Adevarul despre diacetil, boala „plamanilor popcorn” si tigara electronica

MJS eCigs 0699 De Sisti Desisti sisti.JPG

Un alt caz clasic de mass-media, care profita de o problema delicata si incearca sa indrepte nivelul de atentie pe un anumit subiect, este exact ceea ce s-a intamplat in industria tigarilor electronice saptamana trecuta. In mod clar, acesta nu este modul corect de a raporta ceva „de actualitate”, in special atunci cand este vorba de chestiuni serioase care privesc sanatatea oamenilor. Mai exact, este vorba despre cel mai recent „studiu”, care a ajuns in presa tocmai de la Universitatea Harvard, din SUA si raporteaza cu privire la pericolele diacetilului din anumite lichide pentru tigara electronica.

Sa o luam cu inceputul…

La inceputul anilor 2000, a inceput sa se vorbeasca despre boala „plamanilor-popcorn”, care apare prin inhalarea unei substante chimice numite diacetil, din produsele alimentare. Oamenii care munceau intr-o fabrica de prelucrare a popocornului au fost expusi la diversi vapori cu miros puternic de unt, care apareau cand sarea, uleiul si aromele de popcorn erau amestecate si incalzite in rezervoare mari. Aceste persoane au dezvoltat ulterior o afectiune respiratorie, foarte asemanataoare cu bronsita obliteranta, care se manifesta prin dificultati de respiratie, astm si tuse. Recent, echipa de cercetatori de la Harvard a analizat vaporii emanati de 51 de tipuri de lichide pentru tigari electronice. Aceasta a descoperit diacetil (un produs care apare in mod natural in bauturile alcoolice, ca urmare a procesului de fermentatie) in 39 de arome, 2,3-pentandiona in 23 de arome si acetoina, in 46 de arome. Toti cei trei compusi chimici pot fi gasiti in arome alimentare, cum ar fi caramel, unt, capsuni si pina colada.
Exista mai multe probleme aici: prima dintre acestea este faptul ca studiul celor de la Harvard se bazeaza pe constatari care exista de ceva vreme, nu sunt stiri de ultima ora. In al doilea rand, exista elemente ambigue: 75% din elichide, potrivit raportului, contin diacetil. Aceasta este o denaturare flagranta, pentru ca pe piata exista sute de elichide si testarea a doar 51 dintre ele este o simpla prelevare de probe, nicidecum un numar care reflecta realist piata ca un intreg.

Nu se poate nega cercetarea conform careia diacetilul este legat de boala „plamanilor popcorn”. Acest lucru, care priveste industria de tigari electronice, a fost raportat in urma cu mai multi ani si, chiar recent, Dr. Konstantinos Farsalinos (un important ambasador al tigarilor electronice si adversarulul utilizarii diacetilului in elichide) a oferit informatii cu privire la un studiu al echipei sale din Grecia, realizat pentru a vedea cat de mult diacetil a fost folosit pe piata tigarilor electronice. Constatarile sale au relevat faptul ca multe branduri europene de elichide au continuat sa includa aroma periculoasa, desi altele, in special din Statele Unite ale Americii, opteaza pentru fabricarea unor elichide fara diacetil.

Este atat de regretabil faptul ca mass-media poate crea in mod iresponsabil astfel de situatii panicoase, prin utilizarea de tactici menite sa induca teama si prin oferirea de informatii eronate, deghizate in „studii stiintifice”, pentru a convinge masele de oameni sa evite tigara electronica. De aceea este foarte important sa fii un vaper educat si sa te informezi cu privire la toate substantele pe care le introduci in corpul tau. Nu crede tot ce auzi si, intotdeauna, citeste intotdeauna printre randuri.

Anunțuri

3 comentarii

  1. ok si noi cei care vapam suntem siguri ca nu vapam un lichid care contine diacetil si daca nu care sunte exemple de lichid pe piata romaneasca care sa nu contina diacetil

    • Liqua, Dekang, FlavourArt… marcile cunoscute sustin ca nu au diacetil in lichid… in prezent. Oricum tre sa vapezi cu furtunul ca sa ai probleme… parerea mea.

  2. respectivul studiu nu ofera detalii concrete referitoare la lichidele care au fost folosite la testare? (cine le produce).
    doar intreb pentru lamuriri: sunt de acord ca aceste substante sunt prezente in bauturile alcoolice si in anumite amore alimentare, dar pe acestea nu le consumam zilnic. care este influenta acestor substante in lichidele pe care le folosit constant? in ce proportie sunt prezente? si mai ales, pot afla care lichide anume sunt ok din punctul asta de vedere?

    nu sunt gica contra, doar intreb ca sa fiu eu lamurita complet, sau cel putin cat de „complet” se poate in momentul de fata. pun intrebari doar pentru a fi informata, a nu se intelege gresit


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s