OMS face propaganda impotriva tigarilor electronice pe retelele sociale!

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) s-a angajat intr-o propaganda rusinoasa impotriva tigarilor electronice in care ii determina pe membrii sai sa posteze informatii din ultima declaratie data, pe Twitter. Scopul acestei actiuni este de a dezimforma publicul si de a crea panica in randul vaperilor. Mesajele sunt o colectie de pareri fondate pe denaturarea dovezilor stiintifice cu privire la riscurile asociate tigarilor electronice. Bineinteles, acestia evita sa declare ca riscurile asociate fumatului de tigari sunt cu mult mai mari fata de cele asociate tigarilor electronice.

CITESTE SI: OMS isi revizuieste propunerea si planuieste sa interzica tigara electronica

Aceasta propaganda este pur si simplu inacceptabila din punct de vedere etic. Nu este posibil ca o organizatie mondiala, cu prestigiul si influenta OMS sa se foloseasca de pozitia pe care o ocupa pentru a-si apara finantatorii si interesele. Evident, eforturile sale nu sunt canalizate pentru a apara sanatatea publica, ci pentru a lovi intr-un „dusman” invizibil (tigara electronica).

oms_propaganda_impotriva_tigarilor_electronice

Organizatia ignora fumatorii si efectele potential benefice asupra sanatatii ale trecerii la tigara electronica. Isi mentine pozitia dogmatica si ideologica fata de orice produs care contine nicotina si face declaratii false menite sa tina departe fumatorii de tigara electronica. Sa nu uitam ca in trecut OMS a facut o declaratie prin care sustinea ca tigarile clasice sunt mai sigure decat tigara electronica deoarece au filtru…

Cred ca vaperii nu mai au nevoie si de alte declaratii pentru a se convinge ca aceasta organizatie si-a uitat de mult scopul pe care il avea. Din pacate, raman fumatorii carora le este furata sansa de a renunta la viciul lor, din cauza unor astfel de declaratii mincinoase facute de cea mai importanta organizatie de sanatate la nivel mondial.

Iata parerea unui doctor specialist in chirurgie toracica, din Romania. Ii multumim pe aceasta cale ca se implica intr-o batalie care nu-i apartine.

Dr. Specialist chirurgie toracica Adrian Istrate, de la Centrul de Cercetare si Diagnostic Victor Babes:

„In ultima saptamana am asistat la un tir mediatic orientat catre tigara electronica. Punctul de plecare a fost un raport al OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), care prevede un mai inalt grad de restrictii la adresa device-ului mentionat. Probabil, actorii principali ai acestei scene (industria tutunului si industria farmaceutica) au avut un cuvant greu de spus in aceasta privinta, altminteri nu se poate explica tonul peiorativ (din ce in ce mai putin mascat) al OMS in ceea ce priveste tigara electronica.

Sa alegi sa ignori o metoda, care a fost dovedita in cei aproape 11 ani de comercializare, mult superioara celorlalte incercari (plasturi cu nicotina, guma cu nicotina, etc.) mi se pare o neglijenta si se poate solda pe termen lung cu o recrudescenta a bolilor legate de consumul de tutun (cancer pulmonar, cancer de vezica urinara, arteriopatii, etc.). Acest lucru se va intampla, deoarece majoritatea consumatorilor sau a potentialilor consumatori de tigara electronica, se vor speria de conul de umbra in care OMS introduce device-ul amintit. Ei vor considera acum ca este mai periculos sa vapezi o tigara electronica, decat sa fumezi o tigara clasica. Vor alege “solutia impusa de la centru” (doar pentru ca poarta sigla OMS) uitand ca in spatele oricarei decizii se afla oameni. Oameni care pot fi supusi unei presiuni, fie ea si mai putin transparenta.

De ce sa alegi o tigara clasica in detrimentul unui dispozitiv care evoca fumatul? De ce sa alegi aproape 3000 de substante nocive (dintre care majoritatea cancerigene), la pachet cu toata patologia asociata?

Ignorarea unui instrument util in lupta impotriva cancerului, doar pe baza supozitiei (ca si in cazul drobului de sare de pe soba) ca va sustine dependenta de nicotina, dependenta de gest si va impulsiona sa fumeze pe cei “inocenti” este total nefondata si periculoasa.

Produsul se adreseaza tocmai celor dependenti de nicotina, dependenti de gestul fumatului (spre deosebire de plasturi, gume si alte metode, care s-au dovedit a fi aproape inutile si cu un grad inalt de reluare a fumatului clasic). De asemenea, nu s-a dovedit in studiile clinice ca tigara electronica ar fi o “portita de scapare” catre fumatul clasic (fie ca este vorba de reluarea fumatului, fie in cazul celor care nu au fumat niciodata).

Am primit in ultimele zile intrebari pe aceasta tema si aproape toti au avut aceeasi nedumerire: “Este mai nociva decat tigara clasica?”

NU!

Este ca si cum ai compara un tren electric cu o locomotiva cu aburi. Intre e-lichid (propilenglicol / glicerina vegetala, arome alimentare si nicotina – niciuna dintre substante nefiind cancerigena, conform OMS – aceeasi organizatie care acum vrea sa restrictioneze o metoda de lupta impotriva bolilor legate de fumat) si fumul de tigara (cu peste 3000 de substante nocive) nu exista nicio comparatie pentru un om cu logica intacta.

Nu vreau sa fac campanie tigarii electronice, dar orice dispozitiv DOVEDIT ca aduce un beneficiu in lupta impotriva cancerului de plaman (sau oricarei patologii asociate cu fumatul) va fi intotdeauna util si demn sa i se acorde atentia cuvenita.”

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s