E oficial, UE ia pozitie impotriva tigarii electronice!

Stiam de ceva vreme ca UE intentioneaza sa reglementeze tigara electronica, de ceva timp tot circula pe internet o copie a unei directive, dar am vrut sa astept sa vad cum vor evolua lucrurile. Din pacate este oficial, iar UE a dat un comunicat de presa foarte clar in care a precizat acest lucru.

Printre restrictiile privind tigara electronica, in mod special, se numara limitarea continutului de nicotina la 4mg/ml sau mai putin (urmatorul lucru probabil va fi 0 nicotina). De asemenea, cele cateva produse care vor ramane pe piata vor trebui sa aibe un fel de avertismente de sanatate pe o perioada nedeterminata.

Propunerea prevede ca NCP (produse care contin nicotina, inclusiv tigara electronica), care au fie un nivel de nicotina mai mare de 2 mg, o concentratie mai mare de 4 mg pe ml de nicotina sau a caror utilizare preconizata rezulta o concentratie plasmatica maxima care depaseste 4 mg pe ml pot fi introduse pe piata numai in cazul in care au fost autorizate ca produse medicale pe baza calitatii, sigurantei si eficacitatii lor, precum si cu o balanta pozitiva risc/beneficii. NPC cu niveluri de nicotina sub acest prag pot fi vandute ca produse de larg consum cu conditia ca ele sa aibe un avertisment de sanatate adoptat. Pragul de nicotina identificat in aceasta propunere a fost stabilit prin luarea in considerare a continutului de nicotina a medicamentelor (terapii de inlocuire a nicotinei) pentru renuntarea la fumat, care au primit deja autorizatia de piata in conformitate cu legislatia medicamentelor.”

O veste proasta atat pentru noi vaperii cat si pentru toti cei care sunt implicati in industria de tigari electronice. Sa speram ca lucrurile nu vor ramane asa, organizatii importante care sustin tigara electronica au anuntat deja ca intentioneaza sa atace aceasta directiva. Marea Britanie si probabil ca si Germania nu vor sta cu mainile in san.

Un motiv pentru care putem fi optimisti este timpul. Potrivit Malta Today, legea s-ar putea pune in practica incepand cu 2015/16, care permite destul de mult timp pentru a organiza o campanie impotriva acestei legi.

Practic aceasta lege vizeaza elichidul din sticlute si cartuse, mai degraba decat interzicerea tigarilor electronice, insa UE probabil stie ca daca va limita concentratia de nicotina este ca si cum ai face tigara electronica inutila, deci nu au nevoie sa o interzica. Probabil ca se va ajunge la aprovizionarea ilegala cu elichide cu concentratie mai mare.

Nu sunteti de acord cu aceasta lege? Ei bine puteti sa ii instiintati pe cei de la UE si chiar va sfatuiesc sa o faceti. Iata o adresa de email unde le puteti scrie: Frederic.Vincent@ec.europa.eu  .

Va voi tine la curent cu acest subiect, urmariti Forumul.

4 comentarii

  1. salutare,
    sa se faca anumite reglementari impotriva celor care produc lichide prin garaje , dar sa lase producatori mari in pace sa ne faca lichide bune cu nicotina

  2. Dar sa interzica tigarea clasica, care are in componenta o gramada de substante nocive si dezvolta o alta gramada in arderii, nu se face nimic ? De ce ? (intrebare retorica)

  3. De ce retoric inseamna ca tarile mari din UE subventioneaza productia de tutun cu 500 eu pe hectar iar Romania a scos cultura de tutun. Oricum EU nu este tot pamantul. Observ ca UE doreste reglementare la tot ce misca. Asa a facut catolicismul si am ajuns in Evul Mediu Intunecat……Vad ca UE asta ne-a distrus economia si ne vand toate porcariile pline de substante ciudate. Vezi margarina ..hehe cu gust de sunca…e o masa plastivca la borcan si pt asta nu urla nimeni….. ne-au luat resursele pt ca ei nu au si acum ne supra reglementeaza….BAAAAAAAA UE ! Eu vreau sa mananc unt, carne de porc paine proaspata sa beau vin zaibar si sa fumez. Tu vrei sa -mi iei zaibarul, sa nu ma lasi sa tai porcul si sa nu fumez. Deci eu nu doresc UE .CLAR?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu