Sunt tigarile electronice comercializate pentru copii?

Dezbaterile privind tigarile electronice continua sa creasca. Unul dintre cele mai recente subiecte pe care il tot aud de la un timp este ca tigarile electronice sunt targetate adolescentilor si copiilor, precum si ca aromele sunt concepute pentru a-i seduce. (inca nu in Romania, dar se intampla in USA si Anglia) Pentru grupurile anti-fumat concluzia logica este de a interzice comercializarea unui dispozitiv legal pentru adulti.

Este total adevarat ca tigarile electronice au ajutat multi adulti sa renunte la fumatul clasic. Insa sa nu uitam un lucru…tigara electronica este un dispozitiv care te ajuta sa renunti la fumat si nu o alternativa care incurajeaza la fumat. Nu orice dispozitiv care contine nicotina incurajeaza oamenii sa se apuce de fumat. Dupa cum bine stim si plasturii si guma de mestecat, care sunt concepute pentru a te lasa de fumat, contin nicotina. Dar totusi ele sunt considerate ca un ajutor pentru a te lasa de fumat. Acelasi lucru este valabil si la tigara electronica.

Stim cu totii ca adolescenti sunt foarte receptivi la publicitate. Daca stam sa ne punem in mintea unui copil, cele mai ”periculoase” arome pe care le gasim in tigarile electronice, adolescentii le regasesc in guma de mestecat, in energizate etc. De ce ar plati un copil 25 de lei numai trasportul prin curierat, plus pretul unei tigari electronice cand ar putea mult mai simplu sa isi ia un energizant sau o guma de la magazinul de la colt?

Pretul unei tigari electronice poate ajunge pana la o pereche de adidasi Nike, sau a unei casete cu jocuri pentru PlayStation. Numai prin aceste cateva exemple ne putem sa seama cat de evident este ca aromele din tigara electronica nu au nici o treaba cu adolescentii si copii.

Parerea mea este ca grupurile anti-fumat ar trebui sa isi schimbe un pic unghiul din care privesc lucrurile. Ar trebui sa nu mai caute diferite strategii de marketing pentru a ataca tigarile electronice. Inteleg ca le afecteaza vanzarile dar sa fim realisti…suntem in secolul 21, secol in care fumatul numai este la moda ci este privit ca un viciu periculos atat sanatatii celui care il practica dar si a celor din jurul sau.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu