Propilen glicolul din tigara electronica nu se recomanda pisicilor

Multi romani au ca animal de companie cate o pisicuta. Daca faceti parte din aceasta categorie si, in acelasi timp sunteti aburitor de tigara electronica, trebuie sa stiti ca propilen glicolul (PG) care se gaseste in unele elichide poate fi daunator pisicutelor.

Cu toate ca PG-ul este o substanta aprobata de FDA si este cunoscut ca fiind sigur pentru a fi folosit in hrana oamenilor, acesta este folosit si in mancarea pentru animale, mai putin pentru pisici. Cei mai multi producatori au incetat sa mai foloseasca PG-ul in mancarea de pisici inca din 1992 cand, potrivit unor cercetari s-a constatat ca acestea au o sensibilitate pentru aceasta substanta. Concret, cercetarile au arata ca atunci cand pisicile sunt hranite cu doze mari de PG acestea dezvolta o anomalie cunoscuta sub numele de „organism Heinz”, in celulele rosii ale sangelui. Desi aceasta anomalie pare sa scurteze doar viata celulelor unei feline, FDA si-a exprimat ingrijorarea cu privire la PG si a hotarat sa interzica aceasta substanta in mancarea pentru pisici.

Acum, aceste teste sunt valabile atunci cand pisicile ingereaza PG, nu atunci cand il inhaleaza. Este destul de greu sa spunem ca PG-ul prezent in tigari electronice este la fel de daunator deoarece acesta nu este inghitit, ci inahalat, si nu in cantitati atat de mari. Din cate stim din studii, vaporii produsi de tigara electronica contin PG in concentratii mici. Cert este ca PG-ul poate fi daunator pentru pisici atunci cand acesta este inghitit.

Pentru cei care nu au citit toate articolele din forum, exista un studiu facut pe soareci de laborator, ce au fost tinuti 2 ani de zile in vapori de PG si nu au patit nimic.

Dar, pentru ca si eu am avut pisica si pentru ca stiu cat de greu este sa iti pierzi animalul de companie, va sfatuiesc ca sa fiti siguri sa dati animalutul afara din camera cand folositi tigara electronica. Nu de alta dar mai bine sa nu riscati deloc. De asemenea, dupa cum stiti exista si lichide pentru tigari electronice pe baza de glicerina vegetala sau PG+VG. Puteti trece pe acestea daca doriti sa anulati orice posibilitate de pericol pentru pisica dvs. Va recomand Dekang (VG – intrebati furnizorul pentru ca exista si PG) sau Liqua Vipercig (VG+PG).

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s