Un nou studiu despre vaporii produsi de e-tigari

Utilizator de tigara electronica

Utilizator de tigara electronica

Un nou studiu despre componentele chimice din vaporii produsi de 12 branduri de tigari electronice raporteaza ca aceste produse reduc foarte mult expunerea la substantele nocive din tigarile obisnuite si ca tigarile electronice par sa fie o strategie de reducere a efectelor nocive provocate de tutun.

In cadrul studiului, nivelurile unor compusi carbonilici selectati, compusi organici volatili, nitrozamine specifice tutunului si metale au fost analizate la vaporii produsi de 12 branduri de tigari electronice si comparate cu nivelurile acelorasi compusi dintr-un inhalator cu nicotina si din tigarile clasice.

Rezultatele studiului au fost, dupa cum urmeaza: „nivelurile de la compusii toxici selectati gasiti in fumul produs de tigarile conventionale au fost de la 9 pana la 450 de ori mai mari decat nivelurile din vaporii de tigari electronice…Fumatul unei tigari electronice (cunoscut, de asemenea, si ca vapat) poate duce la expunerea la formaldehida comparabila cu cea intalnita la tigarile clasice. Formaldehida a fost, de asemenea, intalnita la inhalatoarele cu nicotina la niveluri mai mari decat in vaporii de tigara electronica.”

In ceea ce priveste siguranta tigarilor electronice in comparatie cu cele obisnuite, studiul concluzioneaza: „Rezultatele acestui studiu sustin ideea ca vaporii de tigari electronice sunt mai putin nocivi decat fumul din tigarile obisnuite.”

Dupa parerea mea, acest studiu ofera o dovada clara ca tigarile electronice sunt mai sigure decat cele din tutun. Normal ca n-au vrut sa exprime foarte clar ca tigarile electronice sunt complet sanatoase… pentru ca n-avem studii pe zeci de ani. Acesta este motivul pentru care concluziile acestor studii spun ca tigarile electronice sunt mai putin nocive. Exista dovezi foarte clare ca in tigara electronice nu sunt substante ce ne-ar putea dauna sanatatii.

In acest moment, toate dovezile stiintifice sunt suficiente pentru a concluziona ca trecerea la tigari electronice va reduce substantial riscurile asupra sanatatii asociate cu fumul de tutun. Prin urmare, companiile care comercializeaza aceste produse chiar sunt indreptatite sa faca aceasta afirmatie.

Studiul il gasiti aici: http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2013/03/05/tobaccocontrol-2012-050859.abstract?sid=0ee934e5-5dba-45ef-b9c5-b2567b0e2018

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s