Hotararea unui tribunal din Franta: Tigarile electronice produse din tutun

tigara_electronica_frantaUn tribunal din Franta a decis, luni, ca tigarile electronice sunt produse din tutun si, ca atare, pot fi vandute numai de catre tutungerii autorizate in conformitate cu legislatia franceza, care ameninta sa puna pe butuci afacerile multor comercianti cu tigari electronice.

Controversata decizie a fost facuta de catre un tribunal din Toulouse, in sud-vestul Frantei, in urma unei plangeri facute de catre o tutungerie dintr-un oras din apropiere de Plaisance du Touch, impotriva unui vanzator de tigari electronice, Esmokeclean, dupa ce acesta si-a infiintat un magazin in apropiere.

Tutungerie a sustinut ca Esmokeclean a incalcat codul de sanatate publica din Franta prin intermediul reclamelor din magazinul sau fizic, magazinul online si pe pagina sa de Facebook.

Produsele din tutun, cum ar fi tigarile, pot fi vandute in Franta numai la puncte de vanzare autorizate, sub un monopol impus de stat, iar publicitatea acestora este interzisa. Insa, dupa cum stiti, tigarile electronice nu contin tutun, asa ca nu au de ce sa fie reglementate astfel.

Curtea a decis ca, in calitate de substitut pentru tigarile din tutun, tigarile electronice constituie produse din tutun si, prin urmare, compania Esmokeclean a incalcat aceste legi. Acesta a ordonat companiei sa opreasca vanzarea si publicitatea la tigari electronice, spunand ca acest lucru constituie ” concurenta neloiala ” fata de tutungeriile inregistrate.

Un avocat de la Esmokeclean a declarat ca firma va face recurs.

2.500 de locuri de munca la risc

Decizia instantei ar putea afecta vanzatorii de tigari electronice din toata Franta.

„Aceasta stabileste un precedent care spune ca vanzarea tuturor produselor pentru fumat este limitata la tutungeriile autorizate”, a declarat Bertrand Desarnauts, avocatul tutungeriei care a depus plangerea.

„Aceasta decizie implica faptul ca si alti vanzatori de tigari electronice nu vor mai fi in masura sa vanda e-tigari in magazine sau pe internet.”

Conform cifrelor de la Oficiul francez pentru Prevenirea Fumatului, existau 141 de magazine ce vand tigara electronica in Franta, in aprilie 2013, dar expertii estimeaza acest numar ar putea creste la 300 pana la sfarsitul anului.

Pe langa faptul ca va fi limitat accesul la tigarile electronice, lucru care ii va afecta in special pe vaperi, peste 2500 de locuri de munca sunt amenintate.

Dupa cum vedeti se pare ca industria de tigari electronice este amenintata in continuare din toate partile…

Nu pot sa nu ma intreb, „Oare cand o sa se termine?”

2 comentarii

 1. Eu te intreb altceva!
  Oare cand o sa inceapa? Inca nu a inceput, sunt la nivelul tatonarilor timide, de genul „hai sa vedem ce ne pot face si ce putere au!”
  Daca stiu bine, industria tutunului este cam a treia pe plan mondial dupa medicamente si petrol, ceea ce ofera o putere foarte mare.
  Alternativa este sa cumpere producatorii de TE (au aceasta capacitate) si sa produca ei TE la pretul lor; sau sa ii distruga. Inca nu se simt amenintati deoarece vaperii sunt putini si inca produsul numit tigara din tutun se vinde foarte bine. Cand balanta va fi in pericol, va fi greu.
  Personal, consider ca au fost oarecum surpinsi(si supravegheaza cu atentie) de amplitudinea unui fenomen, nou de doar 7-8 ani. La asta se adauga si neputinta de inventa ceva nou la o tigara clasica. Pur si simplu nu prea mai ai ce inventa la ea! Se vinde asa cum este de ceva ani si nu prea o mai poti modifica.
  Atata timp cat va exista sarma si ata, ca niciotina o putem obtine din tutun, nu sunt probleme. baterii gasim, daca nu, luam de la telefoanele mobile, un tub de la lanterna, si clearomizorul din seringa. Simplu?
  🙂

  • Hehe… e simplu asa cum spui tu. Sigur ca intotdeauna vor exista variante pentru unii… insa nu pentru publicul larg. Despre asta e vorba. Legat de amenintarile tutunarilor… nu se simt amenintati pentru ca deja au cumparat fabrici de tigari electronice si urmeaza sa lanseze in 2014. Asta e un caz de comert. Adevarata amenintare este din partea producatorilor de medicamente… ei sunt amenintati pentru ca nu se mai vand medicamente pentru tratamentul bolilor cauzate de fumat… si vorbim de o industrie de multe miliarde de euro. Aici e buba, de asta vor sa le bage in tagma medicamentelor.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s