Studiu: Tigara electronica provoaca daune nesemnificative asupra celulelor, in comparatie cu tigarile din tutun

celule_fibroblasteSe stie deja de mult timp ca fumul de tigara provoaca deteriorarea celulelor, care in multe cazuri duce la afectiuni grave, de la boli de inima la cancer, dar pana acum nu se stiau multe despre efectul pe care vaporii de la tigara electronica il are asupra celulelor. Din fericire, o echipa de specilisti din Italia si Grecia a realizat un studiu pe acest subiect, care vine cu rezultate pozitive pentru vaperi.

Acest studiu, condus de Dr. Farsalinos de la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis, din Grecia, a comparat citotoxicitatea vaporilor de la tigara electronica cu cea a fumului de la tigarile clasice, prin aplicarea unor extracte la culturile de celule fibroblaste. Acesta este un test de laborator, care detecteaza daca o substanta cauzeaza sau nu deteriorarea celulelor si, prin urmare, inhiba cresterea celulelor. Dr. Farsalinos a mai realizat un studiul foarte important legat de tigarile electronice, il aveti AICI

In total, 21 de e-lichide au fost testate fabricate de companii diferite. Din cele 21 e-lichide, 20 nu au prezentat semne de citotoxicitate, la cea mai mare dilutie. Un singur e-lichid a prezentat semne de citotoxicitate la cea mai mare dilutie, dar nu si la orice dilutii mai mici. Chiar si in aceste conditii, citotoxicitatea a fost de doua ori mai mica decat la tigarile din tutun. In schimb, fumul de tutun a fost citotoxic incepand cu al treilea nivel de diluare.

Oamenii de stiinta au declarat: „Principalul rezultat al studiului nostru este ca doar 1 din cele 21 de e-lichide de tigari electronice examinate a avut efecte citotoxice asupra fibroblastelor cultivate, conform definitiei protocolului. Fumul de tigara clasica a avut efecte citotoxice semnificative, iar viabilitatea fibroblastelor a fost semnificativ mai mica, la toate concentratiile, in comparatie cu tigarile electronice.”

Singurul e-lichid care a prezentat efecte de citotoxicitate a fost unul cu aroma de cafea. Insa, cercetatorii au precizat ca citotoxicitatea poate fi cauzata de aroma de cafea, deoarece a fost dovedit ca prelucrarea boabelor de cafea cauzeaza degradarea acestora si prezenta unui nivel de citotoxicitate. „Efectul citotoxic … a fost gasit doar la cea mai mare concentratie, si, chiar si la aceasta concentratie, viabilitatea fibroblastelor a fost de 795% mai mare in comparatie cu tigarile din tutun.”

Desi nu a fost inca validat printre studiile clinice, aceasta cercetare a concluzionat ca vaporii de la tigara electronica sunt cu mult mai putin citotoxici decat fumul de tigara.

„Rezultatele acestui studiu arata ca, in cazul de fata, cantitatea de substante chimice potential periculoase eliberate prin utilizarea tigarii electronice este minima si, cu siguranta, nu suficienta pentru a produce efecte adverse semnificative asupra celulelor studiate”, a declarat Dr. Farsalinos. Cu privire la problema studiilor pe termen lung, Dr. Farsalinos a spus ca „nu pot fi efectuate pana cand nu trec 10-15 de ani. Cu toate acestea, cercetarea a progresat semnificativ in ultimii ani si in prezent datele disponibile indica faptul ca tigarile electronice sunt de departe mai putin nocive in comparatie cu tigarile de tutun. Aceasta este definitia reducerii efectelor nocive. ”

Iata inca o cercetare importanta care ne demonstreaza, din nou, ca tigara electronica este mult mai sigura decat tigarile din tutun. Oare, de cate cercetari este nevoie pentru a-i convinge pe oficialii UE, dar si alte autoritati, ca tigara electronica este un produs care poate salva vietile a milioane de fumatori? Oare de cate cercetari este nevoie pentru a-i convinge pe pe oficialii UE, dar si alte autoritati, ca vor face cea mai mare greseala pentru sanatatea publica daca vor interzice tigara electronica sau daca vor impune restrictii care o vor face inutila?

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu