7 modalitati pentru a preveni arderea rezistentei tigarii electronice

7 modalitati pentru a preveni arderea rezistentei tigarii electronice

Cum stii daca rezistenta tigarii electronice e arsa?

Vei sti cu siguranta daca rezistenta tigarii electronice incepe sa se arda – gustul de rezistenta arsa este inconfundabil!

Daca rezistenta ta este putin arsa, vei simti un gust usor de ars, ca si cum ceva nu e in regula. Ar fi bine sa o schimbi totusi, avand in vedere faptul ca o rezistenta arsa poate produce substante daunatoare.
In unele cazuri, este posibila aparitia unui gust de ars dupa ce ai schimbat rezistenta arsa a tigarii electronice. Uneori, acesta va disparea dupa cateva pufuri, alteori, s-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiesti lichidul pentru tigara electronica.

De ce se ard rezistentele de la tigara electronica?

Pentru a evita arderea rezistentelor, trebuie sa intelegi in primul rand de ce se ard acestea.

In primul rand, gandeste-te la momentele in care vapezi si nu apare acel gust de ars. Atunci cand apesi butonul de pornire al tigarii electronice, electricitatea trece prin rezistenta, iar aceasta se incalzeste. Caldura generata de rezistenta este preluata de e-lichid, acesta este absorbit de fitil si, astfel e-lichidul se transforma in vapori. Temperatura rezistentei nu creste foarte mult, deoarece e-lichidul preia o parte din caldura generata de rezistenta.

Atunci cand lichidul pentru tigara electronica din fitil s-a vaporizat, fitilul se usuca putin. Insa, rezervorul este plin de e-lichid in jurul rezistentei, iar acesta inlocuieste continuu e-lichidul din fitil. Acest lucru inseamna ca pana la momentul urmator in care vei folosi tigara electronica, fitilul va fi inmuiat din nou in e-lichid si totul va merge asa cum trebuie.

Dar ce se intampla atunci cand nu exista lichid pentru tigara electronica in fitil sau acesta nu este suficient? Atunci cand vei apasa butonul de pornire si rezistenta se va incalzi, aceasta caldura nu va putea fi preluata de e-lichid. In consecinta, temperatura rezistentei va creste. Acest lucru va provoca doua fenomene nedorite:

 • Ca restul de e-lichid ramas in rezistenta sa se „prajeasca”, incalzindu-se excesiv si transformand PG-ul in formaldehida. Formaldehida are un gust ingrozitor.
 • Fara altceva care sa-l protejeze de caldura, fitilul este expus direct la rezistenta incalzita excesiv. Fitilul se va arde, pentru ca in majoritatea cazurilor este din bumbac. Iar daca fitilul ar fi complet uscat, ar arde in flacari. Iar gustul de bumbac ars este ingrozitor.

Cum putem preveni arderea rezistentei de la clearomizor?

Conform informatiilor de mai sus, este evident faptul ca trebuie sa ne asiguram ca fitilul este suficient de imbibat cu elichid atunci cand vapam. Majoritatea fitilelor pentru tigara electronica sunt confectionate din bumbac si se vor arde fara e-lichidul care sa le protejeze. Filitilele din ceramica pot fi folosite fara a fi inmuiate in e-lichid, insa poti obtine usoare eruptii de cremene.

Risti mult mai putin atunci cand ai elichid in fitil, insa trebuie sa urmezi anumiti pasi pentru a-ti proteja rezistenta. Atunci cand apesi butonul de pornire, extragi e-lichidul din fitil, asa ca ar trebui sa te asiguri ca tigara electronica pe care o folosesti este setata astfel incat fluxul de e-lichid nou sa poata face fata cu stilul tau de vapat.

Acesta este punctul cheie pentru a preveni arderea rezistentei tale. Dar ce inseamna acest lucru din persectiva unui vaper? Ce anume trebuie sa faci?

1. Pregateste-ti rezistenta inainte de a vapa

Daca nu iti pregatesti rezistenta inainte de a vapa, poti sa arzi rezistenta chiar inainte de a incepe sa o folosesti.

Atunci cand instalezi pentru prima oara o rezistenta, fitilul trebuie sa devina din complet uscat complet imnuiat in lichidul pentru tigara electronica. Acest lucru necesita timp, asa ca va fi nevoie sa astepti aproximativ cinci minute inainte sa vapezi. Daca vei astepta suficient, pregatirea rezistentei nu este absolut necesara, dar este dificil sa-ti dai seama cand fitiul este complet inmuiat. Si daca acesta nu este complet inmuiat, atunci cand apesi butonul de pornire nu va fi suficient lichid care sa absoarba caldura, iar acest lucru va provoca problemele descrise anterior.

La tigarile electronice mini, pregatirea rezistentei presupune inmuierea manuala a fitilului inainte de a o instala. Capetele de rezistenta au o deschidere in varf si cateva orificii in lateral, pe unde poti vedea fitilul. Pentru a pregati rezistenta, pune cateva picaturi de e-lichid (3-5) in deschizatura din varf si apoi inmoaie fitilul expus prin orificiile din lateral. Nu-ti va lua mult timp sa faci acest lucru, dar asigura-te ca partile de fitil pe care le poti vedea sunt inmuiate cu lichid pentru tigara electronica .

La celelalte modele, cum sunt EGO sau modurile, vaperii trag cateva pufuri din tigara electronica fara sa apase butonului de pornire. Acest lucru va forta patrunderea e-lichidului in fitil. Trebuie insa sa ai mare grija cu aceasta practica, pentru ca daca abuzezi de ea, poti sa infunzi rezistenta.

Acum rezistenta tigarii electronice este gata de a fi folosita. Dar, pentru mai multa precautie, ar trebui sa astepti cinci minute dupa ce ai umplut rezervorul si abia apoi sa vapezi. Acest lucru nu ar trebui sa fie necesar (atata vreme cat ai inmuiat fitilul), dar daca nu ai pregatit rezistenta corespunzator, risti sa o distrugi.

2. Nu vapa in continuu

Vapatul in continuu- atunci cand vapezi si tot vapezi pana cand nu-ti mai vezi tigara electronica de norii de vapori- poate arde rezistenta. Cauza este echilibrul mentionat mai devreme: trebuie sa te asiguri ca fitilul se poate inmuia din nou inainte de a apasa inca o data butonul de pornire. In cazul unei folosiri normale, acest lucru nu reprezinta o problema, pentru ca te vei opri din vapat in scurt timp si vei da timp fitilului sa-si revina. Dar daca vei continua sa vapezi pentru o perioada indelungata, fitilul se va usca. Iar atunci cand vei vapa din nou, vei risca arderea fitilului.

Solutia este simpla: opreste-te din vapat pentru un scurt timp. Daca observi ca aroma s-a diminuat, acesta este un semn ca ar trebui sa te opresti. Acest lucru indica faptul ca nu mai este suficient lichid pentru tigara electronica in rezistenta si ca te apropii de ardere. Fitilul are nevoie de timp pentru a se inmuia din nou. Rezistenta va fi fierbinte, asa ca cel mai simplu e sa te opresti din vapat 5-10 minute si sa lasi rezervorul sa-si faca treaba.

3. Redu setarile de wattaj

Atunci cand vapezi la un wattaj ridicat, vaporizezi mai mult lichid pentru tigara electronica cu fiecare pufaire. Acest lucru e extraordinar daca iti doresti sa obtii nori de vapori, dar poate totodata sa-ti afecteze rezistenta. In cazul vapatului mai rapid, fitilul face uneori eforturi pentru a absorbi suficient e-lichid. Si, atunci cand nu poate face fata, fitilul se va arde. Acest principiul este asemnator cu vapatul in continuu, cu exceptia faptului ca acest lucru se intampla dupa un numar redus de vapari.

Solutia este sa reduci setarile de wattaj. Daca observi o diminuare a aromei, atunci probabil ca rezistenta ta s-a uscat si are nevoie de timp pentru a absorbi lichidul pentru tigara electronica. Va trebui sa iei o pauza, insa pentru a evita aceasta situatie, redu putin wattajul.

