Ce rezistenta si ce wattaj ar trebui sa aiba tigara mea electronica daca sunt incepator?

rezistente_wattaj

Acum cateva zile, un cititor al blogului meu mi-a adresat o intrebare pe pagina de facebook: “Salut…ce lichid si rezistenta recomandati pentru un mod, daca sunt incepator? Pentru fumat normal.”

Dupa atatia ani de vapat, in care am incercat zeci de tipuri diferite de tigara electronica si am consumat litri de e-lichide cu diverse concentratii de nicotina, recunosc ca m-a pus putin pe ganduri intrebarea. Ce inseamna “fumat normal”? Primul meu reflex a fost sa il intreb la ce wattaj vrea sa vapeze, avand in vedere ca in ziua de astazi modurile ofera avantajul unui wattaj reglabil. Ceea ce am si facut. Iar raspunsul sau a fost “Nu stiu ce wattaj am nevoie..ceva realist, sa semene cu o tigara”.

In acel moment, mi-am dat seama cat de mult a evoluat tigara electronica in ultimii ani, si cat de simplu era inainte sa recomanzi unui incepator o tigara electronica. Tigarile electronice de a doua generatie, precum cele de tip eGo, erau alegerea nr 1 a oricarui vaper incepator. Acestea nu aveau voltaj reglabil (ce sa mai vorbim de wattaj), rezistentele folosite erau ori de 3,2, ori de 1,8 ohmi, iar singura variabila in experienta vapatului era concentratia de nicotina a e-lichidului, in functie de numarul si taria tigarilor clasice pe care proaspatul initiat in ale vapatului obisnuia sa le fumeze inainte.

In 2017, multi vaperi aleg sa intre in lumea tigarilor electronice folosind un mod electronic. Iar asta nu e rau deloc! Daca primesc sfaturi bune in legatura cu setup-ul potrivit pentru un novice, experienta de a vapa e una mult mai interesanta si mai calitativa decat cea pe care am avut-o noi, veteranii, cand am inceput sa vapam acum cativa ani. Asa ca m-am gandit sa scriu un articol pentru incepatori, despre cum sa “potrivim” wattajul si rezistenta pentru a ne bucura din plin de tigara noastra electronica.

Revenind la mesajul cititorului nostru, bineinteles ca nu i-am putut da pe loc un raspuns concret, si nici o „solutie” pentru ca tigara electronica sa ii redea experienta „fumatului normal”. A trebuit sa ii pun mai multe intrebari pentru a-mi da seama ce isi doreste de fapt. In mod similar, articolul de fata nu poate da o reteta standard despre setup-ul ideal pentru un incepator, deoarece descoperirea acestuia este o experienta subiectiva, un drum frumos si plin de experimente pe care fiecare trebuie sa il parcurga singur pentru a vedea ce i se potriveste. Ce pot face, in schimb, pentru cei neinitiati in vapat, este sa vorbesc in linii mari despre relatia dintre wattaj si rezistenta, si cum influenteaza aceasta relatie experienta de a vapa dintr-o tigara electronica.

Temperatura, intensitatea aromei si productia de vapori sunt variabile care trebuie echilibrate. Wattajul determina nivelul de caldura produsa in rezistenta. Cu cat tigara electronica este setata la un wattaj mai mare, cu atat mai multa caldura va fi produsa de catre rezistenta.

Nu exista o regula universala, insa aromele intense si bogate precum cele de cafea, ciocolata sau tutun, sunt redate mai bine la un wattaj mai mare care asigura o incalzire mai mare a e-lichidului. Pe de alta parte, aromele de fructe, precum cele de mar sau de fructe de padure, au un gust mai intens atunci cand e-lichidul este vaporizat la temperaturi un pic mai scazute. Cheia este sa experimentezi de unul singur si sa vezi ce se potriveste mai mult gusturilor tale.

Tigarile electronice de tip mod, care permit reglarea wattajului iti ofera avantajul de a face ajustari fine dispozitivului, pana cand gasesti setarea care iti ofera experienta cea mai potrivita pentru tine.

O alta componenta importanta a tigarii electronice care influenteaza experienta vapatului este rezistenta, aceasta fiind cuprinsa intre 0,1 si 3,2 ohmi. Cele care au sub 1 ohm, sunt numite, in mod intuitiv, rezistente „sub-ohm”.

Rezistentele de tip „sub-ohm” solicita un wattaj mai mare, pe cand cele de peste 1,8 ohmi au nevoie de un wattaj mai mic. Nu am sa intru in detalii foarte tehnice, deoarece nu vreau sa confuzez incepatorii. In schimb, voi da doua exemple de setup care se potrivesc incepatorilor, care de cele mai multe ori nu sunt cloud chaseri si nu urmaresc o productie mare de vapori, prefera e-lichide cu concentratii mari de nicotina, si sunt interesati mai mult de throat-hit si aroma:

  • rezistenta de 1,6 ohmi ; wattaj 10-16 ; voltaj 4-5

  • rezistenta de 1,8 ohmi ; wattaj 9-14 ; voltaj 4-5

  • rezistenta de 3,2 ohmi ; wattaj 6-8 ; voltaj 4-5

Inca o mentiune importanta: alegeti un clearomizor creat pentru vapatul de tip mouth-to-lung (care permite vapatul similar fumatului tigarilor clasice – intai inhalezi aburii in gura, apoi in plamani). Pe masura ce veti experimenta cu mai multe tigari electronice, veti dori sa scadeti concentratia de nicotina si sa aveti o productie mai mare de vapori, moment in care veti trece la un alt nivel: vapatul sub-ohm. Pentru a vapa sub-ohm, vaporii trebuie inhalati cu putere, direct in plamani, lucru care este posibil numai cu e-lichide cu concentratii mici de nicotina.

Insa pana veti ajunge la vapatul sub-ohm, puteti incerca aceste setup-uri si imi puteti impartasi experienta voastra. In 2017, este mult mai dificil sa fii vaper incepator, deoarece posibilitatile de a alege intre diverse tigari electronice, cu setup-uri si functii diferite, sunt mult mai mai variate. Insa cu rabdare si cu dorinta de a va informa cat mai mult in privinta acestor posibilitati, aveti ocazia de a experimenta vapatul la o calitate pe care noi, vaperii vechi, nici nu ne-o imaginam acum cativa ani.

Un comentariu

  1. nu stiu de ce pe rezistenta se formeaza zgura iar lichidul se inchide la culoare. Stie cineva care este cauza?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu