Toata lumea are o parere despre tigara electronica

Inspirat de un comentariu pe care l-am primit astazi de la un cetatean al acestei tari (il gasiti aici: https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/fumatul-interzis/ la sfarsitul paginii) si citind foarte multe articole despre tigara electronica, mi-am dat seama de un lucru: suntem campioni la „parerologie”. Toata lumea are o parere despre un subiect, indiferent ca se pricepe sau nu, indiferent ca este informat in acel domeniu sau nu…cu totii avem o parere despre orice. Fraza „Nu stiu, nu ma pricep…” nu exista in vocabularul multor romani. De parca este rusine sa spui asa ceva, de parca esti ultimul om din tara asta, pentru ca nu te pricepi la un subiect.

Cel mai tare ma fascineaza oamenii care comenteaza despre subiectul „tigara electronica”, desigur…

Sa luam un exemplu:

Un individ „X” pune o intrebare pe un forum: „Tigara electronica este buna sau rea?”.

La intrebare sa gasesc multi care sa ii raspunda pentru ca, dupa cum am zis mai sus, la asta ne pricepem cel mai bine.

Raspunsurile sunt de urmatoarele tipuri:

  1. Tigara electronica este daunatoare – asta de obicei este dat de un parerolog cu medalie de aur la Olimpiada „Parelologilor”. Este tipul de om care a citit un titlu de ziar in care scria asta sau a auzit ceva pe la TV, de unde a dedus asta. Nu stie de ce este daunatoare exact, dar in orice caz asa a auzit si cu asta basta.
  2. Tigara electronica este o porcarie, a incercat si prietenul/prietena/unchiul/matusa/mama/tata si nu a reusit sa renunte – asta este scris de un parerolog cu medalie de argint la Olimpiada „Parelologilor”. Nu conteaza ce tigara electronica a avut, cat a dat pe ea, de ce nu a reusit sa renunte s.a.m.d. Ideea este ca nu a reusit sa renunte si indiferent de motive, a concluzionat ca tigara electronica este inutila. Acesta este tipul de parerolog care tine cont de impresiile oamenilor.
  3. Mai bine fumeaza in continuare – asta este scris de un parerolog cu medalie de bronz la Olimpiada „Parelologilor”. Este genul de parerolog care prefera lucrurile clasice, este reticent in ceea ce priveste noul, prefera sa faca lucrurile asa cum a invatat, chiar daca exista o metoda noua mai usoara, acesta prefera sa le faca in stilul lui.

Caracterele prezentate mai sus, sunt tipare ale oamenilor care isi dau cu parerea despre tigara electronica pe forumuri si daca o sa stati sa cititi, o sa vedeti ca ii identificati imediat.

Lansand la o parte comicul acestei situatii, trebuie sa recunoastem ca tragic este ca oamenii au uitat sa citeasca, sa se informeze sau sa se documenteze, iar lucrul asta nu este valabil doar in cazul tigarilor electronice, ci in general. Am ajuns ca niste oi intr-o turma, in care daca o oaie face dreapta ca asa vrea, asa fac toate. Un alt exemplu, ar fi scena celebra din filmul „Forrest Gump”, in care acesta alerga ca nebunul, iar oamenii incep sa alerge dupa el. Cand sunt intrebati de ce alearga, acestia raspund „Nu stiu, l-am vazut pe asta ca alearga…”.

Cam asta se intampla si la noi, oamenii spun ca tigara electronica este daunatoare, dar nu stiu de ce? Daca ii intrebi asta nu stiu sa iti raspunda, dar ei stiu ca asa este… Grav este ca iti dau acest raspuns cu convingerea ca stiu, astfel il determina pe cel care a pus intrebarea sa renunte la aceasta alternativa, care poate ca l-ar fi ajuta sa renunte la tigari, sa isi schimbe stilul de viata in bine, sa faca niste economii s.a.m.d.

albert_einstein_cunoastere_1596

Un comentariu

  1. 😦 In general, persoanele slabe care nu vor sa faca o schimbare in viata lor, dau astfel de raspunsuri. (raspunsurile fiind de la fumatori), dar pot fii raspunsuri si de la nefumatori care nu stiu sa faca „diferente”.
    Eu, am 3 ani jumatate de cand am renuntat la tigari si am ceva vreme, mai bine de 1 an de cand am renuntat si la electronica. Mentionez ca am fost o fumatoare inraita a tigarilor si am fost o aburitoare pe termen lung cu lichid nicotina 0. Bafta celor care aleg tigara electronica un mod mai sanatos de a fuma.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s