In mod normal, ar trebui sa existe indicatii pentru marja de wattaj ideala pentru fiecare rezistenta, asa ca daca te incadrezi in parametrii nu ar trebui sa ai probleme. Cel mai bine este sa incepi de la limita inferioara si apoi sa urci gradat. Iar daca observi o lipsa a aromei si o supraincalzire a rezistentei, cea mai simpla solutie este micsorarea wattajului.

4. Asigura-te ca ai rezervorul plin

Atunci cand cantitatea de lichid pentru tigara electronica din rezervor este scazuta, fitilul nu poate sa absoarba e-lichidul. In cazul multor capete de rezistente, e-lichidul trebuie sa atinga un anumit nivel pentru a ajunge la orificiile fitilului. Iar atunci cand putin e-lichid vine in contact cu fitilul, acesta nu se inmoaie suficient de repede. Problemele apar rapid cand nivelul de lichid pentru tigara electronica este foarte scazut.

Cea mai simpla solutie este sa iti mentii rezervorul plin. Alternativ, poti sa rotesti rezervorul constant pentru ca lichidul sa se absoarba in fitil. Dar aceasta solutie este indoielnica si este destul de greu sa rotesti rezervorul atunci cand ai un nivel foarte scazut de lichid pentru tigara electronica, asa ca este recomandata umplerea acestuia.

5. Foloseste un e-lichid cu mai mult PG

PG este mai fluid decat VG, iar acest lucru inseamna ca PG se absoarbe mai usor in fitil. Acest fapt afecteaza profund echilibrul de care avem nevoie dintre viteza inmuierii fitilului si viteza vapatului. Daca e-lichidul tau nu este absorbit suficient de repede de fitil, risti sa vapezi pe uscat sau sa arzi fitilul.

E-lichidele cu un procent de VG mai mare (70% sau mai mult) pot cauza probleme la fitil sau iti pot distruge rezistenta. Daca te confrunti des cu vapatul pe uscat sau rezistentele arse, s-ar putea sa fie din vina e-lichidului pe care il folosesti. Incearca sa il schimbi cu un elichid cu un procent de 50/50 de VG cu PG sau cu un e-lichid bazat pe PG.

Insa nu intotdeauna lichidul pentru tigara electronica este problema. Spre exemplu, rezervoarele sub ohm sunt setate pentru e-lichide cu o concentratie mai mare de VG. Cu toate acestea, daca fitilul nu este inmuiat corespunzator, ar putea cauza probleme.

6. Incearca un e-lichid cu mai putin indulcitor

Daca lichidul pentru tigara electronica contine foarte multi indulcitori, acesta poate sa infunde rezistenta. Indulcitorii din e-lichide se pot carameliza, lucru care pare delicios atunci cand e vorba de deserturi, dar cand vine vorba de rezistenta ta, trebuie sa te gandesti ca poate fi distrusa. Fitilul caramelizat poate sa absoarba in continuare e-lichid, iar atunci cand vapezi poate cauza aceleasi probleme ca si in cazul rezistentei.

Cu toate ca indulcitorii din e-lichide pot infunda rezistenta, exista si alte motive pentru infundarea acesteia: e-lichidele care contin arome de cafea sau de desert. In general, e-lichidele mai inchise la culoare pot sa aiba un impact negativ asupra rezistentei si fitilului, iar cele deschise la culoare sunt mai sigure.

In cazul unei rezistente infundate, poti sa cureti fitilul folosind apa sau alcool distilat. Daca vei curata fitilul astfel, va trebui sa il lasi sa se usuce complet pentru 24 de ore (sau mai mult) pana a-l folosi.

In ceea ce priveste curatarea rezistentei, parerile sunt impartite. Exista metode diferite si de multe ori nu vei reusi sa cureti eficient rezistenta, indiferent ce ai face. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care ai incercat sa vapezi cu rezistenta infundata si cu fitilul caramelizat.

Cea mai simpla solutie pentru a evita problemele de mai sus este sa folosesti un lichid pentru tigara electronica cu mai putini indulcitori. Va trebui totusi sa arunci rezistenta infundata, dar aceasta lectie te va ajuta sa eviti problema pe viitor.

