Ce cantitate de nicotina absorbim din tigara electronica?

nicotina tigara electronica

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori alaturi de Dr Farsalinos, mai elucideaza un mister al vaperilor: Inhalam sau nu mai multa nicotina din tigara electronica?

La acest studiu au participat fumatori, vaperi cu experienta (care folosesc tigara electronica, in medie de 19 luni) si vaperi incepatori. In ceea ce priveste echipamentul, nu s-a folosit cea mai noua tehnologie (deoarece studiul a debutat in 2013), insa au fost folosite o baterie de Evic si un clearomizor EVOD, la 9W, care sunt destul de bune.

Participantii au fost rugati sa traga 10 pufuri in 5 minute, iar apoi sa foloseasca tigara electronica cum au simtit nevoia timp de 60 de minute. Au fost colectate probe de sange la momentul initial, dupa 5 minute, dupa 20 de minute, dupa 35 de minute, 50 de minute si 60 de minute si a fost masurat nivelul de nicotina. In plus, a fost inregistrat numarul de pufuri si durata acestora.

Concluzia principala a fost ca utilizatorii de tigara electronica incepatori inhaleaza mult mai putina nicotina decat cei cu experienta. Acest lucru se datoreaza duratei scurte a pufului/inhalarii. Se pare ca aceasta are o importanta majora, insa exista si alti factori care influenteaza, cum ar fi cat de puternica este inhalarea.

O alta remarca interesanta a fost faptul ca numarul de pufuri a fost egal la ambele grupuri de vaperi si ca nu a influentat cantitatea de nicotina inhalata. Ambele grupuri au avut un nivel de nicotina mai mic in sange, dupa 5 minute, decat fumatorii care au fumat o tigara din tutun.

Concluzia, evident, a fost ca nu exista riscul de supradoza de nicotina in cazul utilizatorilor de tigara electronica incepatori. Recomandarea cercetatorilor a fost ca fumatorii sa fie informati cu privire la faptul ca nu vor primi o doza similara de nicotina la inceput. De asemenea, si ca acestia ar trebui sa isi adapteze concentratia de nicotina si modelul folosit, in functie de necesitati.

O remarca interesanta, daca stam sa ne gandim cati fumatori si-au cumparat tigari electronice de 50 de lei si un elichid slab, iar dupa ce le-au folosit, bineinteles, ca nu le-au fost utile. De aia multi zic astazi ca au incercat tigara electronica, dar nu e buna de nimic.

Pe de alta parte, tot aud la fumatori, care nu au reusit sa renunte cu tigara electronica, plangeri ca e nasol ca nu are un buton de stop si ca tragi din ea pana nu mai poti. Nu se opreste e adevarat, dar tocmai aici este avantajul ca fumatorii o pot folosi cat le trebuie. Iar faptul ca nu ai cum sa inhalezi o supradoza de nicotina, o temere care exista in capul multora, este cu atat mai bine.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s