CSH China doreste interzicerea tigarilor electronice, inclusiv a producerii acestora

Va puteti imagina o lume in care sa nu se mai produca tigari electronice in China? Eu unul nu…

Aparent Consiliul privind Fumatului si Sanatatea din China a propus interzicerea totala a tigarilor electronice. Vorbim de vanzare, utilizare, reclama si fabricare a acestor dispozitive. Motivul?

Un studiu realizat cu 6 luni in urma, de Universitatea din Hong Kong, care arata ca 4.4% persoane cu varste cuprinse intre 15-29 de ani, au incercat macar o data tigara electronica.

Atat le-a trebuit grupurilor antifumat si lobbystilor, ca s-au si pus pe facut presiuni asupra Guvernului.

Adevarul este ca, ironic vorbind, 800 de oameni chestionati sunt reprezentativi pentru o populatie de 1.357 miliarde, cat are China. Cu siguranta, un asemenea esantion este suficient pentru a lua decizii asupra tinerilor din China.

Daca mai punem la socoteala si ca 100 de milioane de chinezi mor anual din cauza tutunului, iar China National Tobacco Corporation detine practic monopolul in aceasta tara al vanzarilor de tigari, ni se pare absolut indreptatita aceasta decizie.

Guvernul din China este dependent de veniturile din tigari. In 2012, industria tutunului a contribuit la bugetul statului cu 717 miliarde de yuani, ceea ce inseamna cam 6% din veniturile oficiale. Nu este de mirare ca in Beijing, tutunul joaca un rol la fel de important precum politica sau petrolul. Iar in provincii, cum este Yunnan, unde se cultiva tutun, influenta este si mai mare.

Analistii de la Reuters au declarat sa asteapta ca industria de tigari electronice sa ajunga la 10 miliarde de dolari in 2017. 95% din tigarile electronice care se gasesc in lume sunt produse la Shenzen, in China. Desigur de la 10 miliarde de dolari, pana la 717 miliarde este cale lunga, daca tinem cont ca 1 dolar USA=6 yuani.

Nu mai cred ca este cazul sa mai mentionez si companiile farmceutice, ca nu cred ca pot estima cati bani incaseaza de pe urma a 300 de milioane de fumatori, cat exista in China.

Vom avea o lume in care nu vor mai fi produse tigari electronice in China? Ramane de vazut… insa tare ma tem ca o astfel de masura va pune pe butuci aceasta industrie.

Un comentariu

  1. „Mafia” tutunului incearca mereu sa isi bage coada .. le e frica ca tigarile electronice sa nu ajunga mai populare si folosite, deoarece veniturile lor vor scade ..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s