7. Foloseste controlul temperaturii

Daca vrei sa rezolvi simplu problema fitilelor arse, trebuie sa folosesti o baterie ce are control al temperaturii. Aceasta te ajuta sa detectezi schimbari ale rezistentei care pot aparea atunci cand materialele acesteia se incalzezc excesiv. Spre exemplu, modul Joyetech eVic VT iti permite sa setezi o temperatura maxima pentru rezistenta ta. Atunci cand tigara electronica ajunge la aceasta temperatura, se va opri pentru a preveni incalzirea excesiva.

Controlul temperaturii este o solutie magica pentru a preveni rezistentele si fitilele arse. Daca incerci sa vapezi fara ca fitilul sa fie inmuiat suficient, tigara electronica nu va functiona. Asa ca nu vei reusi sa arzi fitilele, chiar daca te vei stradui sa faci acest lucru. Controlul temperaturii poate rezolva aceasta problema, fara a mai fi nevoie de restul sfaturilor din aceasta lista. Insa ai nevoie de o tigara electronica adaptabila si de un rezervor care sa permita instalarea unei rezistente din nichel, titan sau otel inoxidabil.

Ai grija de buzunarul si papilele tale gustative

Lista de mai sus pare sa contina foarte multe detalii pe care trebuie sa le urmaresti, dar merita sa faci eforturi pentru a-ti proteja rezistenta. Rezistentele si fitilele arse reprezinta bani irositi, pentru ca nu exista cale de intoarcere: va trebui sa le inlocuiesti cu unele noi. Acest lucru este este valabil in special daca nu ti-ai pregatit rezistenta si, astfel, ai distrus-o. In plus, gustul este atat de ingrozitor, incat probabil ca te va marca pe viata.

Asadar, tine cont de aceste sfaturi daca vrei sa te bucuri de lichidul pentru tigara electronica, sa-ti protejezi rezistenta si sa eviti gustul de fitil ars.

4 comentarii

 1. de fapt este vorba de arderea unei componente a rezistentei , absorbantul (vata=bumbac, silica=fibre de sticla nu pre se ard)

 2. Salutare voua!,,,,,fain si util articol,insa cu permisiunea ta adminule,am sa vin cu niste mici adnotari ( apropos,tu ai modul Joyetech eVic VT?….nebunaticule :)),si eu urmaream de mult acel mod,insa m-am pricopsit cu ceva mai tare ,un Vamo V6 ,despre care as vrea sa scriu si un review daca imi permiti ….insa acum sa trecem la subiect :

