Tigara electronica: Atomizor vs. Cartomizor

Nu va ganditi ca intre cei doi este un castigator clar pentru ca fiecare isi indeplineste scopul si este preferat de diferiti utilizatori de tigari electronice. In acest articol o sa incerc sa fac o comparatie de design, functii, merite si dezavantaje intre atomizoarele si cartomizoarele de tigari electronice. Noii utilizatori de tigari electronice sunt confuzi cand vine vorba despre cele doua de aceea sper sa le fie de folos acest articol.

Atomizor tigara electronica

Atomizor tigara electronica

Atomizoarele exista inca de la inceputurile tigarii electronice. O tigara electronica care foloseste un atomizor si un cartus este recunoscuta ca fiind un model alcatuit din trei piese. Atomizorul primeste curent de la baterie apoi vaporizeaza lichidul aflat in cartus care intra in contact cu puntea atomizorului. Atomizoarele sunt cel mai des intalnite in kiturile de tigari electronice. Atomizoarele low rezistance furnizeaza aburi mai calzi in cantitate mai mare iar atomizoarele high rezistance sunt realizate pentru a rezista la o tensiune mai mare.

Atomizoarele sunt concepute pentru a functiona cu cartuse care detin un rezervor mic de lichid. Cartusele sunt facute pentru a se potrivi fie in interiorul atomizorului, fie peste atomizor. Tigara electronica DSE901, Tigara electronica DSE 510 sau Tigara electronica DSE808 sunt exemple de modele care folosesc cartuse care intra in atomizor. DSE108 sau DSE401 sunt exemple de tigari electronice ce functioneaza cu cartuse care se potrivesc peste atomizor. Cartusele contin, de obicei, un material absorbant care retine e-lichidul. Insa, exista si modele mai noi care in loc de material absorbant au un mica „incapere” capabila sa retina o cantitate mai mare de e-lichid. Cartusele vin intr-o mare varietate, care variaza de la cartusul standard la cartusul tank, care poate retine pana la 2 ml de e-lichid.
(Articol publicat pe forumtigaraelectronica.wordpress.com)

Foarte multi utilizatori de tigari electronice se bucura de performantele atomizoarelor insa multi constata ca materialul aflat in cartus nu este capabil sa furnizeze e-lichid suficient pentru a mentine in permanenta atomizorul umed. Rezultatul este gustul de ars neplacut de care, de cele mai multe ori, nu putem scapa decat daca schimbam cartusul sau atomizorul. Solutia pe care o propun este sa turnati 2 picaturi de e-lichid in atomizor atunci cand incarcati cartusul. Aceasta ofera suficient e-lichid pentru cateva pufaituri iar apoi procesul se repeta.

Cartomizor tigara electronica

cartomizor standard

Un cartomizor poate fi considerat un atomizor si un cartus combinate intr-o singura unitate. O tigara electronica care foloseste un cartomizor este recunoscuta ca fiind un model alcatuit din doua piese. Intr-un cartomizor de tigara electronica fluxul de aer trece, de obicei, prin centrul unui tub unde este localizat elementul de incalzire. Acest tub este inconjurat fie de un material de umplere fie de un rezervor ce contine un fitil care transfera e-lichidul catre punte.

Cartomizoarele sunt disponibile pentru multe modele de tigari electronice. Printre acestea cele mai cunoscute sunt Ego sau TGO 901. Cartomizoarele vin preumplute cu numeroase arome de e-lichid dar si goale pentru a fi umplute cu e-lichidul pe care il preferati.

Cartomizoarele retin mai mult lichid decat cartusele obisnuite si ofera aroma consecventa pana la golire. Un cartomizor poate fi reumplut in mai multe feluri, inclusiv prin picurare directa in filtru sau utilizand un capac special de umplere care are un „ac” prin care se poate scurge lichidul. Majoritatea trebuiesc umplute cu ac…

Pentru ca retin mult e-lichid cartomizoarele sunt bune pentru a fi folosite pe timpul deplasarilor. Cu toate acestea, schimbarea aromelor poate duce la rezultate mai putin satisfacatoare de aceea este recomandat sa folositi aceeasi aroma de lichid. In mod normal, cartomizoarele rezista mai putin decat atomizoarele si trebuiesc inlocuite mai repede, insa costul lor mai scazut le fac accesibile. Cartomizoarele ca si atomizoarele de tigari electronice, sunt de rezistenta scazuta, normala sau mare.

In ceea ce priveste decizia, gusturile nu se discuta. Alegerea se rezuma strict la cerintele dvs. Vestea buna este ca majoritatea modelelor, pentru fiecare optiune, prezente pe piata sunt foarte performante. Alegeti ceea ce va aduce satisfactie maxima atunci cand utilizati tigara electronica!

