Marea Britanie: MHRA a decis sa reglementeze tigarile electronice ca medicamente

Printr-un comunicat de presa controversat, MHRA (echivalentul FDA in Marea Britanie) a decis ca toate produsele care contin nicotina sa fie reglementate ca si medicamente. Decizia a fost anuntata prin urmatoarea explicatie „stiintifica”: „Calitatea NPC (produselor care contin nicotina) poate varia considerabil, acesta este motivul pentru care, daca vor fi reglementate ca si medicamente, oamenii vor avea siguranta ca sunt sigure, ca au o calitate corespunzatoare si ca functioneaza.”

Cei care doresc sa citeasca comunicatul CLICK AICI

MHRA a decis a ignore bunul simt, deciziile si legile care dicteaza ce este un medicament si cercetarile stiintifice realizate pe tigari electronice pana in prezent. Cu toate ca admite ca fumatul ucide si ca nicotina nu este daunatoare, MHRA a decis sa limiteze disponibilitatea tigarilor electronice in Marea Britanie, prin cresterea pretului si prin reducerea optiunilor disponibile. Nu exista niciun dispozitiv care sa fie alimentat de o baterie si care sa fie reglementat ca si medicament. Aceasta decizie luata de MHRA porneste de la o premiza complet gresita. Sa luam de exemplu produsele din carne, sunt toate de aceeasi calitate? Nu… si atunci ce ar trebui sa facem, sa le reglementam ca si medicamente? Legumele au toate aceeasi calitate? Sigur ca nu…si atunci trebuie sa le reglementam si pe astea ca medicamente? Dar ce ziceti de apa? Nu poti sa folosesti „siguranta consumatorilor” ca scuza sa reglementezi orice.

Interesant este ca, in comunicatul de presa dat, nu se mentioneaza nimic despre reglementarea ca medicamente a celor mai periculoase produse care contin nicotina, tigarile din tutun. Si va fi interesant sa vedem cum judecatorii (pentru ca sigur se va ajunge in instanta) vor fi convinsi ca nicotina este considerata medicament doar in tigarile electronice, iar in tigarile din tutun nu. (au incercat sa faca asta deja in trei tari din Europa si nu au reusit!).

De asemenea, este interesant de mentionat ca o singura companie din Marea Britanie a cerut autorizarea tigarilor electronice ca si medicamente. Este vorba despre Intellicig, care a fost cumparat de British American Tobacco (BAT). Oare sa fie asta o conincidenta? …

Sunt cert convins ca se va ajunge in instanta cu aceasta propunere si ca judecatorii o vor respinge. Decizia MHRA nu are o baza stiintifica, practic nu poate fi implementata (tigarile electronice sunt produse de tehnologie care evolueaza atat de rapid incat nicio reglementare nu poate sa tina pasul cu ele) si se bazeaza pe o neintelegere evidenta a legilor care definesc ceea ce este un medicament. Iata inca o reglementare bazata pe zvonuri si influentata de companiile de tutun si farmaceutice, care are un impact negativ asupra sanatatii populatiei…

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s