  O rezistenta ORIGINALA ,daca stii sa o folosesti te poate duce si la…sa nu adeti,e caz probat de mine,la doua luni. Ca sfat :cand cumparati o rezistenta,fie ea de orice neam de clearo,sa fie ambalata in blister ,nu in punguta ,deaorece exista riscul sa fie home made,sau luate de pe alibaba.com ,unde e cam aceeasi chestie – stiu si magazine din Romanica care vand rezistente homemade ,si baterii si componente de foarte slaba calitate luate de pe site-ul sus mentionat.Eu de mai bine de 2 ani ,iau de pe un site numai cu produse de calitate si rezistente ce vin in blister ,avand pe cutie un cod razuibil ,cu care poti verifica autenticitatea rezistentei pe site-ul producatorului .
  Am patit cu rezistente la punguta ce nu te duc o saptamana ,pe cand celle in blister,fara maintenanta te duc linistit la 3 saptamani.
  In fine,ancroasarea rezistentei,se produce prin calcinarea zaharului pe rezistenta ,ce duce la lipsa de vapori,gust de ars,si consum de cuernt in draci.Intr-un final aici se ajunge ,insa ca sa ajungeti cat mai tarziu aici ,e bine sa aveti tot timpul clearo la plin,ca sa nu supraincalzesti rezistenta,si…..sa nu tragi ca bouleanul din ea ,sa o mai lasi sa isi mai traga sufletul…..sincope cat mai mari intre puf-uri .
  Ei,cu toate prevederile,ati ajuns si la faza cu rezistenta innergita,si care nici macar sunet nu mai scoate ,sau foarte slab.Ce putem face ? -adminule ,tu stii ca am mai vorbit de procedeu- se mumeste DRY BURN!Adica ,ardere uscata,fara lichid,care are efectul de a curata rezistenta ,de o a face rosie si frumoasa ,ca in prima zi,basca se curata si silica ( chestia asta a mirat pe un amic al meu,care credeam ca stie mai multe,doar manuia un box mod ).
  So,rezistenta cand credeti ca e kaput ,NU O ARUNCATI se poate refolosii .In ce consta acest procedeu :rezistenta „moarta”,se clateste foarte bine cu un jet de apa ,astfel incat mustatile ,sa nu mai aiba lichid pe ele,ci apa la greu.o infiletati inapoi si….ideal ar fi sa aveti un mod ,insa ,merge,si cu una simpla,desii dureaza mai mult,necesitand chiar sa si reincarcati bateria,pentru ca se cosnuma curent nu gluma….la moduri e mai simplu ca setezi curentul la mai mult de 3,7 v,cat e una normala ,si clar procedeul ia mai putin timp.
  Ei,dupa ce ati clatit-o si repus-o ,o incalziti in reprize – tii butonul vreo 6 secunde,lasi veo 3 ,dupa care iara o reincingi….NU VA GRABITI ,nu adormii cu degetul pe buton,risti exact contrariul a ce vrei sa faci !Important este sa fie succesiunile astea de temperatura la nivelul rezistentei,ca sa se poata sparge crusta de zahar.
  Dupa vreo 10 – 15 tatonari din astea ,se va auzi foarte clar cum se sparge zaharul calcinat,si pe tubul de aeratie al rezistentei va iesii o dara de fum,la inceput subtire ,apoi pe masura ce se distruge zaharul tot mai groasa,,,la un moment dat atat de groasa incat va mirati ,ca nici noua nu fumaia atata!
  Dupa ce se termina si cu fumul ,veti vedea rezistenta rosie .De altfel ,prima data de vede pe laterale rosu ,si apoi pe tub,insa cand apucati sa o vedeti rosie,in toata splendoarea ei ,o sa vedeti si silica alba ca zapada.Dupa asta ,umpleti cu lichid,asteptai doua minute ,si o sa vedeti TH la greu !
  Ar fi ideal ,sa faceti asta ,la o saptamana dupa ce folositi rezistenta ,nu doar cand o vedeti ca e innegrita,nu se suprasolicita nici bateria,si implicit nici kantalul rezistentei.Foarte important este ca dupa ce ati facut prima data asta ,sa o mai repetati la maxim 5 zile,sa va pastrati o aroma curata ,si sa nu imbatraniti prematur rezistenta .
  De asemenea asa ceva sa faceti ,si daca folositi mai multe lichide ,de arome diferite .Daca sunteti atenti si va iasa figura,va duce rezistenta de va urati de ea ,daca nu va iasa,ce pierdeti,oricum voiati sa o schimbati? Sper ca am fost de folos ,si ABURI DENSI si DE CALITATE !

  P.S.Adminule sa-mi dai un semn ,daca pot sa scriu despre Vamo – stranepotul lui Lavatube ! o sa te rog sa pui tu o poza cu el,si….mai ales ca intr-una din zile m-am stricat de ras cand am vazut ca unul a scris despre Nemesis ,iar un mod mecanic Nemesis ,am si eu in panoplia mea de moduri ….Doamne,mare iti e gradina….spunea ca il poti folosii in modul mixt….mai stii,poate imi spune si mie ,eu nu stiu cum se fololeste in modul mixt….poate se face mitraliera,sa ma ma duc cu el intre romulani,sa muncesc zi de vara pana-n seara …

  • Salut , vreau sa renunt la fumatul clasic , poti sa-mi spui de unde sa-mi iau va de calitate ?

   • Salut Adrian, spune-mi mai intai ce stil de fumator esti, cat si ce fumezi zilnic. Sa-mi zici si taria tigarilor (nivel nicotina) ca sa-mi dau seama, ca nu le mai cunosc branduri etc…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s