CE planuieste sa mareasca taxele pentru tigarile electronice

Comisia Europeana se intalneste astazi la Bruxelles, pentru a discuta ce accize trebuiesc adaugate tigarilor electronice.

Uniunea Europeana cere tuturor statelor membre sa impuna o acciza de minim 57% pentru fiecare pachet de tigari achizitionat. In prezent, tigarile electronice sunt supuse numai la Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), care este aproximativ 20% in toate statele membre.

Jurnalistii de la Financial Times sustin ca au vazut un document in care Comisia Europeana a solicitat ajutorul expertilor in accize din intreaga Uniune Europeana pentru a gasi „cel mai bun mod de a realiza egalitatea de ordin fiscal” intre tigarile electronice si celelalte produse din tutun.

Deoarece sansele prin care Comisia Europeana este dispusa sa renunte la accize pentru tigari sunt zero, se poate presupune ca sunt in cautarea de a impozita tigarile electronice cat mai mult.

slide-1

Va puteti imagina cum o crestere considerabila a preturilor ar afecta atat industria de tigari electronice, cat si comunitatea de vaperi.

Potrivit Natashei Kendall, analist tutun de la compania Nielsen, mai mult de o treime din vaperii intervievati de compania ei, au declarat ca pretul a fost unul dintre principalele motive pentru care au renuntat la tigarile clasice in favoarea celor electronice.

O crestere a preturilor ar obliga aproape sigur intreprinderile mai mici sa isi inchida magazinele si ar obliga utilizatorii de tigari electronice sa se reapuce de fumat. Avem un exemplu curent in Italia. Mai multe puteti aici: Italia: Cresterea taxelor pune pe butuci industria de tigari electronice

Chiar si British American Tobacco (BAT), una dintre cele mai mari companii producatoare de tutun din lume, considera ca orice taxe aplicate la tigari electronice ar trebui sa reflecte riscut redus semnificativ in comparatie cu tigarile clasice.

Daca cei din Uniunea Europeana vor ajunge sau nu la o intelegere in timpul intalnirii lor de la Bruxelles ramane de vazut, dar surse din interiorul Uniunii spun ca au luat legatura cu cei de la Financial Times pentru a calma spiritele, spunand ca nu exista planuri in prezent pentru a percepe comision la tigarile electronice, dar sunt pregatiti pentru a privi problema mai in detaliu daca se considera ca acest lucru este o prioritate, de catre statele membre.

Reclame

2 comentarii

 1. Deja s-a hotarat ca din 2016 sa fie accize si la tigara electronica in romania.Daca am calculat eu bine aproape se dubleaza pretul la e lichide.
  Cum putem sa facem lichid acasa?
  Se pot comanda de undeva materiale si cum,cat ar costa etc
  Ar fi util un articol pe aceasta tema.
  Multumesc!

  • Ideea e ca si daca-l faci aks… tot va fi mai scump, pentru ca baza cu nicotina, care reprezinta cea mai mare parte, va fi si ea accizata. Nu ai cum sa faci rost de nicotina pura.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s