Cercetatorii au facut o noua descoperire despre tigara electronica

lichid_tigara_electronica_1

Un nou studiu a fost publicat astazi in revista „Nicotine and Tobacco Research” care a evaluat prezenta a doua toxine inhalate (diacetil si acetil propionil) in lichidele pentru tigari electronice. Cercetatorii, condusi de Dr Konstantinos Farsalinos, de la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Grecia, au obtinut 159 de mostre de e-lichid (toate cu arome dulci, de fructe, ciocolata, etc…) de la 36 de producatori din 7 tari (6 din Europa si unul din SUA). Acestia le-au testat pentru a vedea daca exista in componenta lor diacetil si acetil propionil. Aceste doua chimicale sunt ingrediente din arome si, desi sunt sigure pentru a fi folosite in mancare, au fost asociate cu dezvoltarea unei disfunctii respiratorii atunci cand sunt inhalate.

Cercetatorii au constatat ca 74.2% dintre mostre contineau fie diacetil fie acetil propionil, predominante fiind cele care contineau diacetil.

Nivelurile au fost, in medie, usor mai mici decat limitele de siguranta stabilite in prezent (de catre NIOSH), dar mai mult de 40% dintre mostre au avut un nivel mai mare decat nivelul de siguranta. De notat, cea mai mare concentratie de diacetil care a fost gasita era de 495 de ori mai mare decat limita de siguranta admisa, in timp ce nivelul cel mai mare de acetil propionil era de 22 de ori mai mare. Fumul de tigari clasice contine ambele substante, la niveluri de 100 de ori mai mari pentru diacetil si de 10 ori mai mari la acetil propionil, comparat cu media zilnica a expunerii la tigari electronice.

Acum sa intelegem care ar fi riscul: Cercetatorii au explicat ca principala problema cauzata de expunerea la diacetil este o scadere a functiei respiratorii caracterizata printr-o scadere intr-un parametru spirometrie (FEV1). Bronsiolita obliteranta este o afectiune rara, chiar si in cazurile cu expuneri la niveluri ridicate de diacetil.

CITESTE SI: Diacetilul poate exista in lichide pentru tigara electronica?

„Acest studiu este important deoarece confirma potentialul risc scazut al tigarilor electronice comparativ cu tigarile clasice, dar indentifica, de asemenea, un risc care poate fi evitat,” a declarat Dr Konstantinos Farsalinos. Acesta a mai adaugat: “Ne asteptam sa vedem luate masuri corespunzatoare de catre industria de tigari electronice pentru a elimina acest risc mic, dar inutil, ceea ce va face ca aceste produse sa fie mai sigure decat sunt in prezent.”

Atentie! Trebuie sa retinem ca numai aromele dulci(fructe, ciocolata… etc) au fost analizate in acest studiu, deoarece acestea ar putea contine aceste substante. Astfel, este de asteptat ca prezenta acestor substante chimice in toate e-lichidele sa fie mult mai scazuta. Autorii nu au sugerat ca trebuie scoasa de pe piata o anumita aroma, dar au recomandat testarea analitica a aromelor si refacerea acelora care contin astfel de substante chimice.

Ar mai trebui mentionat ca producatorii mari de lichide cunosc problema diacetilului si nu folosesc arome care contin aceasta substanta. Cel putin asa scrie pe site-urile lor. (Dekang, Liqua, Flavour Art). Tind sa-i cred, pentru ca n-ar avea de ce sa minta, tinand cont ca adaugarea aromelor cu diacetil ar duce la un cost de productie mai ridicat… Ca sa intelegeti… sunt anumite lichide mai „untoase”… la care aroma este foarte puternica… de fruct sau de ciocolata… etc. Acelea contin diacetil… insa eu n-am mai gustat de mult asa ceva.

Vreau sa va mai atrag atentia in privinta unui aspect legat de lichidele pe care vi le faceti singuri (e-lichide DIY). Chiar si daca folositi astfel de e-lichide tot adaugati arome in ele, iar piata de arome este aceeasi indiferent ca le luati de la un furnizor sau ca vi le faceti singuri.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s