Tigarile electronice sunt provocate la razboi

Atacurile din ultimul timp ale mass-mediei mi-au lasat un gust amar si m-au facut sa-mi imaginez un posibil viitor sumbru pentru tigara electronica. Oare exista vreun viitor? S-au doar un trecut…

Razboi tigari electronice

Razboi tigari electronice

Mi-am dat seama ca un produs, cat de bun ar fi el, poate fi “ucis” destul de usor daca are ca dusmani forte financiare. La fel se intampla cu tigara electronica. Daca acum un an luase avant, o crestere exponentiala in randul fumatorilor, iata ca anul acesta, multi oameni s-au lasat convinsi de toate minciunile aparute in presa, la comanda unor companii farmaceutice sau unor companii de tabac. Multi fumatori si-au luat gandul de la tigarile electronice pe motiv ca sunt periculoase. Multi fumatori nu vor mai renunta la fumat, statul isi va incasa accizele pe tigari, companiile farmaceutice vor pastra cifra de afaceri pe produsele anti-fumat. (plasturi, guma de mestecat, antidepresive)
Daca in alte tari europene, companiile care vand tigari electronice au prins ceva putere, avand piete de desfacere mai bogate, la noi lucrurile nu stau asa de bine. Citesc cum in tari precum Anglia, Germania, Franta, USA, atunci cand apar informatii mincinoase despre tigarile electronice, sunt combatute imediat in presa sau chiar in instante judecatoresti. Exista o opozitie din partea celor ce comercializeaza aceste produse. De aceea nici n-au reusit sa interzica e-tigarile in Anglia si SUA.

La noi, nu prea se intampla nimic in acest sens, la noi nu exista o Asociatie a celor ce vand tigari electronice, nu exista o lupta adevarata cu minciunile care apar in mass-media. Cine are forta sa combata aceste minciuni? Cine are forta financiara sa plateasca o campanie de PR, prin care sa se prezinte oamenilor argumentele pentru care tigara electronica ii poate ajuta?

Nimeni! Eu astept de mult sa se infiinteze o Asociatie a Importatorilor de Tigari Electronice, abia astept sa sprijin actiunile lor… cred ca este singura sansa prin care s-ar putea face ceva.

Stateam si ma gandeam cand a fost inventat motorul pe baza de apa… l-au “ingropat” imediat petrolistii. Multi nici n-au auzit de el. Sau alte surse de energie alternativa, ieftine…. Ingropate si ele. Au rezistat doar energiile alternative scumpe, care nu distrug piata mondiala de gaze, petrol, energie electrica. Mai mult, au fost chiar cumparate tot de aceeasi jucatori.

Nu te poti lupta cu asemenea mastodonti… cand ai o piata tanara, slaba, care atarna de un fir de par. Indiferent cat de bune ar fi rezultatele pentru omenire, interesele financiare sunt mai importante.

Ati vazut ca Romania nu este de acord cu propunerea UE de a interzice tigarile slim sau cele mentolate… pierd prea multi bani la buget. Ce le pasa de sanatatea noastra? Au spus ca este mai ieftin sa trateze bolnavii si bolile datorate fumatului, costa doar 10% din incasarile din accizele si taxele pe tigari. Ce mai, e profitabil, pentru ca oricum daca suntem atinsi de un cancer pulmonar, ne stingem repede… nu bagam statul la cheltuieli majore.
Dar sa revin la “oile” despre care vorbeam. La noi nu exista o “tabara” a celor ce vand tigara electronica… exista doar tabara adversa care a inceput sa lanseze bombe atomice…

Eu tot astept sa salut o initiativa, sa va anunt ca s-a infiintat o Asociatie a Tigarilor electronice, sa va anunt ca se lupta pentru ca noi sa putem avea acces in continuare, nerestrictionat, la vapat. Stiu ca oricum comparativ cu cealalta tabara, vor fi ca niste furnicute in lupta cu elefantul… dar macar va exista o riposta mica… un gadilat, un mic stres pentru elefant. 

Aburi de calitate cat mai puteti, dragilor!

Un comentariu

  1. Salutare vaperi
    Nu va mai uitati la ce idiotenii scot acesti oameni care se numesc stat
    cum ca tigara electronica ar fi periculoasa pentru ca nu este asa ,unu la mina nu scoate fum ci abur aburul nu este daunator nici pentru copii nici pentru cei care il fumeaza eu fumez de aproapeun an de zile tigara electronica si nu am patit nimic deci nu va mai lasati pacaliti
    ABURI DE CALITATE VA DORESC


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu