Farsalinos: Care sunt proprietatile medicinale ale tigarilor electronice?

Dr. Konstantinos Farsalinos, de la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Grecia, a scris o lucrare importanta, in parteneriat cu profesorul Gerry V. Stimson, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, in care abordeaza intreabarea: „Daca tigara electronica ar trebui reglementata ca medicament sau nu?” Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au considerat ca trebuie sa afle daca tigara electronica are sau nu proprietati medicinale.

Farsalinos

Legislatia europeana prevede ca un produs poate fi considerat medicament doar in cazul in care indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

1. „Este utilizat sau administrat oamenilor, fie cu scopul de a restabili, corecta sau modifica functiilor fiziologice prin exercitarea unei actiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, sau pentru a face un diagnostic medical”.

2. „Este prezentat ca avand proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor umane.”

Farsalinos si Stimson afirma ca nici una din aceste conditii nu este indeplinita de tigara electronica. Acestia sustin ca e-tigarile sunt nimic mai mult decat un „dispozitiv de prevenire a efectelor nocive” sau o „alternativa pentru tutun”. Regulamentul intocmit de UE prevede interzicerea promovarii tigarilor electronice ca fiind o alternativa mai sanatoasa sau o modalitate de renuntare la fumat.

Lucrarea intocmita de cei doi este foarte buna si se bazeaza pe date concrete, dovezi stiintifice si precedente juridic. Aici gasiti un rezumat al ei: http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0955-3959/PIIS0955395914000644.pdf

Raportul intocmit de Farsalinos si Stimson sugereaza ca exista cel putin 7 milioane de utilizatori de tigari electronice in Europa. Numarul ar putea fi mai mare sau mai mic, in functie de ce statistici se tine cont. Cu toate acestea, un lucru este cert: daca luam in considerare numarul de utilizatori din Europa, cu cel din Australia, Noua Zeelanda si America de Nord, numarul total de utilizatori la nivel mondial, depaseste 10 milioane. Lucru care demonstreaza, fara doar si poate, ca tigara electronica este o alternativa de succes pentru tigarile din tutun.

Afla AICI ce parere au medicii pneumologi romani despre tigara electronica!

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s