Interviu cu doctorul ce a realizat studiul despre efectele produse de tigara electronica la inima

Doctorul cardiolog ce a facut studii pe tigara electronica

Va amintiti ca recent au fost facute publice rezultatele unui studiu care prezinta efectele pe care tigara electronica le are asupra inimii. Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori din Grecia, in frunte cu cardiologul Konstantinos Farsalinos.

Dr. Konstantinos Farsalinos practica medicina inca din 1992. Dupa ce a studiat timp de 6 ani la Universitatea Charles din Praga, s-a intors in Grecia pentru a se specializa in medicina interna si apoi in cardiologie. In prezent, detine functia de cercetator in cadrul Departamentului de Cardiologie in Onassis Cardiac Surgery Center din Atena, unul dintre cele mai mari centre specializate pe cardiologie si chirurgie cardiaca din Grecia.

Interviu cu Dr. Konstantinos Farsalinos

I: Cand ati auzit prima data de tigari electronice?

R: Stiam de existenta tigarilor electronice inca din 2009-2010. Cu toate acestea, niciodata nu am incercat sa aflu mai multe informatii despre aceste dispozitive. In noiembrie 2011, doi prieteni mi-au trimis un MMS cu o fotografie atasata in care cei doi foloseau o tigara electronica. Le-am spus ca este inutila (cu toate ca nu stiam nimic despre ea), insa ei au continuat sa imi trimita fotografii. Aceasta a fost scanteia care a declansat in mine dorinta de a face mai multe cercetari pe tigari electronice.

I: Care este opinia predominanta a publicului din Grecia cu privire la aceste dispozitive?

R: Se estimeaza ca mai mult de 250.000 de oameni folosesc aceste dispozitive in Grecia. Starea de spirit este similara cu cea de pretutindeni: utilizatorii sprijina fanatic tigarile electronice, autoritatile (si multi oameni de stiinta) sunt impotriva lor. Din pacate, nu a fost implementat un regulament inca, cu toate astea suntem singura tara din lume (cel putin din cunostintele mele) in care mai mult de 100 de e-lichide au fost testate in laboratoare independente toxicologice si nu au fost gasite urme de nitrozamine, metale grele sau hidrocarburi policiclice aromatice. In toata lumea, stiu de o singura societate europeana (producatoare de e-lichide) care a investit bani pentru a crea laboratoare mai performante si teste citotoxice pe mai multe e-lichide. In Grecia, o asociere a companiilor care comercializeaza tigari electronice a luat initiativa de a efectua teste pe e-lichide.

Despre studiul pe tigari electronice 

I: Ceea ce mi se pare revigorant atunci cand citesc documentul pe care l-ati dat este ca, desi aveati toate motivele sa prezentati o concluzie certa in urma acestui studiu, dvs. ati precizat ca efectele asupra sanatatii ale tigarilor electronice trebuie sa fie examinate in contextul fumatului de tigari din tutun.

R: Un lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea, nu am vazut producator sau vanzator de tigari electronice care sa spuna ca acest produs este sigur si ca ar trebui folosit de toata lumea. Tinta este fumatorul, de aceea este evident ca trebuie sa comparam tigarile electronice cu tigarile din tutun.

I: Cu toate acestea, in cazul in care eforturile de reducere a riscurilor vor fi reusite, si speram ca asa va fi, s-ar putea sa ne confruntam cu o majoritate de vaperi care nu au fost fumatori niciodata. In cazul in care efectele asupra sanatatii se vor dovedi nesemnificative pe termen lung, asa cum sunt pe termen scurt, ar mai fi acest lucru asa de rau?

R: Este destul de devreme pentru a comenta aceasta tema. Cu toate acestea vorbim despre reducerea efectelor nocive nu despre eliminarea efectelor nocive. S-ar putea sa existe un risc foarte mic al tigarilor electronice, mult mai mic decat riscul de a fuma, insa, de ce sa se supuna nefumatorii acestui risc? Poate ca, daca se va dovedi ca tigarile electronice sunt mai sigure, le-am putea folosi ca o metoda de a evita initierea de a fuma pe viitor. Dar aceasta este o chestiune foarte complicata si este prea devreme sa o discutam.

I: Cercetarea pare sa fie impartita in doua parti, o parte care pare sa fie motivata de reducerea efectelor nocive in care efectele sunt discutate intr-un context mai larg si o alta parte in care efectele sunt discutate fara a face vreo referire la fumat.

R:  Din anumite motive, oamenii de stiinta nu privesc reducerea efectelor nocive ca pe o strategie utila. Trebuie sa respect opinia lor insa, nu sunt de acord cu ea. Reducerea efectelor nocive ar fi inutila daca am putea oferi fumatorilor mijloace de renuntare la fumat de succes. Cu toate astea, stim ca mai mult de 4-5 fumatori nu reusesc sa renunte la fumat cu mijloacele de renuntare la fumat disponibile pe piata. Ce putem sa facem cu acestia? Acum avem un nou produs in reducerea efectelor nocive ale fumatului, singurul care nu contine tutun si singurul care reuseste sa satisfaca atat dependenta de tigari cat si dependenta de gest. Trebuie sa il studiem.

I: Daca fumatul nu ar fi existat si ar fi existat doar aburitul de tigari electronice, ati mai fi facut acest studiu?

R: Ar fi bine ca nici unul dintre ele sa nu existe. Dar trebuie sa fim realisti si sa facem fata adevarului. Fumatul este un blestem, si oricui ii este greu sa scape de el. Cel mai bun lucru pentru cineva ar fi sa nu fumeze niciodata, sau sa renunte la fumat cat mai curand posibil. Acest studiu este despre fumatorii care nu pot renunta cu metodele disponibile pe piata. Din pacate marea majoritate a fumatorilor se incadreaza in aceasta categorie.

I: Sunteti precaut in concluziile dvs. Faceti acest lucru deoarece considerati ca fiecare studiu ar trebui sa mai fie urmat si de altele pentru a trage o concluzie sigura?

R: Nu doar din cauza altor teste. Fumatul induce multe boli si implica mai multe mecanisme fiziopatologice. Trebuie sa studiem toti aceste parametrii pentru a vedea care sunt efectele tigarilor electronice. Nu uitati ca studiem in continuare mecanismul prin care fumatul provoaca daune. Dar aceasta intrebare este o buna oportunitate sa discutam alta problema. Toata lumea asteapta studiile pe termen lung. Sunt de acord cu ei, insa acest lucru este pur si simplu imposibil. Constientizarea si utilizarea tigarilor electronice a crescut in 2009-2010, deci cei mai multi le folosesc de mai putin de 3 ani. Mai mult decat atat, utilizatorii de tigari electronice sunt preponderent de in varsta de 30-40 de ani. La aceasta varsta, incidenta bolilor cardiace si respiratorii este scazuta, asa ca avem nevoie de sute de mii de utilizatori si ani si ani de utilizare pentru a vedea ce efecte are tigara electronica asupra sanatatii pe termen lung. Efectele pe termen scurt sunt singurul lucru pe care il putem oferi deocamdata. Ca si nota finala, multi sustin ca daca nu exista studii pe termen lung tigarile electronice ar trebui interzise. Dar cum putem sa facem astfel de studii daca nimeni nu foloseste acest produs? Cine poate sa dea exemplu de un produs care a fost scos pe piata abia dupa ce au fost facute studii pe termen lung? Cercetarile efectuate pana in prezent arata ca tigarile electronice sunt mai putin nocive decat tigarile din tutun, pe termen scurt. Acest lucru este mai mult decat suficient pentru a permite ca aceste produse sa existe pe piata, dar vom fi nevoiti sa monitorizam utilizarea lor indeaproape pe termen lung.

3 comentarii

  1. este super de ieri nu mai fumez traditionale, lichidul contine f putina nicotina , nu am treaba , ma bucur ca am luat o tigara electronica, sper sa ma pot lasa, daca nu ma pacalesc cu abrul si aromele, mai mult tigarile traditionale stateau in scrumiera si ardeau singure ca eu roboteam, asa nu mai intoxic pe nimeni , nici pe mine si nu mai miros a fum, este super , nu ma agita, o stare psihica super.

  2. Am inceput sa fumez tigara electronica de cateva zile,sper ca voi putea sa ma las de fumat astfel.Nu este acelasi lucru ca fumand o tigara clasica dar astept rezultatele.

    • Claudia, este foarte important cum o folosesti, ar trebui sa-ti dea aceeasi satisfactie ca tigara clasica… sper ca ai o e-tigara de calitate si un nivel de nicotina potrivit nevoilor tale.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s