Utilizatorii de tigara electronica inhaleaza mai putine toxine

tigara electronica toxica

Fumatorii care trec la tigara electronica – chiar si pentru o perioada scurta de timp – pot reduce dramatic expunerea la substante toxice, inclusiv monoxid de carbon si acroleina, sugereaza un studiu din Marea Britanie.

Cercetatorii au oferit tigari electronice la 40 de fumatori care isi doreau sa renunte la tigarile clasice. Dupa patru saptamani, cei 16 fumatori care foloseau exclusiv tigara electronica, au avut o expunere cu aprox. 80% mai mica la substante toxice, inclusiv monoxid de carbon si acroleina, potrivit unui studiu publicat in revista Cancer Prevention Research.

Formaldehida – problema sau nu pentru utilizatorii de tigara electronica?

Pentru a profita la maxim de beneficiile oferite de tigara electronica, fumatorii trebuie sa renunte definitiv la tigarile clasice, a declarat coordonatorul studiului  Hayden McRobbie, de la Wolfson Institute of Preventive Medicine, Universitatea Mary Queen, Londra.

„Acest lucru se intampla, de obicei, dupa o perioada de timp si fumatorii pot fi incurajati de rezultatele studiului, si anume ca exista beneficii asupra sanatatii imediat ce trec la tigara electronica,” a adaugat McRobbie.

Cu timpul, monoxidul de carbon inhalat din fumul de tigara poate reduce cantitatea de oxigen transportat de celulele rosii in sange. Acest lucru poate duce la rigidizarea arterelor, boli de inima si accident vascular cerebral.

Despre acroleina se stie ca irita tesuturile la care este expusa si poate distruge cilii, firele de par mici care indeparteaza murdaria si bacteriile din caile respiratorii si plamani, ceea ce face fumatorii sensibili la boli pulmonare si diferite alte boli.

Participantii la studiu aveau in jur de 40 de ani si incercasera de cel putin doua ori sa renunte la fumat, inainte de studiu. Tuturor li s-a oferit acelasi model de tigara electronica si au fost incurajati si renunte la tigarile clasice.

Cercetatorii au masurat nivelul de monoxid de carbon din respiratia participantilor, la o saptamana dupa ce au trecut la tigara electronica, in ziua in care au renuntat si la patru saptamani dupa. Au urmat acelasi program pentru a masura acroleina din urina participantilor.

Sursa: http://bit.ly/1UJcjtY Cancer Prevention Research, 3 Septembrie, 2015.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu