60% mai multe sanse sa renunti la fumat cu tigara electronica, decat cu plasturi sau guma

tigara_electronica_vs_plasturii_cu_nicotinaUn nou studiu realizat in Marea Britanie demonstreaza ca cei care incearca tigara electronica au multe sanse sa renunte la fumat decat cei care incearca plasturii sau guma cu nicotina. Surprinzator, acest studiu a fost publicat si in Romania de cei de la Adevarul. Spun „surprinzator” pentru ca presa din Romania publica de obicei numai articole de genul „Socant, tigara electronica este periculoasa” sau „Ce ti se va intampla daca folosesti tigara electronica” s.a.m.d.

Cercetatorii care au realizat studiul au intervievat aproximativ 6000 de fumatori care au incercat sa renunte pe cont propriu, fara niciun ajutor din partea medicilor. Aproape o cincime din care au folosit tigara electronica au declarat ca au reusit sa renunte la fumat, comparativ cu o zecime dintre cei care au folosit plasturi sau guma cu nicotina.

„Acest studiu nu va rezolva nicidecum problema tigarilor electronice,” a declarat Thomas J. Glynn, cercetator la Societatea Americana de Cancer, care nu a luat parte la realizarea studiului, „dar este o dovada in plus ca, in lumea reala, tigarile electronice pot fi un instrument util, desi nu revolutionar, in a ajuta oamenii sa renunte la fumat.”

Desi nu sunt expert in sanatate si nici medic o sa imi permit totusi sa il contrazic pe Thomas J. Glynn si sa sustin ca tigara electronica chiar este un dispozitiv revolutionar, prin simplu fapt ca are cea mai mare rata de succes dintre toate metodele de renuntare la fumat care au existat vreodata. Mai mult decat atat, mai este o chestiune pe care putini cercetatori o abordeaza si anume, cati din cei care au reusit sa renunte la fumat la un moment dat au reusit sa stea departe de tigari in continuare? Este un lucru foarte important, pentru ca, de exemplu in cazul plasturilor si a gumei cu nicotina, foarte putini din cei care au renuntat la tigari reusesc sa stea departe de acestea si dupa 6 luni sau dupa 1 an.

In orice caz, m-as bucura ca incet, incet si medicii si cercetatorii sa isi schimbe atitudinea fata de tigarile electronice si sa conceapa macar ideea ca poate tigara electronica este intr-adevar un instrument util de renuntare la fumat.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s