mai intens. De asemenea, se stie si ca e-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa retina intensitatea aromei si sa ofere o cantitate mai mare de vapori. Unii producatori folosesc uneori mai multa aroma pentru ca gustul sa fie mai puternic, insa rezultatul nu este intotdeauna unul bun.

In functie de preferintele pe care le au, vaperii incearca sa gaseasca un echilibru intre aceste doua lucruri. De exemplu, pentru mine este mai important gustul decat cantitatea de vapori, de aceea optez, in general, pentru e-lichide care au o concentratie mai mare PG si mai mica de VG.

 1. PG ofera un throat hit mai bun la tigara electronica

Iti aduci aminte senzatia aceea cand erai fumator si simteai cum tragi fumul din gat in plamani? Ei bine, in general, e-lichidele cu o concentratie mai mare de PG ofera aceasta senzatie.

 1. Vascozitatea lichidelor pentru tigara electronica

E-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa fie mai vascoase. In general, vascozitatea e-lichidului poate conta intr-o oarecare masura, depinde mult si de ce tigara electronica folosesti. Exista unii vaperi care sustin ca e-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa se transforme in vapori mai greu, datorita vascozitatii, iar de multe ori acest lucru duce la infundarea atomizorului/clearomizorului.

In incheierea acestui articol as vrea sa fac un rezumat scurt la cele scrise mai sus, pentru ca lucrurile sa fie clare:

–          daca puneti mai mult accent pe vapori in loc de gust si throat hit atunci ar trebui sa optati pentru un e-lichid cu o concentratie mai mare de VG (70% sau chiar mai mult)

–          daca preferati aroma in schimbul vaporilor, atunci ar trebui sa optati pentru un e-lichid cu o concentratie mai mare de PG (70% sau mai mult)

–          daca nu sunteti sigur atunci mergeti pe varianta 50/50 🙂

Trebuie sa va spun ca majoritatea lichidelor comercializate acum, la cele de calitate ma refer, au o concentratia aproximativ egala de PG si VG. Vorbesc aici de Liqua si FlavourArt. Un alt lichid bun, Dekang, are ori 100% VG ori 100% PG. Nu prea face mix-uri.

Reclame

4 comentarii

 1. Sunt fan tigara electronica de doi ani si tot de atunci mi-am luat tigarile si consumabilele de pe tigaraelectronica nr.1. (vipercig si liqua). Am fost foarte multumita de ele! Acum am insa o mare problema! De aproape doua luni am momente cand dupa ce trag din tigara, am niste accese extrem de puternice de tuse. M-au consultat medicii, am facut analize si nu sunt racita si nu am probleme din punctul acesta de vedere. Mai cunoasteti pe cineva care a patit acelasi lucru? M-ar ajuta mult niste sfaturi…..

  • Pai si la consult ce ti-a iesit? Sunt putini oamenii care nu se impaca bine cu PG-ul, de exemplu… Am 3 sfaturi pentru tine… incearca sa vapezi VG, redu concentratia de nicotina la minim, schimba la timp clearomizorul sau ce ai, pentru ca atunci cand e pe duca, nu mai da acceasi calitate la vapori. Daca vrei sa fi foarte sigur in ceea ce priveste lichidul mergi pe FlavourArt… are cele mai bune recomandari si testari dintre toate lichidele. Pare a fi cel mai safe. S-au facut mai mult de 3 sfaturi… cam asta ar fi. Daca tot tusesti, renunta si la vapat sau vapeaza mult mai putin… doar cand te arde buza. Si mie mi se intampla sa tusesc dimineata… insa cand sunt la munte, n-am nici o problema… cred ca si poluarea aerului are un rol important.

   • Multumesc!
    Nu sunt racita, bolnava. Sunt alergica de fel, de vreo 10 ani si iau tratament zilnic, tot de atunci.
    M-am gandit ca poate, mai nou am inceput sa fac alergie la lichid, dar este interesant ca n-am avut absolut nimic 2 ani, de cand folosesc acelasi lichid (liqua, bright). Este curios si faptul ca am inceput sa tusesc de cand am luat lichidul cu concentratia de nicotina la minim …
    In fine, acum am comandat Dekang , cu concentratia minima si un clearomizor nou. Asta inainte de a primi raspunsul, ca astfel comandam FlavourArt.
    Sfaturile in plus sunt foarte utile si o sa tin cont si de ele, daca o sa mai tusesc!
    Multumesc inca o data!

    • Mda.. inteleg… daca esti predispusa alergiilor, se explica mai usor. Trebuie sa incerci si sa vezi cu ce anume iti e mai bine.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s