Avantaje si dezavantaje cartomizor:
Avantaje: lichid mai mult, reincarcare mai rara, pret mai mic.
Dezavantaje: trebuie umplut de regula cu seringa, nu poti schimba usor aroma, rezista la 5-6 incarcari.

Avantaje si dezavantaje atomizor:
Avantaje: Se umple mai usor, rezista mai mult in timp.
Dezavantaje: Trebuie umplut mai des, cost mai ridicat

19 comentarii

  1. O intrebare ce este un Clearomizor???? este mai bun decat atomizorul? Sau cartomizorul!!! Am vazut un model pe net, ceva C2 XL este adevarat cantitatea de lichid este mai mica decat la cartomizorul meu e cam la jumate, eu am 6 ml lichid. Se simte mai bine aroma la clearomizor sau atomizor???

    • Aroma este aceeasi. Cantitatea de lichid difera. E tot un mijloc mai comod decat cartusul… o sa scriu zilele acestea un review.

      • asteptam cu nerabdare un review si la produsele noi aparute pe siteu cu pricina(cele 2 tigari/kituri noi), mai ales ca ambele folosesc Clearomizoare

        • In weekend le fac. Le-am tot testat de vreo luna, insa n-am facut review-urile pana n-am fost sigur ca vor fi si importate. Maine incerc sa le public.

  2. eu am eGo T tank Joye,se potrivesc si la tigarea mea??? Sau nu
    De ce lichidul meu, daca pufai fara sa trag in piept, simt miros de vata de zahar, si zahar ars!!! Iar persoanele din jur simt miros de tutun turcesc????? De ce!!!

  3. abia astept un review la cele doua modele cu clearomizor

  4. Recunosc ca n-am eu mare experienta, dar cartomizorul din care trag acum cred ca e inventia secolului. De sticla, se vede cat lichid mai ai (are si o gradatie pe el). Se trage de mustiuc afara si se picura lichid pe deasupra, scoate aburi cat thomas the tankengine…sper sa si tina 4 sapt. cat e recomandat, desi cam abuzez de el, si a costat 30 lei (cam cat 3 pac. de tigari). Va doresc sanatate si numai bine

    • cred ca vorbesti de clearomizor. Cartomizorul are ceva vatelina inauntru si se umple mai greu cu seringa. In plus durata lui de viata nu e nici pe departe asa de mare.

  5. poza de la cartomizor e aceeasi cu cea de la atomizor.

  6. baterie de 1300 si badoaca de 6 ml ….e-lichid cigar de la joetech…aburi enorm….mama ei …asta pentru avansati….

  7. buna.am si eu o intrebare:AM O TIGARA ELECTRONICA EGO_T si ma interesa daca se mai gasesciutsum ce cu vatelina nu acelea cu rezervor>multumesc

    • N-am inteles ce vrei sa zici. Daca vorbesti de cartuse, la atomizorul Tank nu merg decat cartusele tank. La bateriile acelea poti pune si atomizor normal de Ego cu cartus cu vatelina.

  8. Am cca 6-7 saptamani de cand m-am lasat de fumat tigari clasice. Am un eGo-Tank. Cand l-am cumparat avea un atomizor care in ciuda faptului ca garantia lui era la cca 2 saptamani ei bine m-a tinut 4 saptamani. Este adevarat ca in ultimul timp aburul avea un gust de „iute”. Apoi am trecut la cartomizor. Diferenta intre atomizor si cartomizor este ca atomizorul este capsulat si odata ars fitilul si „pietrificata” rezistenta nu se mai poate face nimic. In schimb la cartomizor treaba sta altfel, fitilul poate fi schimbat si rezistenta rebobinata. Singurul incovenient ca momentan la noi inca nu a aparut asa zisul fitil ignifug ca sa ne putem repara singuri cartomizoarele. Dar momentan daca este sa aleg intre un atomizor si un cartomizor as prefera s merg in continuare pe cartomizor deoarece cu putina indemanare i se mai poate prelungi cel putin pentru o perioada durata de viata.
    Iata si un link cu un filmulet video in care putem vedea cat de simplu se poate repara un cartomizor:

    • Mda… iti pot spune ca foarte multi dintre cei care aburim tigara electronica nu stam sa curatam si mai ales sa reparam. Totusi si mai simplu de curatat decat cartomizorul este clearomizorul sau giantomizorul, cum i se mai spune. In cartomizor exista si melana multa si e mai ingust… pe cand la clearomizorul (vezi Ego W Vipercig) este foarte simplu sa-l desfaci si sa-l cureti. Eu nu stau sa fac astfel de reparatii, insa am incercat cu clearomizorul si mi s-a parut usor.

  9. eu folosesc de o luna un tgo pe cartomizor si sincer mi se pare foarte bun inca nu s-a stricat cartomizorul si am vapat cu el 45 de ml…acum parca scoate umpic mai putin fum dar in rest e ok….


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu